Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor Darko Draženović

Jeličić: Neprihvatljiv mi je sustav koji je Mamić postavio u HNS-u

Barcelona's Ivan Rakitic (4) heads the ball past Las Palmas' Aythami Artiles (C) and Sergio Ezequiel Araujo during their Spanish first division soccer match at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, September 26, 2015. REUTERS/Sergio Perez
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.10.2015.
u 12:45

'Ne' bojkotu: Nikada ne bih bojkotirao našu reprezentaciju, uvijek ću biti njezin navijač.

Bitki, polemični, intrigantni stručni komentator Sportske redakcije HTV-a Joško Jeličić (44) nije imao dvojbi oko nogometaša godine.

Ivan Rakitić rijetko je inteligentan igrač koji se, zahvaljujući svojoj inteligenciji i karakteru, može uklopiti u bilo koju momčad – bez obzira na skepsu, pa i moju, koja ga je pratila nakon dolaska u Barcelonu. Ivan je apsolutno bio bitan u osvajanju svih trofeja. Njegova karakternost, podređenost momčadi, zasluga je nogometnoga odgoja stečenoga u Švicarskoj – kaže Jeličić.

Zašto naše zvijezde u dresu reprezentacije u posljednjim utakmicama ne sliče sebi?

– Oni u svojim klubovima treniraju svakodnevno, većinom igraju u istome sustavu, s boljim suigračima nego u reprezentaciji (tu mislim na igrače Reala, Barce i Juvea), stalno su zajedno, dok ovdje dolaze na nekoliko dana, nemaju dovoljno vremena za uigravanje, često se luta u smislu njihovih pozicija u igri. A najjednostavnija je stvar posložiti sustav igre od igrača koji su u formi i postaviti ih na pozicije koje igraju u klubovima. Usto, kod nas je atmosfera u nogometu kontraproduktivna za svakog nogometaša. Koliki god oni bili profesionalci i daju sve od sebe, sigurno im to smeta. U klubovima su maženi, tetošeni, paženi i dobro plaćeni, a ovdje su pod veliki pritiskom i nije im lako – opravdava Jeličić reprezentativce, ali im pronalazi i zamjerke:

Himna pa bacanje na glavu

– Smeta mi što su počeli dosta govoriti u javnosti, oponirati izborniku, za razliku od situacija u svojim klubovima u kojima rade samo ono što trebaju – šute i igraju. Tako bi trebali i ovdje. Zajedno otpjevati himnu i baciti se na glavu.

Jesu li igrači najveći krivci za krizu reprezentacije?

– Igrači su krivci, kao i uvijek, i kad je ishod pozitivan, i kad je negativan. Naravno, stvar je i kvalitete izbornika, pa i onih koji ga biraju, ali na kraju igrači su uvijek rješavali stvari – kaže Jeličić i dodaje:

– Izbornik i trener dva su različita pojma. Izbornik treba imati socijalnu inteligenciju, znati voditi grupu, imati psihologiju u malom prstu, pridobiti igrače da za njega daju 120 posto.

Je li tu Kovač pao na ispitu?

– Pogledajte kako je bilo kad je izbornik bio Štimac. On je igračima dao i dušu i tijelo u smislu pristupa, slobode, druženja, ni u čemu ih nije ograničavao. A onda je dosta njih ovdje izlazilo više od Paris Hilton. Kod Nike Kovača, pak, nisu mogli tipkati po mobitelu koliko su ih boljeli prsti od vađenja laktata. Nije valjalo ni to. Igrači nisu u situaciji da išta biraju, nego da rade ono što najbolje rade, da igraju nogomet.

Je li Niko Kovač zaslužio smjenu?

Blizu točka usijanja

– Način na koji je došao i otišao, bio je neprihvatljiv. Pričamo o sustavu koji se dugi niz godina provodi u HNS-u. Izbor je samo posljedica toga, zbog čega se približavamo točki usijanja, stvaranju kritične mase zbog koje će se stvari u nogometu morati početi mijenjati. Tada više nećemo imati situaciju da u dvije godine promijenimo trojicu izbornika.

Da ste navijač, biste li bojkotirali utakmice reprezentacije?

Nikada ne bih bojkotirao naše reprezentativce, bez obzira na to što sam kritičan prema njima. Njihov sam navijač i dajem im potporu. No, želim reći i ovo: za Zdravka Mamića i njegovu obitelj napravio bih mnogo toga. On je čovjek s puno vrlina, ali način na koji je postavio sustav i hijerarhiju u HNS-u neprihvatljiv je. I da mi je rođeni brat, ja bih to rekao. Ne mogu stajati mirno dok nam nogomet ide u ovom smjeru – zaključio je Jeličić, ponajbolji prijatelj Zorana Mamića, s kojim nije popio kavu već godinu dana.

Nešto je Zokija zaboljelo u Jelinim opservacijama utakmice protiv Salzburga.

Sutra bira Jurica Jerković.

>>Šerić: Rakitić je najbolji, Guardiola mi je dirigirao kao igrač, a Hajduk još ove sezone može osvojiti prvenstvo

Jeličićevih deset:

Ivan Rakitić (Barcelona) 10

Ivan Perišić (Wolfsburg, Inter) 9

Marko Pjaca (Dinamo) 8

Nikola Kalinić (Dnipro, Fiorentina) 7

Danijel Subašić (Monaco) 6

Vedran Ćorluka (Lokomotiv) 5

Luka Modrić (Real Madrid) 4

Marcelo Brozović (Inter) 3

Mario Mandžukić (Atletico, Juventus) 2

Mario Pašalić (Elche, Monaco) 1

Jeličićevih pet:

Marko Rog (Split, Dinamo) 5

Filip Krovinović (Zagreb, Rio Ave) 4

Nikola Vlašić (Hajduk) 3

Ante Ćorić (Dinamo) 2

Dominik Livaković (Zagreb) 1

Foto: Kyodo"n Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije