Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPRIZA FINALA IZ 2000.

Hrvatski osmerac brži od britanskoga ba 19. veslačkoj regati Sveti Duje

Split: Međunarodna veslačka regata Sveti Duje
Milan Sabic/PIXSELL
25.09.2021.
u 22:30

– Ova manifestacija lijepa je prigoda za popularizaciju veslanja, i to ne samo za strane turiste nego i za Splićane koji nemaju priliku gledati državna prvenstva.

Pred znatiželjnim Splićanima, ali i turistima, održana je već 19. veslačka regata Sveti Duje. U tri utrke osmeraca domaće posade bile su uspješnije u dva navrata, a samo je posada Sveučilišta Cambridge, u utrci legendi, bila brža od Splita.

A Cambridge se zapravo trebao nadmetati s Oxfordom, no to se ovaj put nije dogodilo jer potonji, iz epidemijskih razloga, nisu mogli sastaviti osmerac. Otkazati su iz istog razloga morali i zagrebački sveučilištarci pa se Splitsko sveučilište nadmetalo sa studentima iz njemačkog Aachena, koje su i pobijedili u obje utrke.

Za razliku od spomenutih, repriza dvoboja iz finala Olimpijskih igara 2000. godine vožena je u samoj jednoj utrci. I u njoj je, tada brončana Hrvatska, pobijedila tada zlatnu britansku posadu, i to za samo 13 stotinki. A tako mala razlika dogodila se jer je bila riječ o sprinterskoj utrci, na 220 metara, za koju je član britanske posade Luka Grubor kazao da je, s obzirom na godine i tjelesnu formu, bila sasvim dovoljno dugačka.

– Nakon utrke dugo nisam mogao doći do daha pa je za nas 200 metara očito isto što je onih 2000 bilo u našim najboljim danima. Hrvatski veslači očito su vičniji moru pa su to i iskoristili.

Grubor je Zagrepčanin koji je studirao na Oxfordu i koji je u Sydneyu nastupio u zlatnom britanskom osmercu, kojem se onaj hrvatski tada jako dobro suprotstavio. A u njemu je tada sjedio Igor Boraska, koji je od svih kolega u najboljoj formi:

– Nedostajala su nam dvojica iz originalne posade. Tomislav Smoljanović, danas ugledni ortoped, koji je ne tako davno operirao kuk, te Krešimir Čuljak, koji se ozlijedio pripremajući se za ovu utrku pa su uskočili Vučičić i Kalinić.

A to znači da su u čamcu i 21 godinu kasnije bili Francetić, Franković, braća Skelin, Vujević i spomenuti Boraska, koji ističe:

– Ova manifestacija lijepa je prigoda za popularizaciju veslanja, i to ne samo za strane turiste nego i za Splićane koji nemaju priliku gledati državna prvenstva jer su ona sva na jedinoj regularnoj stazi u Hrvatskoj, na zagrebačkom Jarunu. Štoviše, zahvaljujući kratkoći staze, ovdje su ljudi mogli vidjeti i start i finiš.

Britanci su pak imali pet članova originalne posade iz Sydneya.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije