Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA TRON

Jedan dinamovac zabija svakih 66 minuta, nitko nije imao takav učinak u povijesti

Koprivnica: NK Slaven Belupo i GNK Dinamo u 14. kolu Prve HNL Lige
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
08.12.2020.
u 08:00

Po šest pogodaka zabili su Mislav Oršić i Ognjen Mudrinski, čiji primjer je nesvakidašnji. Napadač Gorice u uvodna tri prvenstvena kola zabio je čak pet golova i to svih pet nakon što je u igru ušao s klupe

Utrka za najboljeg strijelca Prve HNL prošle sezone odlučena je u dramatičnom raspletu. Čak trojica nogometaša (Antonio Čolak, Mirko Marić i Mijo Caktaš) zabila su identičan broj golova, svaki po 20, ali laskavo priznanje moglo je otići samo jednome. Kraljem strijelaca proglašen je na koncu napadač Rijeke koji je na travnjaku proveo manje minuta od konkurenata. Očito ništa manje uzbuđenja neće biti ni u utrci za Čolakova nasljednika na tronu najboljeg strijelca. Mario Gavranović zasad je zabio 11, Kristijan Lovrić osam, a Ramon Mierez sedam golova i izvjesno je da će se među tom trojicom odlučivati o prvom topniku lige.

Napadač Dinama možda i nikad u karijeri nije bio tako efikasan. Zabio je Gavranović već dvostruko više golova nego prošle sezone i izjednačio golgeterski učinak iz sezone 2018./19.

Prvoligaški prosjek gotovo mu je savršen, 11 golova u 10 utakmica, odnosno jedan gol svakih 66 minuta na travnjaku. Nastavi li tako zabijati, može ugroziti i apsolutni rekord Eduarda da Silve, koji je u sezoni 2006./07. zabio 34 gola.

Protiv Gorice je u Maksimiru Gavranović zabio i svoj prvi hat trick u Prvoj HNL i tek drugi otkako je u veljači 2016. došao u hrvatski nogomet. Zabio je, naime, u ožujku 2017. tri gola Osijeku u polufinalu Kupa u vrijeme dok je nosio dres Rijeke. Inače, u trideset sezona Prve HNL nogometaši Dinama čak su u 13 navrata bili najbolji strijelci lige, ali nijedan nakon Soudanija koji je sa 17 golova predvodio ljestvicu strijelaca u sezoni 2017./18.

Lovrićev značajan učinak

Tro pogotka za Gavranovićem trenutačno zaostaje Kristijan Lovrić. Krilni napadač Gorice, jedna od zvijezda HNL-a, zabio je ove sezone osam golova za 838 prvenstvenih minuta ili jedan nakon svake 104 minute na travnjaku. To je iz perspektive vremena proteklog između dva pogotka gotovo dvostruko bolji prosjek nego prošle sezone koju je zaključio s 14 golova. Pet je golova pritom zabio iz prekida – tri iz kaznenih, a dva iz slobodnih udaraca. Nerijetko su Lovrićevi golovi bili i presudni, u tri utakmice upravo je on izravno donio bodove svojoj momčadi. Koliko Gorica ovisi o njegovu učinku, potvrđuje i statistika – od 24 gola svoje momčadi Lovrić je potpisao njih 11 ili gotovo polovinu. Naime, uz osam zabijenih golova suigračima je u dosadašnjem dijelu prvenstva podijelio i tri asistencije.

U utrci za najboljeg strijelca lige odlično stoji i napadač Osijeka Ramon Mierez. Nekadašnji član reprezentacije Argentine do 20 godina, u kojoj mu je suigrač bio danas jedan od najtraženijih nogometaša svijeta Lautaro Martinez, zabio je u deset ligaških utakmica sedam golova ili jedan svakih 116 minuta. Specifično za njega je da nijedan pogodak nije postigao nogom iz igre – tri puta poentirao je iz kaznenog udarca te četiri puta glavom. Nadimci su dio nogometne kulture u Argentini, često su brutalni prema onome na koga se odnose, a Miereza su u domovini provali “El toro” ili bik. Ne bez razloga.

Često idem glavom o zid

– To je zbog načina na koji igram. Često se zabijam u suparničke obrane kao glavom kroza zid, nikada ne odustajem dok god postoji i najmanja prilika da dođem do lopte – objasnio je 23-godišnji Argentinac na posudbi iz Alavesa podrijetlo svoga nadimka.

U HNL-u se predstavio u sezoni 2018./19. koju je kao posuđeni igrač argentinskog Tigrea odigrao u dresu Istre i odmah je sve impresionirao. Zabio je devet golova uz još pet asistencija i već tada je zaintrigirao struku u Gradskom vrtu. Mierez ne bira utakmice, a ni u jednom derbiju još nije izostao njegov doprinos momčadi. Zabio je Rijeci, i to na premijeri u dresu Osijeka, Hajduku u Poljudu, Dinamo je poštedio, ali je zato asistirao Marinu Pilju za vodeći gol svoje momčadi u derbiju.

Po šest pogodaka zabili su Mislav Oršić i Ognjen Mudrinski, čiji primjer je nesvakidašnji. Napadač Gorice u uvodna tri prvenstvena kola zabio je čak pet golova i to svih pet nakon što je u igru ušao s klupe. Golovima je “kupio” mjesto među starterima, no onda je i realizacija stala. U idućih osam utakmica tek je jednom bio strijelac.

Mijo Caktaš pretprošle je sezone zabio 19 golova, što mu je bilo dovoljno za priznanje prvog topnika lige, prošle 20, a ove zasad šest. Caktaš istodobno ima i motiv više jer svakim pogotkom sve je bliže svom mjestu u povijesti Hajduka. Doduše, ne po osvojenim trofejima u bijelom dresu, već po učinku. Do sada je u dresu Hajduka zabio 94 gola u svim natjecanjima i nedostaje mu još svega šest da postane jedan od desetorice koji su za “majstore s mora” zabili 100 ili više pogodaka. Istodobno, nedostaje mu još sedam prvenstvenih golova da se nađe u top 10 najboljih strijelaca Prve HNL svih vremena.

Najstariji nogometaš lige Ivan Krstanović zasad je na četiri postignuta pogotka (tri iz kaznenih udaraca) i vrlo izvjesno neće konkurirati za najboljeg strijelca Prve HNL, što je i bio u sezoni 2010./11. kada je u dresu Zagreba zabio 19 prvenstvenih pogodaka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije