Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.06.2018. u 21:53
U 1. kolu Hrvatska je nadjačala Nigeriju (2:0), a pobjedom protiv Argentine (3:0) osigurali osminu finala SP-a

Strahovali smo od Messija, bojali se da će opet nešto čudesno ponuditi iz svog repertoara kojim je oduševljavao nogometni svijet. No, dogodilo se nešto drugo. Čudesna, veličanstvena pobjeda Hrvatske nad Argentinom (3:0) kojom smo osigurali plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

 

Dugo je ‘mali zeleni’ nervozno  grickao nokte nakon voleja Ante Rebića koji je odsjeo pod gredom Wilfreda Caballera. Gospodine Caballero, hvala vam!

To su vjerojatno pomislili svi naši navijači nakon smiješne situacije u 53. minuti kada je argentinski vratar dodao loptu Rebiću na desetak metara. Naš je napadač zabio za vodstvo Hrvatske 1:0. No, na kraju, nije bio presudan njegov gaf. 

Maradona nije mogao sakriti razočaranje, nakon euforičnog navijanja u VIP loži stadiona u Nižnji Novgorodu. A teško da se sinoć i veliki Diego uz pokoju čašicu, ili nešto više, mogao sjetiti kada je zadnji put neka reprezentacija tako razbila Argentinu kao sinoć Hrvatska. Završilo je 3:0, a moglo je biti i više pogodaka u argentinskoj mreži. 

 

Gorki, tako se nekoć zvao taj ruski grad. A po gorkom će okusu Argentincima ostati ta ruska regija. Najblaže rečeno...  
Kada se sve sabere, Hrvatska je u potpunosti nadigrala Argentinu. 

Sve oči nogometne javnosti bile su uprte u učinak Lea Messija s jedne i Luke Modrića s druge strane. Argentinac se samo mogao nakloniti našem kapetanu. No, bila je to taktička pobjeda Zlatka Dalića nad nervoznim Jorgeom Sampaolijem.

Argentinski izbornik cijeli je susret nervozno šetao uz aut-liniju dajući instrukcije svojim igračima. Kao da je malo toga napravio u pripremnim treninzima. Tako je i ispalo. Jer, njegova momčad jučer je malo pokazala. 

 

Nikada Hrvatska nije izgubila drugu utakmicu na velikim natjecanjima. 

Još i danas vatreni navijač pamti Dansku (3:0), Japan (1:0), Italiju (2:1), Francusku (2:2), Japan (0:0), Njemačka (2:1), Italija (1:1), Kamerun (4:0) i Češka (2:2).  

Modrić je protiv Argentine debitirao za vatrene u Baselu 2006. godine. Tada je Messi zabio svoj prvi pogodak za Argentinu.

Opet sve oči bile uprte u ovaj dvojac.  A pobjednik je naš veznjak. Luka je i sinoć pokazao koliko je neophodan za igru naše reprezentacije. Na ovom Svjetskom prvenstvu kompletniji od Messija. Jučer je sjajno diktirao ritam našeg visokog presinga, oduzeo brojne ‘druge lopte’ i razigravao suigrače. A u završnici utakmice (80.) sjajnim pogotkom pogodio za 2:0 naše reprezentacije. 

 

Sampaoli je našem 4-3-3 sustavu suprotstavio 3-4-3 formaciju koja se transformirala u 3-4-1-2 s jasnim ciljem da dobiju širinu na bočnim pozicijama kako bi dobili međulinijske prostore za Lea Messija. No, nisu ga stvorili. Barcelonin as morao je sam za sebe stvarati prostor i vraćati se od naših vratiju. Baš to je ono što smo priželjkivali - Messi u kontra smjeru. 

Naš visoko postavljeni presing definitivno je iznenadio Jorgea Sampaolija, posebice u prvom poluvremenu. No, očito je da nemamo uigrano otvaranje igre na visoki presing. Opet su nam nedostajali mehanizmi  dodavanja po dubini. 

No, nakon svega, ovo je jedna od najlošijih argentinskih reprezentacija zadnjih godina. Još dugo će Messi morati pričekati potvrdu s nacionalnom vrstom na najvišoj razini. Zapravo, pitanje je hoće li je uopće dočekati. 

 

Kakvo bi to sjajno otvaranje utakmice bilo da je Ivan Perišić iskoristio situaciju iz četvrte minute. Odnosno, da je šut našeg veznjaka završio u suprotnom kutu kako je to i namjeravao. 

A baš je od tih minuta u otvaranju, prema govoru tijela naših nogometaša, bilo jasno da će to biti hrvatska večer u Novogorodu. Čudesna večer koju je začinio Ivan Rakitić u 91. minuti kada smo se poigrali s Argentincima i ušetali se u njihov gol. 

Sve što su Argentinci jučer napravili bila je situacija iz 29. minute kada je Enzo Perez promašio prazna vrata Danijela Subašića u 29. minuti. Ionako je u kadar momčadi ušao naknadno. Ispalo je da je stvarno jedna od lošijih karika argentinske momčadi. 

Baš kako je uoči utakmice konstatirao Nikola Jerkan, bivši hrvatski reprezentativac koji je snimao igru našeg protivnika. Sinoć su svi navijači reprezentacije slavili do dugo u noć. 

 

 

 

Hrvatska
Rebić 53', Modrić 80', Rakitić 90'+2
3-0
Argentina
SP, 20, Nižnji Novgorod
Kraj
Kraj (Kraj)

Vatreni su osigurali osminu finala na SP-u. U 2. kolu skupine D Hrvatska je pobijedila Argentinu s 3:0, strijelci su bili Rebić (53.), Modrić (80.) i Rakitić (90.+2). U utorak Dalićevi izabranici igraju protiv Islanda.

Hrvatska je zaprijetila već u 5. minuti kada je Perišić probio po lijevoj strani, a vratar Caballero je jedva obranio. U 22. minuti Acuña je s lijeve strane pogodio gredu! Nakon pola sata igre Argentina je imala veliku priliku. Enzo Pérez bio je na odbijenoj lopti, ali je pucao kraj lijeve vratnice.

U nastavku se igra rasplamsala. U 53. minuti utakmica je odlučena. Rebić je nakon pogreške vratara Caballera zabio za 1:0. Sjajnim pogotkom u 80. minuti Modrić je bacio Argentinu na koljena.

Tri minute prije kraja utakmice Rakitić je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu. U drugoj minuti sudačke nadoknade Rakitić je zabio za 3:0.

Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala drugi krug.

Poredak: Hrvatska 6, Island i Argentina po 1, Nigerija bez boda.

Zamjena
90'+3 (Zamjena)

Ćorluka je ušao umjesto Mandžukića.

Gol
90'+2 (Gol)

Gooool! Rakitić je zabio za 3:0. Hrvatska je nakon 20 godina ponovno u osmini finala SP-a.

90'+1

Vida otklonio opasnost. Još se igra četiri minute sudačke nadoknade.

87'

Rakitić je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu.

Zamjena
86' (Zamjena)

Otamendi je dobio žuti karton.

Zamjena
82' (Zamjena)

Kovačić je ušao umjesto Perišića.

Gol
80' (Gol)

Gooool! Modrić zabio za 2:0. Hrvatski kapetan je sjajnim pogotkom bacio gauče na koljena.

79'

Argentinci postaju opasni, ali njihovi napadi su bez prave završnice.

76'

Rakitić je ostao ležati na terenu. Dalić je utrčao u teren kako bi suci prekinuli akciju.

73'

Sjajna prilika za Hrvatsku, ali je Kramarić zakomplicirao situaciju.

Zamjena
68' (Zamjena)

Još jedna zamjena u Argentini. Dybala je ušao umjesto Pereza.

Žuti karton
67' (Žuti karton )

Vrsaljko je zbog prekršaja dobio javnu opomenu.

66'

Sada je i Hrvatska zaprijetila. Vrsaljko je oštro ubacio, ali pokušaj Mandžukića prošao je kraj desne vratnice.

64'

Enzo Perez imao je sjajnu priliku, ali je prvo Subašić obranio, a kasnije je Rakitić izbio loptu ispred Messija.

62'

Lovren je očistio opasnost pred našim vratima.

Žuti karton
59' (Žuti karton )

Mandžukić je dobio javnu opomenu.

Zamjena
57' (Zamjena)

Rebić se ozlijedio, umjesto našeg strijelca ušao je Kramarić.

Zamjena
56' (Zamjena)

Pavon je ušao umjesto Salvija.

Zamjena
54' (Zamjena)

Higuain je ušao umjesto Agüera.

Gol
53' (Gol)

Goooool! Ante Rebić je fenomenalnim pogotkom donio prednost vatrenima.  Vratar Caballero je pogriješio.

Foto: Reuters/Pixsell

Žuti karton
51' (Žuti karton )

Mercado je zbog prekršaja nad Rebićem dobio žuti karton.

49'

Acuna je pucao ali je njegov udarac zaustavio Lovren.

48'

Argentina ponovno ne može složiti napad.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme. Izbornik Dalić ništa ne mijenja, ali je sigurno razgovarao s Rebićem.

Info
(Info)

- Mislim da nam posjed lopte ne donosi ono što bi nam donio u nekim utakmicama. Argentinci su nas tu dobro zatvorili, tu u sredini grupirali svoje vezne igrače. Mi u sredini moramo odigrati brže, maksimalno jedno dodavanje i odmah tražili da lopta ode na bočne pozicije. I tražiti dijagonale, okomite lopte na naše krilne igrače i na taj način ćemo biti opasni. Uza sve to moramo se smiriti, nikako gubiti živce, jer Argentina je ta koja mora gubiti živce. U tom sigurnom otvaranju i lopti na krila trebamo tražiti i težiti da dobijemo utakmicu - rekao je na poluvremenu utakmice bivši izbornik Igor Štimac.

Poluvrijeme
45' (Poluvrijeme)

Završilo je prvih 45 minuta spektakla u Nižnji Novgorodu. Nakon prvog poluvremena Hrvatska i Argentina igraju bez pogodaka.

Hrvatska je zaprijetila u 5. minuti kada je Perišić probio po lijevoj strani, a vratar Caballero je jedva obranio. Nakon dvadesetak minuta Argentina je proigrala. U 22. minuti Acuña je s lijeve strane pogodio gredu! Osam minuta kasnije gauči su imali veliku priliku. Enzo Pérez bio je na odbijenoj lopti, ali je pucao kraj lijeve vratnice.

U posljednjim trenucima prvog poluvremena Rebić je dobio sjajnu loptu od Modrića, ali umjesto da krene prema argentinskim vratima krenuo je u dribling na vrhu šesnaesterca te je pucao visoko iznad vrata.

Foto: Reuters/Pixsell

45'

Igraju se dvije minute sudačke nadoknade.

45'

Vrsaljko je grubo zaustavljen, ali sudac nije dosudio prekršaj.

40'

Predsjednik HNS-a Davor Šuker pozdravio se s argentinskom legendom Maradonom.

Žuti karton
39' (Žuti karton )

Rebić je vrlo nervozan, sada je zbog prekršaja dobio javnu opomenu. Zbog starta na nogu suparničkog igrača mogao je dobiti i crveni karton.

37'

Mercado je zatražio liječničku pomoć. Rebić je oštro ušao u argentinskog igrač.

33'

Mandžukić se našao u dobroj prilici, ali je glavom promašio loptu. No gol ne bi priznali jer je pomoćni sudac pokazao zaleđe.

30'

Argentina je imala veliku priliku. Ali odbijenu loptu je Enzo Pérez poslao kraj lijeve vratnice.

27'

Opasna situacija pred našim vratima. Strinić je u pravom trenutku očistio opasnost.

Foto: Reuters/Pixsell

23'

Otamendi je bio preagresivan.

22'

Acuña je s lijeve strane pogodio gredu!

20'

Argentinci su sami zakuhali frku pred svojim vratima, ali je Mandžo napravio prekršaj. Moglo je biti opasno za Caballera.

17'

Rebić je zbog prekršaja dobio samo usmenu opomenu uzbekistanskog suca.

16'

Prekršaj nad Rakitićem, ali ništa ozbiljno.

13'

Prilika za Argentinu. Meza je opalio povratnu loptu koja je pogodila Lovrena.

12'

Opasna situacija pred našim vratima. Lopta je u visokom luku išla na peterac, ali je Messi srećom nije zahvatio.

10'

Rakitić je pronašao Vrsaljka koji je nabacio na peterac, ali lopta nije došla do Rebića. Moglo je biti opasno za argentinskog vratara. Sjajno igramo!

8'

Argentinci i dalje imaju problema u slaganju napada. Dobar pritisak naših igrača.

5'

Sjajna prilika za Hrvatsku. Perišić je probio po lijevoj strani, ali je vratar Caballero jedva obranio.

Foto: Reuters/Pixsell

4'

Visoko smo pritisnuli gauče. Naša je obrana vrlo visoko, Argentinci teško slažu napad.

2'

Natjerali smo Argentinu da se s loptom vrati na svoju polovicu.

1'

Počela je utakmica 2. kola SP-a Hrvatska - Argentina. Idemo, vatreni!

Utakmicu u Nižnji Novgorodu sudi Uzbekistanac Ravšan Irmatov.

Još je ostalo 15 minuta do nogometnog spektakla.

U iščekivanju nogometnog spektakla:

Hrvatski reprezentativci na zagrijavanju. Hrvatski kapetan Luka Modrić osjetio je teren. 

Foto: Reuters/Pixsell

Navijači pune tribine stadiona u Nižnji Novgorodu. Hrvatice su odlično raspoložene...

Foto: Reuters/Pixsell

Nikola Jerkan, Dalićev skaut za argentinsku reprezentaciju, dao je analizu našeg današnjeg suparnika.

- Mislim da više razloga za brigu ima Argentina s obzirom da nisu dobili Island. Mislim da imamo psihološku prednost, moramo biti mirni i strpljivi, što vrijeme više odmiče, to sve ide u našu korist - rekao Nikola Jerkan za HRT.

- Argentinski pritisak javnosti je jako velik, ovo im je utakmica generacije - smatra Stipe Pletikosa.

Messi je pod pritiskom.

- Sama promjena sistema govori da nisu bili dobri, imali su problema u kvalifikacijama i na Messija je veliki pritisak. Sampaoli je sklon promjenama - smatra Jerkan.

Evo kakvo je ozračje tijekom dana bilo na ulicama Nižnji Novgoroda.

Navijači idu prema stadionu:

Evo kako će Hrvatska igrati protiv Argentine:

Stigao sastav Hrvatske: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rakitić, Brozović - Rebić, Modrić, Perišić - Mandžukić.

Argentina: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico; Salvio - Mascherano, Enzo Pérez - Acuña; Messi, Agüero - Meza.

Na stadionu su stigli i Argentinci. Gauče predvodi Lionel Messi...

Danas igramo u tamnim majicama...

Uoči utakmice Hrvatska - Argentina zaigrali su i navijači, ali pozornost su ukrale navijačice.

Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell

Policija u Nižnji Novgorodu je na nogama jer su dobili dojavu da su stigli hrvatski huligani, više pročitajte OVDJE.

Hrvatski nogometaši stigli su na stadion Nižnji Novgoroda.

Liverpool je poslao podršku Dejanu Lovrenu i vatrenima u susretu protiv gauča.

Hrvatski navijači pjevaju i skandiraju na ulicama Nižnji Novogoroda, te su krenuli prema stadionu...

Pokažite kako se navija za Hrvatsku i šaljite nam svoje fotografije i videa! Večeras će uz vatrene biti čitava Hrvatska.

Na stadionu će hrvatski navijači razviti i divovsku zastavu s 'kvadratićima'. Zastava koja je dugačka 98, a široka deset metara morala je na skraćivanje pa je u Nižnji stigao dio dugačak 40 metara.

- Morali smo skratiti zastavu jer nas nisu pustili u zrakoplov. Zastava je teška skoro 100 kilograma pa smo je morali malo smanjiti - kazala je ekipa Crkivenice i Bribira koja je napravila zastavu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Izbornik Dalić napravio je promjenu u srednjem redu u odnosu na utakmicu s Nigerijom. Tako će umjesto Kramarića od prve minute zaigrati Brozović.

Hrvatski navijači cijeli dan stvaraju veličanstven ugođaj na ulicama Nižnji Novgoroda.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U 1. kolu Hrvatska je nadjačala Nigeriju (2:0), a pobjedom protiv Argentine može osigurati osminu finala.

Dobra večer! Vatreni igraju drugu utakmicu u skupini D na SP-u u Rusiji. Hrvatsku reprezentaciju čeka veliki ispit u Nižnji Novgorodu, jer igraju protiv Argentine koju predvodi Lionel Messi. Tijek utakmice (20 sati) iz Nižnji Novgoroda pratite na portalu Večernjeg lista.

Komentara 271

AL
allexandar
20:47 21.06.2018.

Modric je maestro.

Avatar Mladen_Podnar
Mladen_Podnar
21:56 21.06.2018.

Ludnica. Svi slavimo osim svastičara!

KO
kodifan
19:18 21.06.2018.

ajmo Hrvatska po pobjedu...ajmoooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije