Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet predstavnika

Hrvatske skijaške snage: 'Postolja su realnost, a ni pobjede više nisu daleko'

Zagreb: Hrvatska skijaška reprezentacija najavila novu sezonu Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
22.10.2023.
u 23:59

Dojma sam da sada vozim slalom i veleslalom bolje nego uoči prošle sezone. Zapravo, čini mi se da smo sva trojica, Rodeš, Kolega i ja, kvalitetniji u slalomu nego prošle sezone. Cure su jako dobre – rekao je naš najiskusniji reprezentativac Filip Zubčić

Tjedan dana prije početka nove sezone Svjetskog kupa medijima su predstavljene hrvatske skijaške snage. A predstavili su ih predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić i direktor alpskih reprezentacija Vedran Pavlek pred kojim je 26. sezona na toj dužnosti:

– Motivirani smo i nestrpljivi. Pred nama je sezona bez Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva pa smo usredotočeni samo na Svjetski kup i na to da ovom perspektivnom naraštaju omogućimo što bolje uvjete. A oni nam daju nadu u nova postolja, a ni pobjeda više nije daleko.

GALERIJA Mikaela Shiffrin po peti put uzela titulu 'snježne kraljice'

Zagreb: Hrvatska skijaška reprezentacija najavila novu sezonu Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa
1/21

Popović: Želim još više

A naraštaj o kojem direktor govori u hvalospjevima čine Filip Zubčić (30), Istok Rodeš (27), Samuel Kolega (24) te Leona Popović (25) i Zrinka Ljutić (19). A na prigodnoj presici prva je riječ dobila naša najbolje rangirana natjecateljica Leona Popović. Ona je u četiri prethodne sezone stalno napredovala i dospjela do prvog postolja (druga u Andori) i šestog mjesta u ukupnom poretku slalomašica:

– Prošla sezona bila je jako dobra, no ja i dalje težim bržim zavojima i većim dometima. Vidim da imam prostora za dodatno poboljšanje. Meni je najvažnije da se osjećam dobro, moćno, a s tim će doći i rezultati.

Slično razmišlja i naša najmlađa seniorska reprezentativka, 19-godišnja Zrinka Ljutić koja je prošle sezone izborila i svoje prvo postolje (treće mjesto u Špindlerůvu Mlýnu).

VEZANI ČLANCI:

– Ja ove godine nisam imala svoje klasično ljeto, s jedrenjem na dasci u Grčkoj, spriječila me operacija slijepog crijeva. No zato sam više bila doma, s mamom nakon čega sam provela tri i pol vrlo produktivna tjedna na pripremama u Argentini. Poslije toga sam trenirala i u dvorani u Litvi i za novu sezonu sam spremna.

Još spremnijim, jer ovo ljeto nije imao nikakvih poteškoća, osjeća se i naš najiskusniji reprezentativac Filip Zubčić:

– Dojma sam da sada vozim slalom i veleslalom bolje nego uoči prošle sezone. Zapravo, čini mi se da smo sva trojica, Rodeš, Kolega i ja, kvalitetniji u slalomu nego prošle sezone. Cure su jako dobre. Vidio sam Zrinku kako skija, a za Leonu sam čuo da je jako brza.

A njegov će cimer Istok Rodeš i u ovu sezonu krenuti nikad spremniji pa mu želimo da sportska sreća za taj zarazni entuzijazam uzvrati s plasmanima boljim i od dosadašnjih najboljih plasmana (četiri top 10 rezultata u četiri godine):

VEZANI ČLANCI:

– Ako zanemarimo ove lakše probleme s leđima, koji idu s tim kada trenirate na ovoj razini, tjelesno sam jako dobro. Štoviše, čekam da dođem u "prime" i da naplatim sav dosadašnji trud i rad.

A silno se trudi, i puno radi, i Samuel Kolega, koji nas je izvijestio da mu je brat Elias trenerski preuzeo najboljeg belgijskog skijaša Armanda Marchanta. A za razinu pripremljenosti s kojom on ulazi u sezonu skijaš kojem je najbolji plasman deveto mjesto u Chamonixu kazuje:

– Pred nama je 13 slaloma i moja su očekivanja velika. Rekao bih da mi je slalomska forma vrlo dobra, dok ću se u veleslalomu truditi kao i uvijek.

A njegov prvi ovosezonski nastup bit će upravo onaj veleslalomski, sljedećeg vikenda u Söldenu, kada će nastupiti i Filip Zubčić i Zrinka Ljutić. A svi oni, svih petero, žali što ove sezone neće imati priliku skijati na Sljemenu. Suočen s tom temom, direktor Pavlek bio je prilično zakopčan:

– Nakon 19 godina prvi put nećemo imati Snježnu kraljicu. Paralelno radimo i na tome, imamo i nekih povratnih signala, no za tu temu pričekajmo proljeće.

VEZANI ČLANCI:

Povećanje nagradnog fonda

A što će biti s ovosezonskim treninzima skijaške mladeži na Sljemenu? Po svemu sudeći Crveni spust neće raditi!?

– Srpanjsko nevrijeme obrušilo se i na sajle trosedežnice pa su ljudi iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima skinuli stolce da se sajla ne opterećuje. Nažalost, tada je na snagu stupio Murphyjev zakon pa je nekoliko velikih stabala palo upravo na te stolice, pa od njih 145 sada 100 nije upotrebljivo. Grad će morati odlučiti što će s tim.

A kakve su novosti iz Svjetskog skijaškog saveza?

– Nakon potpisivanja peticija čini se da smo uspjeli u tome da se timska kombinacija ne boduje za pojedinačni plasman. A to bi vam bilo kao da hoćete da vam se u tenisu igra parova boduje i za pojedinačni ranking. Novost je i to da se minimalni fond nagrada za utrke Svjetskog kupa popeo na 144.000 švicarskih franaka – referirao je glavni i odgovorni čovjek hrvatskog skijanja Vedran Pavlek.

VIDEO Dinamova legenda posuđivala je prijateljima stotine tisuća eura, na kraju je završila kao beskućnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije