Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ODGODA IGARA?

Japanski virolog iskreno priznao da nije optimističan: Sa mnom se slažu i moji kolege

Olimpijske igre u Tokiju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.04.2020.
u 21:11

I naši bi sportski velikani, poput Modrića, zbog korone mogli ubrzati kraj karijere

Prije mjesec dana odgođene su Olimpijske igre u Tokiju, odnosno pomaknute na srpanj 2021. Iako su se Japanci dugo  nadali da bi se Igre mogle održati već ovoga ljeta, na kraju su popustili pritiscima svjetske javnosti i odustali od te sulude ideje. A sada, mjesec dana kasnije, kada su shvatili ozbiljnost pandemije koronavirusa, počeli su shvaćati da je upitno hoće li se OI održati i idućeg ljeta!

Naime, u javnost su procurili razgovori čelnika Organizacijskog odbora Igara u kojima se raspravljalo o mogućnosti da se Olimpijske igre pomaknu za još godinu dana. Jer, ne bude li većina svjetske populacije cijepljena protiv koronavirusa do idućeg ljeta, jasno je da će biti nemoguće 20-ak dana zaredom na sportskim borilištima u Tokiju imati na tisuće sportaša, više od 100.000 gledatelja

Velike promjene

- Iskreno, uopće nisam optimističan kada je riječ o održavanju Igara iduće godine. Jer, Japan bi još i mogao potpuno kontrolirati virus, ali sumnjam da će to uspjeti i svim ostalim zemljama. Prema sadašnjoj situaciji, nema šanse da se Igre održe u ljeto 2021. godine. Sa mnom se slažu i moji brojni kolege - poručio je japanski virolog Kentaro Iwata iz Kobea.

Nažalost, stav mnogih stručnjaka diljem svijeta je da u idućih godinu do godinu i pol možemo zaboraviti na održavanje sportskih natjecanja pred brojnom publikom. Izgledno je da ćemo sport gledati samo na TV-u. 

Najteže će biti vrhunskim sportašima, pogotovo onima koji su za iduću sezonu najavili i oproštaj od karijere. Umirovljenje je trenutak karijere u kojem dobar dio vrhunskih sportašica i sportaša potkraj  posljednjeg nastupa dobije ovacije prepunog stadiona, dvorane ili arene u znak zahvalnosti za sve ono što su pružili svojim nacijama, obožavateljima, klubovima i svojem sportu. Kao što ih je, recimo, Francesco Totti dobio na oproštaju s navijačima u Rimu. 

Mnogi sportski događaji bili su rasprodani baš zato što su obilježeni oproštajem nekog velikana. 
Nikad nećemo zaboraviti opraštanje Davida Beckhama, koji je u dresu PSG-a u suzama potkraj utakmice s Lorientom napustio teren uz gromoglasne ovacije. Ne zato što se radi o megazvijezdi koja je nadmašila pojam nogometnog superstara i izvan nogometnog svijeta, nego zato što je te polusezone (u 37. godini) bio jedan od najboljih igrača pariške momčadi (tehnički, ali i trkački), i to kad su gotovo svi očekivali da će u francuskoj prijestolnici biti maneken PSG-a. 

Budući da većina sportaša karijeru završi sredinom tridesetih, valja se zapitati kakve će oproštaje, uzmemo li u obzir ovu pandemijsku situaciju, doživjeti vrlo vjerojatno i najbolja generacija u povijesti sporta - generacija 1984. i 1985. godišta kojoj se bliži kraj. Zašto baš ta generacija? Pa evo, nakon što nabrojimo nekoliko imena bit će vam puno jasnije: Luka Modrić, Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton, LeBron James, Nikola Karabatić...

Zamislite, recimo, oproštajnu utakmicu LeBrona Jamesa u kojoj će postići 50 koševa, ali pred praznim tribinama... Bila bi to velika nepravda prema možda i najboljem košarkašu svih vremena, zato se nadamo da će ova pandemija ipak proći, te da će LeBron imati oproštaj pred rasprodanom dvoranom.

Zaslužili su ovacije

Teško je ne staviti i Nikolu Karabatića među najbolje u povijesti rukometa, ako nije čak i najbolji...  Francuz je u 18 godina karijere s reprezentacijom osvojio nevjerojatnih 14 medalja, od čega devet zlatnih. Francuska je ukupno osvojila 20 medalja na velikim natjecanjima, tako da sa sigurnošću možemo reći da je Karabatić predvodnik zlatne generacije trikolora. Bila bi šteta da se ponajveći rukometaš u povijesti oprosti, recimo, preko društvenih mreža.

Teško je i zamisliti da takav oproštaj doživimo i od Lewisa Hamiltona, koji uz Schumachera, a zatim i Prosta i Laudu, sigurno ulazi u red najboljih vozača u povijesti F1. Britanac je nosio ovu generaciju na leđima te bi baš zbog toga odlazak bez onog zvuka formule u punom gasu bio pravi udarac za sve ljubitelje utrka.

Kako će svoj oproštaj proživjeti istinske legende poput Karabatića, LeBrona i ostalih? Nadamo se da ih neće proživjeti na sportskom terenu ispred praznih tribina ili pak putem storija na Instagramu jer, kolike god milijune zarađivali, zaslužili su, kako bi to Amerikanci rekli, svoje posljednje "hura!". Pred licima obožavatelja i sportskih entuzijasta. Zaslužila je to i publika.

>>> Pogledajte poruku Luke Modrića

 

Komentara 4

Avatar SharonPI84
SharonPI84
23:37 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.k­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar CarolIA95
CarolIA95
15:29 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
23:58 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije