Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR ZA NOGOMETAŠA GODINE

Šerić: Rakitić je najbolji, Guardiola mi je dirigirao kao igrač, a Hajduk još ove sezone može osvojiti prvenstvo

Anthony Šerić
Foto: Leonard Nincevic/PIXSELL
1/6
01.10.2015.
u 12:00

Bez sumnje, Rakitić je najbolji Hrvat, a briljiraju i Perišić, Modrić, Subašić, Mandžukić...

Iako rođen u Sydneyu 1979. godine, odrastao je u Splitu, gdje su ga kao dijete prozvali "Ante". Dakako, igrao je u Hajduku na poziciji braniča, a kao 19-godišnjaka Ćiro ga je vodio u Francusku 1998. gdje se okitio broncom. Bio je još na dva SP-a, u Japanu i Koreji te Njemačkoj. Do 2006. skupio je 16 reprezentativnih "kapica". Aktivno je nogomet igrao do lani, a u karijeri je branio boje Hajduka, Verone, Brescije, Parme, Lazija, Panathinaikosa, Beșiktașa, Karabükspora i Olhanensea.

Svjedok vremena je Anthony Šerić (36), okitio se svjetskom broncom s Bobanom i Prosinečkim, dijelio svlačionicu s Baggiom i Guardiolom, igrao protiv Messija kad je maestro postigao prvi gol u Ligi prvaka, dočekao u reprezentaciji Luku Modrića, sudjelovao u prvim trenerskim koracima Slavena Bilića... Vidio je najveće znalce na djelu, danas on kao član Večernjakova žirija bira nogometaša godine.

Tko je bio najbolji u 2015.?

– Raketa! Osvojio je ove godine sve što je trebao. Dao je gol za trofej Lige prvaka, uzeo prvenstvo, prilagodio se Barceloni, postao vođa veznog reda nakon što je Xavi nestao. I privatno je Ivan Rakitić drag dečko, o njemu se zaista ne može čuti ništa loše.

Hajduk prvi već 2016.

A kockasto društvo?

– Svaka čast i Ivanu Perišiću, čovjek radi upravo ono što je bit nogometa, jednim potezom rješava utakmice, bio to centaršut ili gol. Želim pohvaliti i Danijela Subašića koji je među pet najboljih vratara Europe.

Kada ste se opraštali od reprezentacije 2006., Luka Modrić tek je debitirao. Kakvog ga pamtite?

– Sazrio je u međuvremenu, što i ne čudi s obzirom na igrače s kojima igra. Da može birati, svatko od nas izabrao bi dres Real Madrida, Barcelone ili Bayerna. Bez Luke Realovih prvih 11 ne može se zamisliti.

Kad spominjete Talijana, što pamtite iz vremena kad ste igrali za Veronu, Bresciju, Parmu i Lazio?

– Roberta Baggia i Pepa Guardiolu! Bila je to momčad snova. A s dečkima iz Brescije i danas sam u kontaktu. Ostali su isti. Recimo, dok je igrao, vidjelo se da će Pep biti trener, dirigirao nam je po terenu, pokazivao, nekima je čak išao i na živce. Mogao je govoriti tri sata bez stanke, a sad kao trener može govoriti pet sati! Veselim se svaki put kad se nađemo.

A Hajduk? Deseterostruki prvak zaredom više ga ne može pobijediti. Kad će majstori s mora do titule?

– Možda već ove godine! Zašto to ne bih mogao reći nakon što sam uživo gledao derbije ove sezone. Plavi nisu bili bolji, igrali su Splićani odlično. Uvjeren sam kako Hajduk neće zaostati, da više neće biti pet ili deset bodova razlike...

Što se događa s reprezentacijom? Spominjao se i bojkot izbornika?

– Siguran sam da bi se Hrvatska kvalificirala na Euro i s Nikom Kovačem. Poznajem ga dugo, pozitivac je, uvjeren sam da ga igrači nisu bojkotirali. Gledajte, biti trener reprezentacije ne znači da možeš u ta tri dana iskazati znanje. Najbitnije je psihološko znanje. Pronaći način, kako u tih nekoliko dana dovesti igrače do toga da daju sve od sebe, za svoju momčad, svoju zemlju. Eventualno kao izbornik možeš uvježbati koji prekid. I to je to. Pravi se trenerski pečat vidi tek na velikim natjecanjima.

Bili ste na tri SP-a, počeli kod Ćire 1998. Legendarna je anegdota kako je skinuo Rolex s ruke i bacio ga u zid kako bi motivirao igrače. Ispostavilo se kasnije da je sat bio – lažan. On je imao stil o kojem govorite?

– Ćiro je imao "baze", bio je lisac, on razumije i zna što radi. Pa i tada, imao je deset vrhunskih igrača, kao što mi imamo danas. I oni su bili umorni. Nije u umoru stvar. Pa mi, po imenima, imamo jednu od najboljih reprezentacija svijeta! Podcjenjujemo li se, mislimo li da ne možemo? Evo, gledajući druge, pa tko je bolji od nas? Možda njemačka mašina.

Bilić može puno na Otoku

Pratite li što Slaven Bilić radi u Engleskoj, hoćemo li ga gledati jednog dana na klupi velikana Cityja, Uniteda ili Arsenala?

– Zašto ne? Stvorio je kemiju s Englezima, oni su poseban narod, vole karakterne tipove, on tu može puno. Igrali smo skupa, bio mi je izbornik. Ne boji se, ima mišljenje i svaka mu čast! To što radi na klupi West Hama nama je vrhunska reklama, volio bih da je više naših trenera po svijetu. Mi smo Hrvati sigurni u sebe, no kad dođemo do nekog nivoa, onda počinjemo sumnjati. To treba promijeniti, a Bilić nam je pokazao da nema granica.

Šerićev izbor:

Ivan Rakitić (Barcelona) 10

Ivan Perišić (Wolfsburg, Inter) 9

Luka Modrić (Real Madrid) 8

Mario Mandžukić (Atletico, Juventus) 7

Nikola Kalinić (Dnipro, Fiorentina) 6

Marko Pjaca (Dinamo) 5

Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva) 4

Mateo Kovačić (Inter, Real Madrid) 3

Domagoj Vida (Dinamo Kijev) 2

Marcelo Brozović (Inter) 1

Nada godine

Ante Ćorić (Dinamo) 5

Andrija Balić (Hajduk) 4

Nikola Vlašić (Hajduk) 3

Filip Krovinović (Rivo Ave) 2

Dominik Livaković (Zagreb) 1

Sutra bira Joško Jeličić.

>>Bogdan: Dinamo je sad otuđen klub, zato više i ne idem na Maksimir

Foto: Kyodo"n Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Komentara 9

SX
sudbina x
12:46 01.10.2015.

E moj Šeriću niti si bio igrač niti si prognozer a hajduk će ti biti prvak kad na vrbi rodi grožđe. Dinamo mu neće puno pobjeći samo zato što je Mamić naučio lekciju nesmije hajduku opt pobjeći 30 bodova jer će opet biti kuknjave, bolje da uzme naslov sa šest bodova viška..!

A4
alfa 4c
12:10 01.10.2015.

Ti se...drogiraš??

VE
Velikogoričan56
12:48 01.10.2015.

Naravno da teoretski hajduk može biti prvak , još ima puno kola a zaostaje samo tri boda za Dinamom,međutim mislim da je to samo teoretski, nemaju oni igračkog kadra, a što se derbija u Splitu tiće, Dinamo nije bio niti kompletan niti u mislima na derbiju, uostalom da je Henriquez realizirao jedanaesterac sad bi razlika bila šest bodova, ma što netko o tome mislio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije