Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BARCELONA U POLUFINALU

Rakitić piše povijest: Još nitko nije osvojio EL pa Ligu prvaka u dvije sezone s dvije momčadi!

Ivan Rakitić
Foto: Reuters/PIXSELL
06.05.2015.
u 10:31

Prošle sezone Ivan Rakitić je kao kapetan odveo Sevillu do trofeja namijenjenom osvajaču Europske lige, no naš nogometaš sada ganja i onu prestižniju "kantu" - Ligu prvaka

Ivan Rakitić mogao bi se 6. lipnja upisati u europsku nogometnu povijest. Naime, hrvatski reprezentativac toga bi dana mogao postati prvi igrač koji je u dvije uzastopne sezone s dvije momčadi osvojio dva najprestižnija europska klupska natjecanja - Kup Uefa (ili Europsku ligu) i Ligu prvaka!

Prošle sezone Ivan Rakitić je kao kapetan odveo Sevillu do trofeja namijenjenom osvajaču Europske lige, no naš nogometaš sada ganja i onu prestižniju "kantu" - Ligu prvaka. A njegova Barcelona za sada ionako figurira kao najveći favorit za osvajanje tog natjecanja...

Kup prvaka osnovan je još 1955. godine na prijedlog urednika francuskog L'Equipea Gabriela Hanota, a zamišljen je kao kontinentalno natjecanje za pobjednike svih europskih nacionalnih liga. To je natjecanje pod imenom Kup prvaka trajalo sve do sezone 1992/93. kada se promijenilo u Ligu prvaka.

I zanimljivo, niti jedan nogometaš od te 1992. godine nije uspio dva puta u nizu, s dvije momčadi osvajati Ligu prvaka i Europsku ligu (prijašnji Kup Uefa)!

Ipak, u tom je razdoblju bilo nekoliko nogometaša koji su s istom momčadi dvije godine zaredom osvajali ta dva natjecanja. Karizmatični Jose Mourinho odveo je Porto u sezoni 2002/03. do osvajanja Europske lige, a već sljedeće sezone Porto se domogao i Lige prvaka...

Taj je uspjeh ostvarilo i 13 nogometaša koja su se oba puta našli u zapisnicima finalne utakmice: Vitor Baia, Nuno, Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Costinha, Maniche, Deco, Dmitrij Alejničev, Derlei, Ricardo Costa i Pedro Emanuel.

>> Čitavi tekst o Ivanu Rakitiću pročitajte na portalu Goal.com

>> Scholes: Tek sada se vidi koliko Modrić nedostaje Realu

Komentara 1

DU
Deleted user
14:28 06.05.2015.

ako real dobije onda ce ih biti dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije