Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVICA IVUŠIĆ

Hrvatski reprezentativni vratar povukao je izvrstan potez transferom u ciparski klub

KATAR 2022 - Trening hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu Al Ersal 3 u Dohi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
28.01.2023.
u 15:40

– Mi smo u ovoj sezoni na pragu povijesnih ostvarenja; u utrci smo za naslov prvaka i za trofej u Kupu. Plasiramo li se u Europu, bit će nam to premijerni izlazak. S te strane Ivušić će, uvjeren sam, profitirati jer je ciparska liga zaista dobra i snažna – ističe pomoćni trener Pafosa, nekad nogometaš Slavena Belupa, Mariborčanin Sandro Bloudek

Dojučerašnji vratar Osijeka i hrvatski reprezentativac Ivica Ivušić (27) ostvario je postignuće kakvim se ne može pohvaliti ni jedan hrvatski nogometaš, a pitanje je da li se takav slučaj uopće ikada dogodio. Naime, Ivušić je s tržišnom vrijednošću od pet milijuna eura (izvor: Transfermarkt) postao jedini Hrvat koji je u ovom trenutku najvredniji nogometaš u nekoj od europskih nogometnih liga (naravno, uz Hrvatsku ligu, u kojoj je najvredniji Josip Šutalo) - ciparskoj.

 

 

Iz te perspektive moglo bi se zaključiti da je Ivušić napravio sjajan posao transferom u tamošnji klub Pafos, u transferu od dva milijuna eura. Natjecateljski podražaj na Cipru također će biti izazovniji, budući da je Pafos, za razliku od Osijeka, u utrci za naslov prvaka. Treći je u ligi s14 klubova, sa samo tri boda manje od vodećeg AEK-a iz Larnace. Ivušića je u ruke dobio trener zvučnoga imena, Norvežanin Henning Berg, igrač iz najslavnijih dana Fergusonova Manchester Uniteda. Ivici će prilagodbu na Cipru olakšati i to što je za šestomjesečnog boravka u Olympiacosu svladao osnove grčkog jezika.

Apoel u četvtrtfinalu

No, je li Ivica Ivušić u 28. godini, kao član brončane generacije sa Svjetskog prvenstva, ipak napravio korak unatrag u karijeri zamijenivši Hrvatsku nogometnu ligu ciparskom? Prema Uefinu koeficijentu, ciparska liga trenutačno je na 21. mjestu u Europi, a HNL na 18. mjestu. Međutim, postoji i ovaj podatak: u ovoj sezoni Ciprani su u Europskoj ligi imali AEK iz Larnace (koji je i prezimio pa nastavlja natjecanje u Konferencijskoj ligi), a u Konferencijskoj ligi Apollon iz Limassola. Hrvatska liga u ta dva natjecanja nije imala ni jednog predstavnika. U prošloj sezoni Ciprane su u Konferencijskoj ligi zastupali Anorthosis i Omonia, a klubovi HNL-a ni tada nisu uspjeli probiti led grupne faze u tom natjecanju.

20.08.2022., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 06. kolo, GNK Dinamo - NK Osijek. Ivica Ivusic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

I još nešto: Dinamo kao jedini naš klub koji je u ovom stoljeću igrao u Ligi prvaka, nikada u njoj nije prošao grupnu fazu. Ciparski Apoel u sezoni 2011./2012. došao je do – četvrtfinala. Tako Cipar više ne spada u europske nogometne patuljke, premda ciparska reprezentacija nikada nije bila na velikom natjecanju, i trenutačno je tek 110. u Fifinu poretku.

Iz novoga kuta gledanja, Ivušićeva karijera ipak ima nešto perspektivnije obrise nego dok je bio u Gradskom vrtu. Potvrđuje nam to i pomoćni trener Pafosa, nekad nogometaš Slavena Belupa, Mariborčanin Sandro Bloudek (36).

- Danas sam upoznao Ivušića na treningu. Naša skautska služba tražila je klasnog vratara, a ja vam priznajem da nisam očekivao da će uspjeti dovesti čuvara mreže takvoga kalibra. Svima nam u klubu imponira da je takvo ime kao što je Ivica Ivušić izabralo Pafos – kazao nam je Bloudek.

Možete li biti objektivni i procijeniti je li Pafos klub u kojemu će Ivušić ispuniti svoje ambicije i dobiti podražaj dostojan nositelja svjetske bronce?

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Argentina. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Dok sam bio nogometaš u Hrvatskoj ligi, Osijek nije figurirao kao kandidat za trofeje. To se promijenilo u posljednje dvije-tri sezone, u kojima je Osijek napravio značajan iskorak. Međutim, ista je situacija u Pafosu, te smo otprilike iste snage kao Osijek. Mi smo u ovoj sezoni na pragu povijesnih ostvarenja; u utrci smo za naslov prvaka i za trofej u Kupu. Plasiramo li se u Europu, bit će nam to premijerni izlazak. S te strane Ivušić će, uvjeren sam, profitirati jer je ciparska liga zaista dobra i snažna – ističe Bloudek.

Doveo me Mance

Tvrdi da je Pafos bio otkriće već prošle sezone.

- Uspjeh je vezan uz našeg bivšeg sportskog direktora Ivana Mancea, koji je mene doveo u Pafos. Mi smo se bili plasirali u doigravanje za naslov prvaka, čime smo natjerali i ljude iz našega grada da počnu još više navijati za nas. Pafos je, naime, novi klub, nema takvu tradiciju poput Anorthosisa, Omonije ili Apoela iz Nicosije. To su klubovi koji, uz najveće grčke klubove, imaju najviše navijača na Cipru – naglašava Bloudek, uz napomenu da Pafos na domaćim utakmicama ima tri do četiri tisuće navijača.


 
 

Zbog ugodne mediteranske klime, ciparsko prvenstvo igra se cijelu zimu, pa će tako Ivica Ivušić debitirati za svoj novi klub već u nedjelju 29. siječnja u derbiju s Omonijom u Nicosiji.

Osim Henninga Berga, u stručnom stožeru Pafosa navodi se još jedno poznato europsko nogometno ime: legenda Valencije Gaizka Mendieta obnaša funkciju sportskog direktora.

Zanimljivo, Ivušić je već četvrti vatreni sa Svjetskog prvenstva u Kataru koji je ove zime ostvario unosan transfer, uz Lovrena (Lyon), Oršića (Southampton) i Juranovića (Union Berlin). Bronca je fantastična odskočna daska.

Komentara 3

BE
Berri
21:40 28.01.2023.

Ako je Ivušiću dobro, onda nemamo što komentirati. Ne znam ništa o kvaliteti ciparske lige, ali trenutno su jače lige u Rumunjskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Izraelu,...da ne govorim o Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Češkoj, Švicarskoj, Turskoj, Belgiji, Austriji, Nizozemskoj...., one najjače neću ni spominjati, u bitnom, ciparska liga je oko 20.mjesta po UEFA-inoj ljestvici.

NI
nipos
19:12 28.01.2023.

Je li ovaj naslov mene zeza ili je 1.4. stigao. Golman 3. repke na svijetu i otići u Cipar meni je to u redu ali da je povukao "izvrstan potez" to mi je ko da me uvjeravaju da je u Rusiji demokracija.

DU
Deleted user
18:05 28.01.2023.

Eh da, uspjeh je s konja pasti na magarca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije