Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJ PANADIĆ:

Igrači i stožer Dinama su pod stresom, nervozni i zabrinuti. Pogreške su dio toga

Zagreb: UEFA Europa Konferencijska liga, GNK Dinamo - FC Viktoria Plzen
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
11.11.2023.
u 17:22

Panadić: Svi mi treneri, bivši igrači, novinari, svi sve kao znamo, a zapravo ne znamo ništa dok nismo unutra; ozljede, međuljudske odnose, ma ništa

Budući da se o takozvanoj Dinamovoj krizi razgovara posljednjih nekoliko mjeseci, uistinu nije jednostavno ni smisliti ni percipirati neki novi kut iz kojeg bi se cijela situacija mogla sagledati. Ako detaljno pratite događanja u hrvatskom nogometu, vjerojatno ste već mali milijun puta čuli priče s radnim naslovima ili teze o "nedovoljnoj kadrovskoj snazi trenutačnog Dinama" ili o tome da "Sergej Jakirović nije trener za klub kao što je Dinamo" ili o tome da je "Uprava kluba najveći krivac za sve ovo što se događa". Da budemo u potpunosti iskreni, nitko od nas ne može znati što se zapravo događa u klubu u ovim trenucima, možemo samo nagađati ili pretpostavljati po onome što vidimo na terenu ili čujemo u izjavama, a te pretpostavke sigurno nam ne mogu dati egzaktnu i preciznu sliku, koliko god mi bili informirani i koliko god je htjeli imati.

Naravno da pokušava rotirati

Stoga smo, na temu trenutačne situacije u kojoj Dinamo bilježi samo tri pobjede u posljednjih devet utakmica, na nešto drukčiji način razgovarali s našim sugovornikom Andrejem Panadićem, bivšim nogometašem Dinama i HSV-a i bivšim nogometašem reprezentacije Jugoslavije te sadašnjim nogometnim trenerom.

– Najbitnije je naglasiti da ti igrači igraju pod stalnim pritiskom. Da, činjenica je da se već 15 godina nije dogodilo da je Dinamo u ovakvoj poziciji, koja nije dobra, i u ovakvom stanju, koje nije dobro kad gledamo posljednja dva-tri mjeseca. Činjenica je da, bilo to psihički, fizički ili rezultatski, ne izgleda dobro. Možemo vrlo lako primijetiti da su i igrači i stožer unutar kluba pod stresom, nervozni i zabrinuti. Naprimjer, pogreške koje se događaju tim igračima nećete vidjeti ni među juniorima pa onda znamo da one nisu plod manjka njihove kvalitete, nego više plod tog stresa i pritiska – počeo je Panadić.

Kako Panadić iz trenerske perspektive gleda na konstantno rotiranje momčadi koje se trenutačno događa u Dinamu? Trenutačno se ni približno ne zna koja je prva jedanaestorka, a mnogi igrači u jednoj utakmici igraju jednu poziciju i ulogu, pa onda u idućoj nešto potpuno drugo.

– Kad nešto ne ide pa ne ide, a pod pritiskom si, normalno je da ćeš pokušati mijenjati i probavati tisuće različitih stvari, pogotovo kad nešto ne izgleda dobro. Normalno je da tada probaš nešto novo, da pokušavaš sve živo. Jer. pazite, da se nije mijenjalo ništa i da su rezultati bili ovakvi, zamislite kakva bi tek onda reakcija bila, ovako se barem nešto pokušavalo.

Jako smo puno s našim sugovornikom razgovarali o utjecaju konstantnog pritiska javnosti na igrače (u ovom slučaju Dinama, ali i općenito), kad rezultati ne idu za rukom jer ponekad ispada kao da ni oni sami to ne žele dovoljno, što naprosto ne može biti istina.

– Kad govorimo o tom pritisku javnosti, svi mi bivši igrači, treneri, novinari, svi se javljamo i svi sve znamo, a zapravo ne znamo ništa dok nismo unutra. Ne znamo je li netko igrao utakmice ozlijeđen, ne znamo kakvi su odnosi između pojedinih igrača s trenerom ili igrača međusobno, ne znamo koliko povjerenja ili nepovjerenja trener ima od ljudi iznad sebe i kakvi su tu zapravo odnosi. Ništa mi to ne znamo. Ono što znam je da sada, iz perspektive Dinama, uopće nema smisla sjediti i optuživati, od toga nema ništa. U prvenstvu je prošlo tek 13-14 utakmica i nije još ništa ni blizu završeno, a u Europi imaš dvije utakmice u kojima ti je ključ pobijediti i trebaš samo biti hrabar, lupiti šakom o stol na terenu i pokazati svoju kvalitetu.

Međutim, kako samo lupiti šakom o stol i fokusirati se ako postoje svi ti pritisci?, pitamo Panadića.

– Netko se od igrača rodi ovakav ili onakav, netko je emotivac, netko pozitivac, a netko negativac. Jedan dio igrača danas ne može živjeti bez društvenih mreža i pregledavanja toga što će netko o njima reći, dok s druge strane nekog boli briga za taj dio i fokusiran je na svoj posao. U trenutačnoj situaciji u Dinamu svi bi sad trebali biti ova druga strana. Pusti sve komentare, pusti sve tekstove, pusti sve poruke navijača, zatvori se u sobu, kad dođeš na teren, leti i razmišljaj pozitivno. Na kraju dana, nogomet je posao i ako na ovaj način pristupiš svojem poslu, bit će ti lakše.

Svi ti dečki vole nogomet

Za kraj je Panadić dao svojevrsnu motivacijsku poruku ne samo igračima Dinama nego i igračima svih klubova koji se nađu u ovakvim rezultatskim krizama.

– Iznimno sam optimističan čovjek i vjerujem da se momci mogu izvući iz ove situacije. Vjerujem da i svi ti dečki vole nogomet, treba samo u njima proraditi malo tog inata. Normalno je da sad moraju pronaći nešto u sebi kako bi bili jači nego ikad. Najlakše je pljuvati i reći da netko ne zna dodati loptu, a nije nikad bio u toj situaciji. Imaju dečki danas na tisuće motivacijskih stranica na tim društvenim mrežama, siguran sam da si odnekud mogu pronaći motivaciju i snagu, a kvaliteta nije upitna.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije