Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTOR OTKRIO KAKO JE OTIŠAO VALDAS

'Igračima prijete, dosta je laži! Nije bilo tučnjave u klubu, a ja sam smijenio Valdasa i sad ću reći sve'

U susretu 10. kola HNL-a Hajduk i Istra1961 na Poljudu igrali 2-2
Miroslav Lelas/PIXSELL
19.09.2022.
u 18:54

Usred krize u Hajduku, sjeli smo s direktorom i idejnim tvorcem aktualne momčadi i postavili niz pitanja koja proteklih dana postavljaju i mnogobrojni navijači Hajduka. Nikoličius nam je kazao da krize nema i ispričao točan i detaljan razvoj događa u Hajduku nakon dramatične 97. minute i gola u Šibeniku. Otkrio je kako je i zašto je otišao trener i koji je sad cilj.

Nikakav uvod nije bio potreban kad je Mindaugas Nikoličius danas sjeo za stol, mogli smo odmah krenuti s pitanjima koja su se nakupila još od početka sezone u kojoj je Hajduk trenutno daleko od svih zacrtanih ciljeva. Momčad koja je prije nekoliko mjeseci osvojila Kup i najavila borbu za naslov prvaka ispuhala se nakon sedam kola, trener je dobio otkaz, a Dinamo je otišao na osam bodova prednosti. Sve češće iz svlačionice izlaze vijesti o iščašenim ponašanjima, dok predsjednik Lukša Jakobušić u svemu mora naći i računicu, nakon prijelaznog roka u kojem nisu prodali niti jednog igrača, a mnogima je vrijednost pala, pitanje je koga se uopće može prodati, ako je najbolja ponuda za Stipu Biuka bila milijun eura i pet godina kusuranja na rate.

Bili smo ipak uvjereni da Nikoličius, tvorac aktualne momčadi Hajduka ujedno i najskuplje ikad - neće otići s trenerom kojeg je stvorio. Jakobušić bez direktora u ovom trenutku ne može, a niti želi zamišljati Hajduk. Zato kad pred vas sjedne sportski direktor, spreman usred krize u klubu odgovoriti na sva pitanja, jasno je tko ga šalje i jasna je poruka da klub želi iskomunicirati sve što se proteklih dana lamentira. A možda i ponešto više, jer prelila se čaša nakon dramatične 97. minute u Šibeniku, to je bila kulminacija svega što događalo ove sezone, a dovelo je momčad Hajduka do neprepoznatljivosti umjesto u borbu za trofeje i skupinu Konferencijske lige. Dakle, ima li Hajduk uopće trenera, je li Mislav Karoglan stvarno dugoročno rješenje i je li to iskomunicirano s njim, što se događa s igračima i zašto je otišao Valdas? 

-. Valdasu još jednom hvala, ostavio je trag, napravio je jako dobre stvari prošle sezone, ostvario ciljeve koje smo imali, osvojio Kup i do zadnjeg kola borio se za naslov. Želim pojasniti raskid jer on je doveden na moj prijedlog u klub i na moj prijedlog smo i raskinuli. To je bila najteža odluka za mene, dugogodišnji smo suradnici. Možda bi bilo lakše ostaviti trenera i skrivati se iza njega, ali Hajduk je na prvom mjestu kao i ciljevi kluba. Zato sam ja odmah u Šibeniku ponudio predsjedniku mandat na raspolaganje, rekao sam da to u sportskom smislu ne ide u dobrom smjeru. Predsjednik je kazao da ne vidi gdje je moja krivnja, a dok on mene želi u klubu, dok imam podršku, ostat ću, ja volim Hajduk, volim ove ljude i grad i želim ovdje raditi. Kad sam, došao zatekao sam Hajduk u puno težem stanju nego danas. No ovo je nova sezona, a napredak ne vidimo. Ja sam na svakom treningu i nema više te energije.

No, ključni razlog otkaza Valdasu nije bilo manjak energije o tome se ionako trebalo ranije misliti...

- Nismo razmišljali o nekim ključnim stvarima na isti način, preciznije, nismo se slagali oko strategije kad su u pitanju mladi igrači, a zna se strategija, mi ih moramo promovirati. I to nema veze s tim što nismo prodavali puno, nem,a veze s transferima u ovom trenutku. Mi želimo vidjeti Pukstasa, Krolu, Ćubelića. Naravno, postoji plan koji moramo zadovoljiti i cifra koja je zadana za prijelazni rok, ali ja o tome je mogu sad govoriti u brojkama niti mogu takve stvari otkrivati. Postoje i gabariti koliko možemo potrošiti.

14.09.2022., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 02. kolo, HNK Hajduk - HNK Rijeka. sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikolicius, predsjednik Uprave Hajduka Luksa Jakobusic Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Što je s Biukom, on bi trebao biti brend kluba, igrač oko kojeg se vrti sve, ali daleko je od toga, daleko i od prave ponude.  Jeste li zadovoljni kako on napreduje i koji je plan s njim? 

Karoglan sigurno trener do SP-a u Kataru 

Trebalo mu je samopouzdanja nakon prošle sezone, da osjeti više vjere, ali ja vidim napredak i mislim da će mu Karoglan jako puno pomoći jer ga odlično poznaje i zna sve njegove nedostatke. Da, izlog je i mlada reprezentacija, a vi pitajte Stipu Pletikosu koji je direktor svih selekcija zašto Biuk tako malo igra, to je odlično pitanje i mene odgovor zanima, Pletikosa vam je često i u Splitu...,  poslao je poruku prema HNS-u, a potom i službeno potvrdio plan za Karoglana: novi trener ostat će sigurno do zimske stanke i početka SP-a u Kataru, dakle ima devet sigurnih utakmica, objavio je direktor. 

- Imam puno povjerenje u njega, četiri godine je ovdje i najveći je talent. Mi od Tudora nismo izbacili svog trenera, a ja stvarno mislim da je u ovom trenutku on idealna osoba za Hajduk, zna igrače i svaki karakter u svlačionici. Vjerujemo mu, legitiman je kandidat da ostane i nakon zime.

Nije stigao decidiran odgovor o tome koji su mu ciljevi, ali poruka iz kluba je ista: Hajduk se uvijek mora boriti za naslov, a drugo je pitanje hoće li ga i osvojiti.

Nikoličius, nadalje, ističe da Hajduk nije u krizi, biti drugi za Hajduk ne znači kataklizmu. Jesu li onda ciljevi nerealni, jer bez obzira što Hajduk mora prodavati euforiju, je li realnost drugo mjesto, a naslov bi bio - senzacija? 

- Ovo nije kriza, ali želimo više. Ja sam uvjeren da ova momčad ima igrače koji se mogu boriti za naslov. 

Ponovio je Nikoličius taj stav barem desetak puta tijekom razgovora, a posebno je želio podvući da je razočaran poluinformacijama koje kruže oko kluba. Otvoreno smo pitali je li bilo tučnjave u svlačionici, je li Nikola Kalinić remetilački faktor ili je nekom u interesu da takve stvari pušta, što se zaista događa i jesu li Valdasa maknuli igrači?

- To odmah treba zaustaviti, ja sad odlučno ovdje tražim da se stane jer to su laži, a igrači imaju probleme. Nije bilo fizičkog kontakta među igračima, a glasine su izazvale neugodnosti, prijeti se igračima i njihovim obiteljima. Ništa od toga se nije dogodilo, a oni trpe jako ružne stvari. Dosta s tim, odmah.

25.08.2022., stadion Poljud, Split - Uzvratna utakmica doigravanja za UEFA Konferencijsku Ligu, HNK Hajduk - Villarreal CF.Emir Sahiti,Lovre Kalinic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Kako je Nikoličius doživio zvižduke nakon Istre, jer prvi put ove sezone dogodila se takva reakcija, a znamo da je predsjednik Jakobušić pred početak sezone kazao da su zadovoljni ljudi na stadionu njegov osobni cilj u Hajduku. 

- Ako nam zvižde, to je dobro, znači da je ljudima stalo i da vide da Hajduk može bolje - odgovorio je direktor.

Govoreći o igračima Hajduka na posudbi koji se ističu igrama poput Teklića u Varaždinu, Nikoličius je kazao:

- Ne znam zašto je to odmah loše, meni je drago da Teklić igra dobro, no ovo je njegova prva prava sezona u HNL-u, a ima 23 godine. Mi imamo klince koji imaju 18 godina i mogu pet takvih godina dati za Hajduk. Dolček nam je zabio u Šibeniku, ali gdje je on bio, je li dosad igrao dobro? 

Od pojedinih igrača očekuje se više, kazao je Nikoličius, ali nije ih želio imenovati. Potvrdio je i kako Eduok, o kojem nitko već dugo ništa ne izvještava još uvijek trenira s prvom ekipom, ali je upitno je li on i dalje kalibar za Hajduk. S druge strane, nahvalio je igrače poput Sahitija koji je jedan od onih koji se silno trude i sigurno će za njim biti potražnje na tržištu. 

Standings provided by SofaScore

 

Komentara 25

ZO
zoranos
21:12 19.09.2022.

Prvi korak koji Hajduk treba napraviti je da prije početka sezone kaže:"Dinamo je kvalitetniji od nas i teško da možemo biti prvaci. Cilj je plasman u skupinu konf. lige i što manji zaostatak za Dinamom!" Kad to priznaju i tako nastupe onda će konačno moći igrati bez pritiska. No problem je što će na taj način vjerojatno prodati koju tisuću godišnjih ulaznica manje, pa onda lažu svake godine da imaju ekipu sa naslov i šire lažni optimizam bez ikakvog temelja - a naivna raja to očito ne kuži. Žive u lažima već desetljećima!

Avatar nekakav
nekakav
21:17 19.09.2022.

O jednom ispod prosječnom klubu pišu tolko članaka... Tolko ga se spominje, da bi neki neupućen mišćanin pomislio da se govori o klubu jačem od reala, sa milijardama na računu. A kad ono, riječ je o klubu koji ne plaća igrače, dužan je, grad kao većinski vlasnik ne upravlja klubom već neka sumnjiva skupina... Prijeti se svima na obali, ali oni koji žele uspjeti pobjegnu.

ZA
zagi101
19:50 19.09.2022.

koje su ovo izjave za smirivanje tenzija a vidi se da nekaj ne štima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije