Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAŠAN POVRATAK

Iz bankrota natrag na sami vrh: Velikan uz pomoć Hrvata radi sjajan posao

Borna Barišić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
30.10.2020.
u 20:11

Novi je šef do danas napravio 40 (!) ulaznih transfera i odstranio brojne suvišne igrače, što je pokazatelj koliko je posla trebalo obaviti da bi svjetski rekorder sa 115 trofeja opet postao kompetitivan

Najtrofejnijem svjetskom klubu Glasgow Rangersu trebale su četiri sezone od bankrota 2012. da se iz četvrte lige vrati u prvu. Još četiri sezone kasnije plavci su se umiješali u borbu za naslov, ali Celtic se otresao njihove pratnje i deveti put zaredom ponio trofej za najbolji škotski klub.

No, ove jeseni protestanti iz Glasgowa uputili su svojim katoličkim sugrađanima najozbiljniji izazov od 2011., kad su ih pretekli u finišu za jedan bod uz pomoć 16 golova Nikice Jelavića. Prije desetak dana su u derbiju, tradicionalno zvanom Old Firm, rendžeri svladali Celtic s 2:0 u gostima i odmakli mu na čelu ljestvice. U 11 kola, momčad Stevena Gerrarda, Nikole Katića i hvaljenog Borne Barišića skupila je 32 od mogućih 36 bodova, s razlikom golova od 28:3 i utakmicom više bježe Cleticu šest bodova. Bilanca koja Ibroxom širi opojnu aromu naslova prvi put od 2011. i vremena Nikice Jelavića.

Dolazak Gerrarda – pogodak

Prve dvije sezone od povratka u Premiership 2016. uložene su u pokušaj stvaranja okosnice buduće kompetitivne momčadi. Iako je cilj plasmana u kvalifikacije Europske lige ostvaren, dva treća mjesta s krupnim zaostacima nisu ničim davala naslutiti da će vlasnik 54 naslova prvaka u dogledno vrijeme podebljati svoju bilancu, koja stagnira posljednjih devet godina.

Dolazak Liverpoolove legende Stevena Gerrarda za menadžera 2018. raspirio je nade da bi se plavi mogli opet umiješati u borbu za titulu. Novi je šef do danas napravio 40 (!) ulaznih transfera i odstranio brojne suvišne igrače, što je pokazatelj koliko je posla trebalo obaviti da bi svjetski rekorder sa 115 trofeja opet postao kompetitivan. Iako je Rangers znatno napredovao otkad je slavni engleski reprezentativac preuzeo stručni stožer, nije otišao dalje od drugih mjesta s devet, odnosno trinaest bodova manjka iza još nedostižnog Celtica.

Kad je svanula 2020. godina, dok Europa još nije bila svjesna pandemijske prijetnje koja se uzdizala iz Kine, navijači plavih bili su ushićeni mogućnošću da će te sezone dobiti trku s Celticom. No u nastavku su se Gerrardovi momci, izvrsni u jesenskom dijelu, spotaknuli o previše prepreka. Iako su Rangersi krajem prošlog prosinca svladali vječne rivale u gostima pogotkom bivšeg Slavenova igrača Katića, duža Celticova klupa i rutina u skupljanju bodova neovisno o kvaliteti igre pokazala se presudnom.

Barišić ima ugled u klubu

Krajem ožujka Škotski savez zbog pandemije je zaključio sezonu s 30. kolom i verificirao zatečenu tablicu kao konačnu, čime je Celtic izjednačio vlastiti i Rangersov rekord od devet uzastopnih titula. Prije nego što je zbog katastrofalne rastrošnosti i neodgovornosti uprave na čelu s Daveom Murrayem 2012. bankrotirao zbog 100 milijuna funti duga, Rangers je vodio protiv Celtica 54:42 u naslovima.

Ali zeleno-bijeli su se u proteklih devet sezona približili na samo minus tri. Ovogodišnji motiv protestanata nije samo osvajanje naslova nego i sprečavanje suparnika da postane samostalni rekorder škotskog nogometa u dužini pobjedničkog niza, a jedna od glavnih uzdanica je Borna Barišić. Alan Stubbs, uglednik iz Celticove prošlosti, danas komentator, u najavi prošlotjednog Old Firma opisao je Barišića kao najboljeg lijevog braniča u škotskom nogometu.

– Trebalo mu je vremena da se privikne na ovdašnji stil igre, ali nakon toga stalno napreduje. Kršan je, snažan i odlično poslužuje suigrače – napisao je o Barišiću Stubbs, koji je i sam bio branič.

Barišić je stigao u Rangerse 2018. za 2,8 milijuna eura, a prošle je sezone zablistao i stalno stvarao opasnost s lijevog boka u formaciji 4-3-3, koju Gerrard najčešće prakticira. U 39 nastupa dvaput se upisao u strijelce, ali i dao 14 asistencija za golove, od čega osam u Premiershipu.

Najupečatljivija imena današnjeg Rangersa nisu ujedno i najvažniji igrači. Jermain Defoe, 57 puta engleski reprezentativac, bio je vrlo efikasan prethodne dvije sezone, no sada je, s 38 godina, ugledna pričuva. Siječanjska pridošlica Ianis Hagi (21) sin je proslavljenog Gheorghea.

Ponudu Germania kladionice pogledajte ovdje

Ključne riječi

Komentara 1

HA
HERCEGOVA@AC
21:42 30.10.2020.

Najtrofejnijem svjetskom klubu Glasgow Rangersu? Dobitniku 10 titula kupa prvaka, dobitniku 10 titula lige šampiona, dobitniku titula Interkontinentalnog kupa ....? Mora da mi je nešto promaklo, ili je samo prvak Škotske kao što je Dinamo prvak Hrvatske ili kao štoo je La Florita 7 puta za redom prvak San Marina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije