Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Ako B uzorak bude pozitivan, Ademija čeka gora kazna od očekivanog!

'Od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine.'
09. listopada 2015. u 17:13 10 komentara 1906 prikaza
Arijan Ademi
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Arijan Ademi u problemima je s kakvima se tijekom karijere nije susreo. Pad na doping testu mogao bi ga koštati nekoliko godina igranja nogometa, a najgore od svega jest da kazna u slučaju pozitivnog B uzorka ne bi bila dvije već četiri godine neigranja! S obzirom da ima 24 godine, nogometu bi se vratio s 28 i to je pozitivni dio priče jer ništa nije izgubljeno čak ni u najgorem mogućem scenariju.

Prenosimo priopćenje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) o ovoj temi u cijelosti:

"Iz objavljenih tekstova vidljivo je da nogometašu Ademiju, ukoliko i B uzorak pokaže prisustvo zabranjene tvari kao i analiza uzorka A, prijeti dvogodišnja suspenzija. To nije točno. Od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine.'

Time ne poručujemo kako će Ademiju biti izrečena četverogodišnja suspenzija već samo ukazujemo na to da su određena antidopinška pravila promijenjena. Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja.

Također, u RH ne postoji antidopinška agencija već nacionalna organizacija za borbu protiv dopinga u sportu čiji je naziv Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA). Od 2007. do 2011. godine postojala je Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA) koja je 2011. pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Osobe koje imaju kompetencije da govore i analiziraju 'dopinške slučajeve' rade upravo u HZTA-u."

>> Ademi se liječio izvan Dinama: Je li za doping kriva injekcija koju je dobio u Splitu?

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Deleted user:

    Vanja želje ti se neće ostvariti.

  • eragram:

    Za ovaj prekršaj, dakle utvrđena nedopuštena supstanca, maksimalna kazna je 2 godine. Ako je prvi put i bez namjere igrača kazna se dodatno smanjuje, ali treba dokazati da nije bilo namjere. Svakako treba uzeti u obzir činjenicu da je dopušteno ... prikaži još! koištenje zabranjenih supstanci ali u terapeutske svrhe, ali onda se treba obavjestiti antidoping kontrola i treba se dobiti od njih potvrda da je se koristila ta i ta supstanca za liječenje, što je očito bio slučaj kod Ademija. E sada tko je propustio provesti proceduru......netko jeste. Nadam se da zbog toga neće trpjeti igrač ni klub.

  • barbaizamerike:

    Ha ha neka provjere sve igrace Istre biti ce veliko iznenadenje