Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JANICA KOSTELIĆ:

Ne mogu ja prejudicirati ishod rada sportske inspekcije

Janica Kostelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
22.12.2017.
u 10:00

Ograničenja postoje, no ne bih se htjela opravdavati tako. Doduše, cijeli sustav mogao bi biti brži i konkretniji, djelotvorniji za sve. Nažalost, mi Hrvati usmjereni smo manje prema konstruktivnim prijedlozima, a više prema destruktivnim, kaže Janica Kostelić

S obzirom na to da je državna inspekcija pročešljala akte Hrvatskog nogometnog saveza, i to uoči današnje izborne Skupštine, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se na njoj pojaviti i državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Pozvana sam kao gošća.

A hoće li se odazvati?

Janica Kostelić
1/4

– Vidjet ćemo. Kada je riječ o sportu, ja sam svuda pozvana, no ne stignem na sve odgovoriti. Morala bih se multiplicirati u više primjeraka da sve stignem.

Neka se radi pritisak na mene

Što pak kaže Janica na sportsku inspekciju u HNS-u?

– Takav postupak pokreće se po službenoj dužnosti, a sportski je inspektor dužan razmotriti predstavku ili drugu obavijest upućenu inspekciji te procijeniti potrebu za pokretanjem inspekcijskog postupka. Sportski inspektor dužan je čuvati dokumentaciju kao službenu tajnu, kao i identitet podnositelja predstavke. Uza sve to, davanje bilo kakvih komentara u konkretnom slučaju značilo bi prejudiciranje ishoda postupka.

Što pak kaže državna tajnica na opatijsku inicijativu koja predlaže nove modele financiranja momčadskih sportova?

– Svaka inicijativa dobrodošla je. Neka se radi pritisak na mene, ali i cjelokupnu zajednicu. Što nas je više aktivnih u tome, to ćemo lakše dobiti to što želimo.

S obzirom na to da još nisu izneseni konkretni planovi, je li Janica komunicirala s predlagačima?

– Manje-više, čula sam se telefonski sa svima. S obzirom na to da smo u fazi izrade nacionalnog programa sporta i prijedloga Zakona o sportu, ima tu stvari koje su već prepoznate i bit će implementirane, pogotovo u nacionalni program koji se radi za razdoblje od osam godina. Uostalom, sredinom siječnja trebala bi se povesti i javna rasprava i mi smo otvoreni da se u nju uključi što više ljudi.

Janica Kostelić
1/10

Čini se da se državna tajnica želi ići polako i pogoditi iz prve nego žuriti i ponavljati.

– Ovo je sustav koji je drukčiji od sportskoga. Za sportaše je to sve vrlo sporo.

Kao sportašica, najveća koju smo ikad imali, je li zadovoljna koliko je uspjela napraviti u ovom poslu?

– Ne, nisam.

Što je to moglo biti bolje, uz sva administrativno-proceduralna ograničenja koja ima?

– Ograničenja postoje, no ne bih se htjela tako opravdavati. Doduše, cijeli sustav mogao bi biti brži i konkretniji, djelotvorniji za sve. Nažalost, mi Hrvati usmjereni smo manje prema konstruktivnim prijedlozima, a više prema destruktivnim. Više prema tome da se netko drugi ne pokaže uspješnijim, nego da nam svima bude bolje. Mi svi moramo pridonositi društvu i nešto mu ostaviti. Ne možemo zgrnuti sve za sebe.

Druga je zima da je Janica u vrijeme Snježne kraljice državna dužnosnica, a ne promotorica utrke.

– Ja se i dalje na sportskom terenu osjećam ugodnije nego na svim ovim primanjima i ostalim obvezama. No, kako sam od početka Snježne kraljice u svemu tome, mogu si dopustiti i malo neformalnosti.

Hoće li se to i državna tajnica spustiti niz sljemensku padinu?

– Hoću, ali polako. I neslužbeno.

Bez štapa i rukavice?

– Može i bez rukavica, ako ne moram lupati po kolcima.

Razgovarajući s premijerom Plenkovićem i ministrom Marićem, stekli smo dojam da su obojica zadovoljni Janicom kao suradnicom.

– Što će drugo oni reći. Svi imaju obzira prema meni, daju mi podršku. Znam da imam podršku premijera i ministra financija od kojeg sve kreće po pitanju izdvajanja za sport i sportaše.

Pomaže li joj u poslu status sportske legende?

– Pomaže. Vjerujem da tu postoji neki štit koji dobro služi. Ipak su sportaši svugdje dobro došli, jer sport je lagana tema. Vrlo su često ljudima političke teme teške, pa većinom razgovaraju o vremenu i sportu. Sport je nešto što nas sve lako poveže.

Ima li u politici više zavoja nego na slalomskoj stazi?

– Puno više. Neusporedivo je to. Puno je ugodnije i prirodnije biti u sportskom svijetu, no to ne znači da se sportaši ne trebaju uključiti u politiku. Neka ne smatraju da je to nešto loše i opasno, jer mogu pridonijeti.

Na skijama i sa 79 godina

Janičin jednako slavni brat Ivica, sada kada se povukao sa skijaških staza, često ističe da on ne bi mogao biti sportski dužnosnik niti bi mogao raditi što i sestra mu?

– To i meni stalno govori ističući da je sve to prekompleksno, da je tu previše interesa, da sve zajedno ide sporo i da se, ako se i može utjecati, može utjecati jako malo. On drži da sportaši ne bi bili uspješni kada bi se prepustili tom sustavu i načinu funkcioniranja.

Tata Ante, čovjek koji je stvorio nenadmašnu Janicu, još uvijek je na skijama, a 79 mu je na leđima.

– Da je meni njegova energija u ovim godinama, kao što je on ima u svojim. svi bismo bili puno zadovoljniji.

Znači, gospodin Gips zadivljuje i vlastitu kćer?

– Teško je meni biti objektivnom, ipak je on meni otac, no mislim da su svi inspirirani njegovim djelovanjem. 

Komentara 5

DU
Deleted user
11:00 24.12.2017.

Ak znaš jurit niz padinu znaš sve o sportu i propisima. Valjda. No dobro ,ali žvakat bombon i davat izjavu - nedopustivo! Stvar kulture !!

IB
ibiza
11:59 22.12.2017.

dosadna

BI
binki
17:09 22.12.2017.

Ona je u stvaari jadna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije