Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fifina nagrada

Hrvatsku je Dalić gurnuo u odabrano društvo osam država!

Zlatko Dalić
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
20.09.2018.
u 15:19

O Fifinim laureatima odlučuju glasovi izbornika i kapetana svih 211 reprezentacija članova Fife, zatim glasovi novinara-nogometnih eksperata te navijača registriranih na Fifinoj stranici

Dakle, uoči dodjele najvećih nogometnih priznanja, najbolja vijest za hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića i kapetana Luku Modrića jest da utakmice protiv Portugala i Španjolske nemaju utjecaj na glasače – naime, proces glasovanja bio je otvoren od 24. srpnja do 10. kolovoza.

Dakle, dok je još odzvanjao grandiozni uspjeh Hrvatske (ali i Francuske) na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, odnosno kad se malo tko još sjećao Ronaldovih briljantnih škarica u Torinu ili Zidaneove treće europske krune. Ovoga ljeta u modi su bili Hrvatska, Modrić i Dalić, naravno i – Deschamps.

Podsjetimo, o Fifinim laureatima odlučuju glasovi izbornika i kapetana svih 211 reprezentacija članova Fife, zatim glasovi novinara-nogometnih eksperata te navijača registriranih na Fifinoj stranici.

Pravila ovoga izbora nalažu da kapetani nacionalnih momčadi smiju glasovati za svoga izbornika, kapetani i izbornici smiju glasovati za nogometaše iz svoje reprezentacije, ali ne i sami za sebe, a novinarima je dopušteno ga glasuju za nogometaše iz svoje zemlje.

Francuz u prednosti

Bit će u ponedjeljak zanimljivo vidjeti jesu li se prijatelji Luka Modrić i Cristiano Ronaldo, odnosno Zlatko Dalić i Didier Deschamps međusobno počastili glasovima... Očekivano, u utrci za trenera godine u startu je Francuz u prednosti nad Hrvatom; naime, budu li se francuski izbornici u glasovanju vodili nacionalnim osjećajima, Deschampsu (ili Zidaneu) ne ginu glasovi sunarodnjaka, izbornika Benina, Komora, Kenije, Madagaskara, Mauritanije, Maroka, Toga, Francuske Gvajane...

Dalić (i Modrić) pak sigurno mogu računati na glasove Roberta Prosinečkog (Bosna i Hercegovina), Zdravka Logarušića (Sudan), Romea Jozaka (Kuvajt) i Petra Šegrta (Maldivi).

Otkad je ustanovljena nagrada za trenera godine, od 2010. godine, nominirani su bili stručnjaci iz samo sedam zemalja (Portugala, Španjolske, Škotske, Njemačke, Italije, Argentine i Francuske) i tek ove godine u konkurenciju je ušao i jedan trener iz – Hrvatske. Što je senzacionalan uspjeh!

Od hrvatskih trenera najveće međunarodno priznanje do sada dobio je Miroslav Blažević, kojemu je Uefa 1998. godine dodijelila nagradu ‘Word Cup Coaches’ Coach’, ili Trener svih trenera, kao stručnjaku čiji se utjecaj na momčad na Svjetskom prvenstvu najviše osjetio.

Objektivno, Didier Deschamps u ovom trenutku figurira kao favorit za trenera godine, zbog igračkog backgrounda, imena, naravno i titule svjetskog prvaka. Slavni trener Marcello Lippi, koji je u Juventusu vodio obojicu kandidata za trenera godine, Zidanea i Deschampsa, u svojim reminiscencijama slavnih dana u Staroj dami, tvrdi kako se Didier već kao igrač ponašao kao – trener.

– Bio je vođa na terenu i moja desna ruka. S njim sam se znao konzultirati i o taktici – kazao je Lippi.

Za Zidanea pak tvrdi kako je srušio tezu da veliki nogometaši ne postaju i veliki treneri.

– Skromnost ide ruku pod ruku s izraženom inteligencijom, a Zizoua su te vrline pratile kroz cijelu karijeru – dodao je Lippi.

Deschamps pak priznaje kako je kao igrač bio svjestan svojih limita i u igru uvijek težio najjednostavnijim rješenjima. Jednom je Lippiju kazao kako se njegova taktika na travnjaku uvijek svodila na isto: “Čim dobijem loptu, odmah je proslijedim Zidaneu; nakon toga se mogu opustiti.”

I Zlatko Dalić u Varteksu je imao slično taktičko opredjeljenje: on je svoga Zidanea imao u – Mumleku.

Šuker nadmašio Ronalda

Luka Modrić prvi je hrvatski nogometaš u najužemu izboru za Fifinu nagradu The Best, ali ne i prvi naš kandidat za Zlatnu loptu France Footballa, koja će biti dodijeljena u prosincu u Parizu. Tadašnja Zlatna kopačka SP-a Davor Šuker bio je 1998. drugoplasirani u ovome poretku, iza Zidanea, nadmašivši za dva glasa Brazilca Ronalda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije