Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili novog vlasnika

Indijci u Šibeniku! Dobili Šubićevac i klub do 2043. za 100.000 kuna

14.09.2019.
u 07:00

Mi se nadamo da će Šibenik već ove sezone ući u Prvu HNL. Teško je u sportu govoriti o petogodišnjim planovima, ali u idućem razdoblju svakako će se više ulagati u klub nego što je to bio slučaj do sada – tvrde iz Paramounta

HNK Šibenik ulazi u novu eru, konačno je završena priča o prodaji tamošnjeg nogometnog drugoligaša koja je trajala još od 2012. kad je klub dobio status dioničkog društva.

U četvrtak je na sjednici šibenskog Gradskog vijeća s 14 glasova za i osam suzdržanih podržana odluka Povjerenstva za prodaju kluba Paramount grupi, tvrtki osnovanoj ove godine isključivo zbog kupnje šibenskog kluba.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17

Jedina se javila na poziv za kupnju većinskog paketa dionica vrijednosti oko 60 milijuna kuna koje su do sad bile u gradskom vlasništvu.

Zanimljivo, spomenuta tvrtka, koju vodi 44-godišnji indijski poduzetnik Pankaj Gupta, za kupnju većinskog paketa morala je isplatiti tek 13.500 eura, odnosno oko 100 tisuća kuna.

Ne smiju mijenjati ime

– Mi se nadamo da će Šibenik već ove sezone ući u Prvu HNL. Teško je u sportu govoriti o petogodišnjim planovima, ali u idućem razdoblju svakako će se više ulagati u klub nego što je to bio slučaj do sada – tvrde iz Paramounta.

Čini se ovo kao odličan posao Indijca, no postoji tu i druga strana medalje. Prethodni investitori zainteresirani za Šibenik nisu htjeli kupiti klub zbog dugovanja u kojima je klub sa Šubićevca. Za veliku većinu tih investitora bila je najspornija odredba po kojoj su morali preuzeti sve obveze kluba, pa i jamstvo za kredit od oko pet milijuna kuna koje klub mora vratiti Gradu Šibeniku.

– Sukladno ugovoru između Grada Šibenika i Paramount grupe novi vlasnik preuzima sve obveze kluba prema naslijeđenim ugovorima, pa tako i za spomenuti kredit. Čujte, to je novac šibenskih poreznih obveznika i on do lipe mora biti vraćen u gradski proračun – rekao je na sjednici šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Dok su se vladajući složili s novim ugovorom o prodaji, oporba je na sjednici zauzela suprotno stajalište. Odviše se kritizirala stavka da se stadioni na Šubićevcu i u Crnici daju ulagačima na korištenje i odgovornost čak do 2043. godine.

– Skoro na četvrt stoljeća dajemo dva igrališta na korištenje bez ikakve naknade. Pitam se hoće li na tim igralištima ubuduće biti koncerti, hipodrom ili će novi vlasnik dovesti neku firmu, sve asfaltirati i napraviti 500 parkirališnih mjesta? Slažem se da Grad Šibenik treba prodati nogometni klub, ali način na koji se to radi je upitan – istaknuo je Anton Dobra iz stranke Milan Bandić 365.

Od zanimljivijih stavki u ugovoru također stoji kako su se investitori obvezali pet godina ne mijenjati ime kluba. Dakle, u protivnom će biti sankcija, tvrdi Burić, no po toj stavci nakon tih pet godina Paramount može nazvati klub po svojoj volji ili pak volji sponzora.

Stranci spasili Rijeku i Osijek

Nećemo odmah saznati je li ovo dobar posao za Šibenik i za Indijca Guptu jer u hrvatskom nogometu dosad imamo i pozitivnih i negativnih primjera stranog kapitala.

Jedan od pozitivnijih je, dakako, ulazak Gabrielea Volpija u suradnju s Damirom Miškovićem i Rijekom. Iako Talijani više nisu povezani s klubom, u godinama suradnje Rijeka je izvukla pozitivan ishod – od snažnije i konkurentnije momčadi do prekrasnog stadiona na Rujevici.

Treba spomenuti i Osijek koji je s mađarskim kapitalom Lőrinca Mészárosa od kluba koji nije imao sredstava za plaće igrača došao do ozbiljnog prvoligaša koji ne samo da ima za plaće već djeluje u projektu izgradnje stadiona i kampa.

Naravno, postoje tu i loši primjeri poput Rudeša i Istre. Španjolci iz Alavesa u Rudešu su poslovali vrlo dobro, no u drugoj sezoni su se povukli pa se tako Rudeš vratio u niželigaška nadmetanja.

Istru je prvo 2009. preuzeo Rus Mihail Ščeglov koji je dobro krenuo, ali je ubrzo gurnuo klub u minus. Zatim je uslijedio crni i siromašni period u rukama Michaela Glovera, da bi danas Istra bila u rukama istih investitora koji su vodili Rudeš. Sada je stanje u redu, ali klub je i dalje u grčevitoj borbi za ostanak.

Hoće li 44-godišnji magistar ekonomije, poslovnog menadžmenta i financija spasiti Šibenik ili će ga potkopati? Vidjet ćemo uskoro.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
08:09 14.09.2019.

Sve je bolje od ulice jer na ulici uvijek imaš puno nepismenih,glupih, pohlepnih koji iz mase koju manipuliraju vide svoje šanse za osobni profit, i ono što je najgore u masi se možeš sakriti, a ako zezneš za to optužiti druge. U masi imaš i kriminalne alate. Opet kad si sam, odgovaraš sam.

Avatar Radagast
Radagast
10:12 14.09.2019.

Ne smije se davati da mogu mijenjati ime i identitet, no u načelu nisam protiv privatizacija, dapače.

AN
Antitrogloditist
08:58 14.09.2019.

Trebalo je čitavu državu dati na upravljanje strancina za 100000kn, minimalno na 50 godina. Manje bi nas pokrali od "domoljuba".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije