Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKO PUNO UTAKMICA

Iza Modrića naporna je sezona, hoće li kapetan biti umoran u Kataru? Evo što kaže stručnjak

Luka Modrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
21.06.2022.
u 09:39

U budućnosti će nogometaši igrati više utakmica, u drugim sportovima sve je puno humanije, kaže Luka Milanović, stručnjak za kondicijsku pripremu

Posljednjih tjedana dosta se vrhunskih nogometaša potužilo na nemilosrdan ritam igranja velikog broja utakmica. U godini velikog natjecanja logično je da brojnim reprezentativcima nije dobro sjela obaveza igranja u Ligi nacija. Uostalom, sličan kritičan stav izrazio je i naš kapetan Luka Modrić koji je imao najdužu sezonu. O toj temi porazgovarali smo s Lukom Milanovićem, kondicijskim trenerom hrvatske nogometne reprezentacije i jednim od naših vodećih autoriteta za tu problematiku.

Važna je valovitost

Koliko se o spomenutoj temi govori u stručnim krugovima?

– Govori se, naravno. Doziranje opterećenja jako je važan dio našeg posla. Svaka sezona mora imati svoju valovitost kada govorimo o opterećenju. Ako cijele godine samo igraš, tu nema valovitosti, odnosno različitog opterećenja. Najboljim igračima sezona se svodi na utakmice, što je najveće opterećenje. A ovo između je trening kojemu je svrha da sljedeću utakmicu odigra na najvišoj razini. Igrači nemaju vremena za neke udarne, razvojne cikluse. Ljeto je prilika da se organizam regenerira i riješe upalni procesi koji su tinjali cijelu godinu i da se napravi bazični plan priprema u kojem će oni dobiti pametan stres treninga koji će im omogućiti višu sportsku formu – počeo je Luka Milanović.

Kako su naši dečki u reprezentaciji reagirali u ovoj fazi sezone kada govorimo o tom najvišem opterećenju?

– To su sve dečki koji uživaju biti u reprezentaciji. Logično je da postoji određeni zamor, no oni to nisu pokazivali. Nakon zadnje utakmice svi su imali barem nekoliko slobodnih dana i svi su odradili nekoliko treninga. Svi su odradili ono najvažnije da bi u reprezentaciju došli u odgovarajućem stanju. Mi smo u reprezentaciji u prvih nekoliko treninga pokušali biti pametni i trenirali smo intenzivno, ali kraće nego inače.

U kakvom su stanju naši ključni igrači, ako možemo govoriti u tim kategorijama?

– S obzirom na to da je kraj sezone, oni su u dobrom stanju. Ova sezona bila je malo duža i imali su na kraju nekoliko utakmica više. Sada će svi imati odgovarajući odmor i u pripreme će ući u stanju koje je idealno za početak priprema. U međuvremenu će imati jedan dio pasivnog odmora, a drugi će biti aktivan. Kada dođu u klubove, od njih se očekuje da budu u treningu, a to ne možeš ako si došao s plaže. Svaki od njih odradit će individualni dio priprema.

Ne trebamo, dakle, strahovati da će veći broj utakmica negativno utjecati na našu izvedbu na SP-u?

– Ma neće. Ovaj SP će i po drugim stvarima biti drugačiji. Prvi put igrači će na turnir doći iz klubova, iz punog pogona. Taj dio godine bit će povoljan kada govorimo o formi, proći će pripreme i odradit će određeni broj utakmica u klubu...

S obzirom na okolnosti, hoćete li vi morati razmišljati o nekim revolucionarnim metodama pripreme?

– Nema revolucije, samo evolucija u programu treninga. Puno toga dobro radimo, morat ćemo biti pametniji, odnosno oprezniji s opterećenjima na svakom treningu. Ne smijemo si dopustiti preveliko, ali ni premalo opterećenje.

Koliko naši reprezentativci razgovaraju o tome?

– Razgovaraju, ali nitko se ne opterećuje...

Luka Modrić bio je također među onima koji su kritizirali ovaj ritam?

– Nikome nije drago odigrati četiri dodatne utakmice, posebice ako je to kraj sezone. Jer, nije to baš jednostavno.

Luka bi do SP-a mogao odigrati još 25 utakmica!

– Ovaj odmor na kojemu su igrači sada povoljna je stvar. Nećemo mi u tom smislu imati problema. To će imati one momčadi koje odu do same završnice, a problemi će doći u drugom dijelu sezone. Jer, ne može igrač biti na top-razini osam mjeseci bez odmora. Fiziološki nije realno da stalno igraš, a da nemaš valovitost u treninzima, odnosno taj dozirani slabiji i jači intenzitet.

Na čemu će sada kondicijski treneri inzistirati u toj pripremi za SP?

– Igrači će biti u punom klupskom ritmu, to tako treba biti. Bilo bi loše kad bi se igrače sada odmaralo. Ovo je dobro jer će se na SP-u igrati bolji nogomet nego da je turnir u ljeto. Očekujemo da će igrači stoga biti na višoj razini. Sada odmaraju, oni koji su pod najvećim opterećenjem imat će dva-tri tjedna odmora. Neće biti problema, ovo je još povoljnija situacija za formu na SP-u i za kvalitetu igre. Pa vidjeli ste 2018. godine da je sezona bila duga, otišli smo do kraja, a opet smo izgledali jako dobro.

U drugim sportovima to, čini se, izgleda malo drugačije?

– U drugim sportovima je to humanije. Uzmite primjer košarkaške NBA lige. Tamo postoji prisilni odmor, razdoblje u kojem ne smiješ ništa raditi. To igračima piše u ugovorima, potom slijede dva mjeseca individualnih priprema. Tek onda klupske pripreme koje se svode na igru pet na pet, utakmice... Između dvije sezone puno je lakše jer igrači imaju puno prostora za regeneraciju, osobni trening i za razvoj sposobnosti, odnosno usavršavanje tehničkih detalja, onda tek slijede klupske pripreme. Da ne govorimo o drugim sportovima u kojima s vrhunac sezone svede na dva vikenda godišnje. Ili dva vikenda u četverogodišnjem olimpijskom ciklusu. Naravno, svaki sport je drugačiji, postoje i neke loše strane. U nogometu se prilagođavamo u svakom ciklusu, nije to ništa što se ne može prebroditi.

Procesi budućnosti

Kakve će trendove nogometaši morati pratiti u budućnosti?

– Vjerujem da će se igrati i više, a trenirat će se manje. Još će biti važnije ono što radimo u reprezentaciji. Jednako vremena trošimo na individualni i momčadski trening. Ako momčadski svaki dan treniramo sat i pol, ujutro imamo individualni trening od 10 do 12 sati, naravno, ne svi igrači svaki put. Također, svaki igrač prije treninga napravi svoj osobni program, a neki i nakon momčadskog dijela ostaju raditi dodatno. To je put i bit će neizostavan princip u budućnosti. Jer, imat ćemo vjerojatno još malo veći broj utakmica. Morat će se trenirati pametnije i individualnije kako bi svaki igrač dobio točno ono što mu je potrebno. Sve je izračunato.

Izvedba protiv Francuske daje nam razloga za dosta optimizma?

– Pokazali smo energiju, zajedništvo, fokus najboljih igrača kao najveća snaga najboljih igrača. Njihova sposobnost da budu koncentrirani na posao. To je ono što nikada nije bilo sporno, to je naša snaga – zaključio je Luka Milanović.

>> Pogledajte što je Luka Modrić rekao za VL nakon osvajanja Lige prvaka

Komentara 4

Avatar Mileseva
Mileseva
23:15 21.06.2022.

Ma lukec se nece ni sjecati tog umora...

RA
radolizem
16:22 21.06.2022.

Ja očekujem da će Brozović zabiti koji gol s 18 metara u Kataru, da će Kovačić imati puno više zadnjih paseva iz kojih će se postizati golovi, da će bočni imati moć, a stoperi mirnoću. Za Luku znam, ako je zdrav, on može odigrati 65 minuta. Nama je bitno da pobijedimo Kanadu i Maroku, te da protiv Njemačke/Španjolske čitava momčad odigra vrhunski. U vrhunskoj momčadi i Luka Modrić igra vrhunski, ali ako je momčad loša, onda i Luka pokazuje nemoć, širi ruke, prigovara sucima jer je i on samo čovjek.

RA
radolizem
16:15 21.06.2022.

Kod Luke neće biti pitanje umora nego zdravlja. Kad imaš 37 godina i 2 mjeseca najbitnije je zdravlje, zatim da čitav tim bude na razini iz Rusije. Onda Luka može odigrati oko 65 minuta. Ali moraju se u to uključiti i svi ostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije