Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUČNA AFERA

Izbornik optužen da je spavao s igračima: 'To je kod nas normalno'

Germany - Zambia
Foto: Daniel Karmann/DPA
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.07.2023.
u 12:58

"Ako Mwape želi spavati s nekim, moraš reći da. Postalo je normalno da trener spava s reprezentativkama", anonimno je citirana jedna igračica, a Mwape je rekao samo "Bez komentara" nakon dolaska momčadi na Novi Zeland u srijedu.

Ženska nogometna reprezentacija Zambije dospjela je, uoči Svjetskog prvenstva za nogometašice, na globalne naslovnice, ali ne iz sportskih razloga.

Optužbe su se pojavile prošle godine da su izbornik Bruce Mwape i drugi zaposlenici prisiljavali igračice na seks. Engleski list The Guardian raspravljao je o tome neposredno prije početka Svjetskog prvenstva za žene u Australiji i Novom Zelandu, nacionalni savez istražuje optužbe, no FIFA govori o "navodnim slučajevima".

"Imajte na umu da neovisno etičko povjerenstvo općenito ne komentira jesu li istrage o navodnim slučajevima u tijeku ili ne. Kao i obično, sve informacije koje etičko povjerenstvo želi podijeliti podijelit će prema vlastitom nahođenju", objavila je FIFA.

Guardian je pisao da je nacionalni savez Zambije (FAZ) kontaktirao FIFA-u u rujnu 2022. zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja u nekoliko slučajeva.

Sam FAZ pokrenuo je istragu protiv nekoliko osoba i najavio sankcije, no navodno se do sada ništa nije dogodilo – gotovo godinu dana kasnije. Rečeno je da su Mwape i trener U17 selekcije Kaluba Kangwa među zaposlenicima saveza protiv kojih se vodi istraga, piše Guardian.

"Ako Mwape želi spavati s nekim, moraš reći da. Postalo je normalno da trener spava s reprezentativkama", anonimno je citirana jedna igračica, a Mwape je rekao samo "Bez komentara" nakon dolaska momčadi na Novi Zeland u srijedu.

Nedavno se digla i pomutnja oko najbolje nacionalne igračice Barbre Bande. Ova napadačica je, kao i trojica suigračica, isključena s Afričkog kupa u srpnju 2022. zbog previsoke prirodne razine testosterona. Afrička konfederacija (CAF) ima stroža ograničenja od FIFA-e u tom pogledu pa Banda ima pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu.

"Mislim da se kao igrači uglavnom fokusiramo na teren, a ostalo prepuštamo upravi. Naš posao je samo raditi na terenu", rekla je Banda na pitanje o problemima izvan terena na Novom Zelandu.

Zambija će se susresti sa Španjolskom, Kostarikom i Japanom u grupnoj fazi u svom debiju na Svjetskom prvenstvu u skupini C, a koliko su Afrikanke dobre svjedoči i nedavna pobjeda nad europskim doprvakom Njemačkom 3-2.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije