Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Kostelić:

Zbog terorista svi osjećamo nelagodu

Ivica Kostelić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
20.11.2015.
u 16:30

Genski doping tek će postati strahovita pošast u razvijenim zemljama

S ocem Antom, sestrom Janicom i vjernom gitarom najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić (35) jučer je iz Zagreba krenuo na svoju, vjerojatno posljednju američku turneju. Najprije na treninge u američki Copper Mountain (Colorado), a potom na utrke u kanadski Lake Louis. Je li Ivica sjetan zbog spoznaje da se više neće natjecati na američkim skijalištima?

– Pa, da. Čujte. Malo jesam. Neću reći da se osjećam čudno, no... U svakom slučaju, vratit ću se ja na ta skijališta, barem kao turist.

Priprema za kombinacije

Ove će sezone na američkom tlu voziti najmanje utrka dosad.

– Vozit ću jednu utrku sigurno, super–G u Lake Louiseu, a možda i spust. Zbog kombinacijskih utrka važno mi je da i dalje vozim brze discipline.

Nakon dvije sezone kombinacija je ponovno disciplina u kojoj se dijeli globus. Kao da su čekali da Ivica posustane?

– Da, da, pa naravno. (Smijeh)... Globus u kombinaciji vratio se i zbog toga što je bilo pitanje hoće li se ova disciplina potpuno ukinuti. Nasreću, Hirscher je u kombinaciji postao svjetski prvak pa je neće ukinuti.

Za budućnost čovječanstva bilo bi dobro da netko stane na kraj teroristima tzv. Islamske države. Pitali smo Ivicu osjeća li on kao globtroter kakvu nelagodu nakon terorističkog napada u Parizu...

– Baš sam razmišljao o tome. To je sigurno u našim glavama. U glavama svih putnika, posebice kod onih koji puno lete, no svijet se zbog toga neće zaustaviti.

Kao što se ni moderni sport neće zaustaviti bez obzira na neprestanu borbu doping-kontrole i doping-industrije u kojoj su u posljednje vrijeme izašla i tri imena iz hrvatskog sportskog miljea (Ademi, Nemec, Filipović).

– Mislim da su to izolirani slučajevi. U Hrvatskoj ne postoji nekakvo tijelo koje bi podupiralo doping ili bi opskrbljivalo time sportaše.

Cro Cop posegnuo je za hormonom rasta u želji da se što prije oporavi. S obzirom na brojne ozljede i operacije, je li Ivica ikad bio u iskušenju da posegne za tim?

– Mi smo na to jako pazili i nikad nismo ni pomislili da bismo trebali uzeti nešto u bilo kojem slučaju. To je jedna od stvari koja ubija sport i protiv koje bi se trebalo boriti svim sredstvima, a problem je što nam dolazi još jedna teža stvar – genski doping.

Lako je prevariti sportaša

Budući da je na listi zabranjenih sredstava sve više supstancija, pa je tako i više mogućnosti da se sportaš nesvjesno dopingira, kako se Ivica čuva od toga?

– O tome se brine naša medicinska ekipa u Savezu. Vrlo smo oprezni jer imamo iskustva s ljudima koji su uzimali lijekove koji imaju različit sastav u Europi i SAD–u. Osim toga, postoje i manji proizvođači suplemenata za prehranu koji u sve to miješaju lijekove koji nisu dozvoljeni. Zbog svega toga imamo provjerene dobavljače.

Kostelići i dalje piju vodu iz neotvorene boce.

– Da, činimo to, posebice na većim natjecanjima.

Je li to iz straha da im netko nešto ne podmetne?

– Iskreno ću vam reći, ako netko u Srebrenici može prepustiti 11.000 ljudi klanju, takvima nije problem prevariti jednog sportaša. Nažalost, ljudska je pokvarenost za ne povjerovati.

>> Kostelić: Frustrirajuće je što više nisam u stanju voziti preko boli. Kod mene je ta faza prošlost

Komentara 27

Avatar Bekrija
Bekrija
17:27 20.11.2015.

Kostelići legende svjetskog skijanja.

AD
admir123
17:38 20.11.2015.

Ocem se ovdje prica

US
upravo-si-poducen
17:39 20.11.2015.

Kostelići nisu uspjeli u sportu samo zbog talenta i rada, nego i iznimno zdravog razuma. Trebalo je izdržati dok nisu postali nešto iz male Hrvatske s neutjecajnim skijaškim savezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije