Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATAN TALENT

Jana Pavalić: 'Imam već 300 medalja, djed mi je napravio posebnu vitrinu za njih'

17.06.2021.
u 21:30

Na regionalnim prvenstvima Jana je znala osvajati i po 27 zlatnih medalja, a pljuštali su i rekordi, najprije kadetski, pa juniorski, u Rijeci je pao i prvi seniorski, na 50 metara slobodno – 25.66.

I prije su stizali glasovi da se tu radi o nevjerojatnom plivačkom dragulju, ali nakon što su srušeni rekordi na nedavnom ekipnom prvenstvu Hrvatske, među kojima je bio i onaj seniorski na 50 metara slobodno (koji je postavila još Sanja Jovanović), više nije bilo dvojbe. Jana Pavalić je 14-godišnjakinja o kojoj se mora pisati. Željeli smo je posjetiti u njezinu domu u Gornjoj Stubici ili barem u klubu Olimp Zaboku, ali Jana i njezin trener Ivica Androić na pripremama su hrvatske juniorske reprezentacije u Dubrovniku. Spremaju se za juniorski EP u Rimu (od 6. do 12. srpnja).

Pa smo stoga okrenuli trenerov broj i na početku ga pitali kako to da se u Zagorju, koje baš i nema neku plivačku tradiciju, pojavila takva plivačka senzacija?

Nijemci mu dali ideju

– Kako, molim, Zagorci da nemaju plivačku tradiciju – počeo je šaleći se Androić (60), ukazavši potom na činjenicu da PK Olimpik koji je on utemeljio djeluje već 25 godina. Objasnio je i kako:

– Kao student sam gledao njemačke plivače koji su bili na proputovanju pa su u Tuheljskim toplicama odradili nekoliko treninga. Tad se rodila ideja da pokrenem plivanje u Zagorju, iako sam se sam bavio više nogometom, jedno vrijeme sam bio i član NK Zagreba.

Tako je počeo plivački klub u Zaboku, a pitamo Janu kako je počela i opredijelila se za plivanje?

– S nekih devet godina, u drugom razredu osnovne škole, otišla sam na sistematski pregled i tamo mi je dijagnosticirana skolioza, blago zakrivljenje kralježnice. Pa mi je preporučena rekreacija, ponajprije plivanje. I tako je počelo – kaže .

U međuvremenu je stizao uspjeh za uspjehom. Na regionalnim prvenstvima Jana je znala osvajati i po 27 zlatnih medalja, a pljuštali su i rekordi, najprije kadetski, pa juniorski, u Rijeci je pao i prvi seniorski, na 50 metara slobodno – 25.66. A na 100 slobodno Jana je postavila mlađejuniorski rekord s vremenom 57.11. Pa sad drži četiri kadetska (pliva i dupinovim načinom), tri mlađejuniorska, dva juniorska rekorda i jedan seniorski. To je već puno medalja i trofeja, gdje ih drži?

– Imam već blizu 300 medalja, to je zbilja puno, ali djed mi je napravio posebnu vitrinu, pa ondje sve to stane – uz osmijeh kaže Jana, otkrivši nam da dolazi iz sportske obitelji: tata Marko bio je nogometaš, a mama Irena rukometašica. Stariji brat Petar također je plivač. A kako izgleda jedan njezin dan?

– U školi sam do 14 sati, potom ručam, učim i odmaram se, a u 18 sati idem na trening. No u nekim razdobljima imam i jutarnje treninge, u tom slučaju izostanem s prva dva sata. Nastavnici imaju puno razumijevanja za moje plivanje, izlaze mi u susret, ponekad mi odgode ispit. Proći ću sedmi razred s odličnim, a omiljeni predmet mi je geografija. Voljela bih puno putovati i posjetiti sva ona divna mjesta u svijetu – kaže Jana koja kod svega toga ima i nesebičnu pomoć roditelja koji je svakodnevno voze na trening, a udaljenost između Gornje Stubice i Tuheljskih Toplica i nije tako mala – 35 kilometara u jednom smjeru. A planovi, kad je škola u pitanju?

– Željela bih upisati opću gimnaziju u Oroslavju, a poslije ćemo vidjeti.

Brzo odustala od baleta

Stigne li se baviti i nekim hobijem, nekom dodatnom zanimacijom?

– Volim plesati, iako za to u posljednje vrijeme nije bilo puno prilika. Još kao mala išla sam na balet, ali brzo sam odustala. Prenaporno je to – kaže Jana.

No kad je o sportu riječ, u glavi nema zbrke:

– Moj glavni cilj je otići na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. To je sam svakog sportaša!

I što se tu još ima dodati. Vratili smo se treneru Androiću, koji na upit kakvu joj karijeru predviđa, odgovara:

– Mnogo toga ovisi o njoj. Ako ona to bude jako željela, i ako joj se sve posloži, pred njom je ozbiljna plivačka karijera. U Hrvatskoj već dugo nismo imali tako talentiranu plivačicu.

No Androić je svjestan da su pred mladim šampionima velika iskušenja. Već je imao europskog juniorskog prvaka Mihaela Vukića. Što se u međuvremenu dogodilo s njim?

– Ah, duga je to priča. Vukić je bio iznimno talentiran, ali... Mnogima je odlazak u SAD pomogao u karijeri, ali ne i njemu. Prestao je plivati. Vjerujem da se s Janom to neće dogoditi, da će realizirati sve svoje ambicije.

Jana je trebala ove godine nastupiti i na juniorskome SP-u u Kazanju, ali je on otkazan, baš kao OI mladih koje su trebale biti održane 2022. u Dakaru. No bit će natjecanja, dragulj će se dotad brusiti...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije