Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATJAŽ KEK

Izbornik Slovenije za VL: Dalić radi golem posao, a Dinamo je stručno vođen

09.12.2020.
u 19:35

– Nemam što biti zadovoljan ili nezadovoljan skupinom u koju smo dospjeli, tako je ispalo – kazao nam je Matjaž Kek

Kuglice na ždrijebu kvalifikacijskih skupina za SP u Kataru spojile su Hrvatsku s nogometnim reprezentacijama koje su joj stari znanci. Ponovno je spojila i susjede, Hrvatsku i Sloveniju koje će se boriti u toj skupini uz Rusiju, Slovačku, Cipar i Maltu. A znano je da je izbornik Slovenije Matjaž Kek, bivši dugogodišnji trener Rijeke, stručnjak koji je s njom postigao sjajne rezultate. Bio je Kek i blizu dolasku u Dinamo, ali je na kraju ipak odlučio ostati slovenski izbornik.

– Nemam što biti zadovoljan ili nezadovoljan skupinom u koju smo dospjeli, tako je ispalo – kazao nam je Matjaž Kek.

Jeste li željeli izbjeći Hrvatsku u kvalifikacijama?

– Ne gledam na to tako, nekoga smo morali dobiti iz prve jakosne skupine. Veselim se utakmicama s Hrvatskom, te utakmice nose dodatne motive i emocije, bit će to pravi doživljaj. Još budu li, daj bože, gledatelji mogli biti na tribinama. Tome bih se posebno veselio, da se ti susreti igraju u pravom nogometnom ambijentu. A jasno je da je Hrvatska vrh u našoj skupini.

Veliko suparništvo susjeda

Činjenica je da dobro poznajete naše igrače, to bi vam mogla biti prednost, zar ne?

– Gledajte, igraju reprezentacije Slovenije i Hrvatske koje se dobro poznaju. U današnjem nogometu više se ništa ne može sakriti uz sve tehnologije, skautiranje, analize – ističe Kek.

Naše su reprezentacije igrale međusobno puno puta, no Slovenija još nije pobijedila.

– U takvim utakmicama ima motiva kao u priči, nema ih smisla ni nabrajati. Jedan od njih je i da manja reprezentacija ima dodatni motiv da pobijedi većega, a uvijek je motiv pokušati proći skupinu. No, nemojmo zaboraviti ni jaku Rusiju, Slovačka je također nezgodna i u usponu, a treba pobijediti i na Cipru i u gostima Maltu koja je sve bolja. Moj je glavni motiv da Slovenije bude što bolja, da svima bude nezgodan suparnik i mogu reći da ćemo se u toj skupini “potući” sa svima. Mene kao izbornika ne zanima treće ili četvrto mjesto u skupini.

Imate nekoliko slovenskih reprezentativaca u hrvatskim klubovima, Stojanovića, Bohara...

– Puno pratim hrvatski nogomet, kako reprezentaciju tako i HNL, dugo sam bio trener u Hrvatskoj i zanima me hrvatski nogomet. A sad, koliko mogu pomoći informacije pojedinih igrača, teško je reći. Moj je posao da sa svojim stožerom što bolje pripremim slovensku reprezentaciju, da znam što više detalja. Znate, nekad i jedan detalj može biti odlučujući, pa je svaka informacija, pa tako i od igrača, važna. Naši igrači poznaju se međusobno pa i to podiže taj susjedski rivalitet, a pogotovo kad bi se igralo u pravom ambijentu.

Držite li da bi se do početka kvalifikacija hrvatska reprezentacija mogla još promijeniti, da neki igrači, poput Modrića, prestanu igrati?

– Kako bih o tome mogao razmišljati, pa već je dosta takozvanih senatora otišlo, a Hrvatska je ostala u A-skupini Lige nacija. Došlo je nekoliko mladih i potentnih igrača i, uz manje i očekivane probleme, već je napravljena tiha smjena generacija. Izbornik Dalić postigao je velike rezultatske uspjehe, ali je sjajno proveo i smjenu generacija, obavio je golem posao.

Napravili ste i vi velik posao i iz C-razreda ušli u B-razred Lige nacija.

– Prošli smo put gotovo završili u D-razredu, ali sad je sve bilo bolje, igrali smo puno bolje, imamo i mi neka nova imena u reprezentaciji. Nemamo izbor igrača kao što ga imaju Hrvatska ili Rusija, ali oslonit ćemo se na igrače koje imamo i, kao što sam rekao, “potući” se sa svima.

Dinamo je vrhunski

Bili ste blizu Dinamu. Kakvi su vam dojmovi o plavima u Europi?

– Vrhunski! Rezultati su im fantastični. Izborili su prvo mjesto u skupini Europske lige kolo prije kraja a da nisu primili ni jedan gol, to ne može svatko. Svaka čast igračima, treneru Mamiću i stožeru. Vidi se da je Dinamo stručno vođen. Nakon tektonskih poremećaja s kraja prošle sezone, sada igra odlično. Dinamo već ima europski ugled i sad je samo nastavio tim putem.

Bili ste odličan prognozer uoči derbija Hajduk – Rijeka i rekli da vaš bivši klub nakon Sociedada neće biti ispuhan. I pobijedio je.

– Rijeka je počela igrati sve bolje kad je ušla u ritam utakmica svaka tri-četiri dana. Odgode i stanke nisu joj koristile, a sad je u natjecateljskom ritmu. Prvo poluvrijeme bilo je zanimljivo, a u drugom uvjeti na Poljudu nisu bili regularni. No, kako je bilo jedina, tako je bilo i drugima – zaključio je Kek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije