Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMIJENIO TABOR

Fak za Hrvatsku osvojio olimpijsku medalju, a za Sloveniju još nije uspio

Jakov Fak
Foto: Reuters
1/2
12.02.2018.
u 09:43

- Bilo je lošije od očekivanja. Dao sam svoj maksimum, no u ovim uvjetima nisam uspio bolje gađati. Hladnoća je meni najveći problem, a biatlon je zimski sport

To što su u utrci na 10 kilometara (sprintu) podbacila dvojica najvećih biatlonaca današnjice, sjajno je iskoristio 30-godišnji Nijemac Arnd Pfeifer koji ni sam sebe nije doživljavao kao velikog izglednika za medalju. No, baš na dan u kojem su Francuz Martin Fourcade i Norvežanin Thingnes Boe podbacili u gađanju, Pfeifer je prošao stazu bez promašaja. Promašio nije niti Čeh Michal Krčmar koji je osvojio svoju prvu olimpijsku medalju (srebro) i tako postao najvećom senzacijom prvog natjecanja biatlonaca.

Nažalost, Hrvat pod slovenskom zastavom imao je loš dan. Fak je promašio dvaput pa je za pobjednikom zaostao 55 sekundi što je bilo dovoljno za 23. mjesto.

- Bilo je lošije od očekivanja. Dao sam svoj maksimum, no u ovim uvjetima nisam uspio bolje gađati. Hladnoća je meni najveći problem, a biatlon je zimski sport. Uz ovako ekstremno niske temperature, nisam u prstu imao pravog osjećaja, a to je onaj palac koji mi se nekoć jako bio smrznuo.

Slijede nove prigode

No, imat će Fak još prilika da i za Sloveniju osvoji olimpijsku medalju kao što mu je to pošlo za rukom u Vancouveru za Hrvatsku. U programu biatlonskih natjecanja još su tri pojedinačna natjecanja i dvije štafetne pri čemu će od medalje zasigurno biti danas u dohvatnoj utrci jer će nakon prvorangiranog Pfeifera startati 55 sekundi kasnije.

Prije svog prvog nastupa na ovim Igrama, Mrkopljanin se ponadao da će mu Pjongčang biti mjesto povratka u svjetsku elitu.

- Nema discipline u kojoj ja ne bih mogao dosegnuti visoki plasman, no puno je tu faktora, a jedan su i zdravstveni problemi zbog kojih u posljednje dvije godine nisam bio među elitom. Ukoliko mi to pođe za rukom ovdje, ovaj će olimpijski nastup biti tim ljepši.

Posljednja medalja je iz 2015.

Posljednju medalju na velikim svjetskim natjecanjima Fak je osvojio 2015. kada je na SP-u u Finskoj kada je bio svjetski prvak u utrci na 15 kilometara sa skupnim startom. Prije toga, slovenski Hrvat bio je svjetski prvak i 2012. i to u utrci na 20 kilometara, a na istom je natjecanju osvojio srebro u mješovitoj štafeti. Četvrtu svjetsku medalju za Sloveniju osvojio je 2013. kada je bio treći u sprintu, a upravo je to disciplina u kojoj je Jakov 2010. osvojio olimpijsku broncu za Hrvatsku.

A u Vancouveru je Fak bio i hrvatski stjegonoša. Slovenski je barjaktar trebao pak biti na otvaranju ovih Igara no kako se oko toga u slovenskoj javnosti stvorio prijepor (ipak je on tamo tuđinac), ovaj pametni momak samoincijativno je povukao svoju kandidaturu kako bi se usredotičio na nastup.

Komentara 6

Avatar poljicanin
poljicanin
10:28 12.02.2018.

Neka tako i ostane...

Avatar poljicanin
poljicanin
16:18 12.02.2018.

Nekako mi bolje zvuči kada ga najavljuju i kažu Fuck Slovenia nego Fuck Croatia.

SA
sasavt
11:19 12.02.2018.

super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije