Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez milosti

Huligane čekaju gumeni meci i hladne ćelije u vlakovima

'A police officer plays with a soccer ball during a Dreamfields project in Orange Farm township, south of Johannesburg , May 8,2010. The Dreamfields project aims at developing soccer facilities in tow
Foto: 'SIPHIWE SIBEKO'
1/3
24.05.2010.
u 18:11

Na južnoafričkim ulicama svaki je dan 3. svjetski rat. I zato se uopće ne bojimo hrpe pijanih navijača, poručuju tamošnji policajci.

Nogometne huligane na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici sigurno ne očekuje dobar provod. Domaćini SP-a poručili su da će prema ratobornim navijačima postupati bez imalo milosti.

– Svi navijači koji prekrše zakon završit će u vlakovima zatvorima, a potom ćemo ih transportirati u najbliže zatočeničke centre – poručili su šefovi policije u JAR-u.

"Luksuzan" smještaj

Domaćini tvrde da će smještaj u vlakovima-zatvorima zapravo biti "luksuzan".

– U svakoj ćeliji bit će smješteno po 10 navijača, a pošto vlakovi neće biti grijani noću ih očekuju temperature od oko nula Celzijevih stupnjeva. No, bit će im sigurno bolje nego u prosječnom južnoafričkom zatvoru. Ondje vladaju najgori uvjeti koje si možete zamisliti, zatvorske bande, silovanja i HIV najnormalnija su stvar.

Policija će po huliganima smjeti čak i pucati, ali gumenim mecima.

– Mnogi nam već prigovaraju da ćemo navijače tretirati kao stoku, ali ako se oni ponašaju poput životinja, takav će biti i naš odgovor – poručuje Rob Young, šef policije Cape Towna, grada koji će biti domaćin druge utakmice Engleske, protiv Alžira.

A baš su navijači Albiona označeni kao najveći problem, jer ih u Južnoafričku Republiku dolazi između 50 i 80 tisuća.

– Neka engleski huligani ne misle da nam mogu stvoriti velike probleme. Naša policija svaki se dan bori s kriminalcima, na južnoafričkim ulicama svaki je dan 3. svjetski rat i ubijanje je dio svakodnevice. I zato se uopće ne bojimo hrpe pijanih mladića u nogometnim dresovima – poručuju policajci.

Južnoafrikanci smatraju da će najviše problema imati s engleskim, njemačkim i argentinskim navijačima.

Spremni vodeni topovi

Za red među navijačima brinut će oko 40.000 policajaca, a domaćin je iz SAD-a naručio i 40 dodatnih helikoptera, stotinjak BMW terenaca te nekoliko vodenih topova.

U svim gradovima u kojima se igraju utakmice patrolirat će "autobusi pravde" u kojima će biti i suci. Tako će huligani u svega nekoliko minuta nakon počinjenog kaznenog dijela biti privedeni, suđeni i osuđeni.

Iako, prevladava mišljenje da će huligani u Južnoafričkoj Republici biti manje ratoborniji nego inače.

– JAR nije Europa, kod nas vladaju drukčiji uvjeti i pravila. Mislim da će navijači to shvatiti već pri prvom izlasku iz zrakoplova. U našem dvorištu ima puno kriminala i ne treba nam još dodatni – zaključuju Južnoafrikanci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije