Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVISOV KUP

Hrvatska u lovu na veliki trofej: Kao prva u redu do uspjeha čeka Australija

Zagreb: Kvalifikacije Davis Cupa, Hrvatska - Indija, Marin Čilić - Sumit Nagal
Goran Stanzl/PIXSELL
25.11.2021.
u 15:00

– Sve se dobro razvija. Dobro treniramo, momci su dobro raspoloženi, svi su zdravi i čekamo početak natjecanja.

Samo se 15 država može pohvaliti time da je njihova muška teniska reprezentacija barem jednom trijumfirala u Davisovu kupu. A samo je deset reprezentacija to i ponovilo barem još jedanput. E, to je Hrvatskoj uspjelo (uz još jedan finale) i zato je ona i po tome jedna od svjetskih velesila u tenisu. A ako se uzme u obzir samo posljednjih 30 godina (od hrvatske samostalnosti, prvi smo put u Davisovu kupu nastupili 1993.), onda je ta naša uloga u tom natjecanju još dominantnija – samo je osam reprezentacija osvojilo Davisov kup dva ili više puta. Uspješniji od nas u posljednja tri desetljeća samo su Španjolci (šest naslova) te Amerikanci, Francuzi i Šveđani (po tri trofeja).

Svatko bi poželio takav par

No vratimo se u sadašnjost. Hrvatska je ponovno na završnom turniru Davisova kupa koji počinje danas u tri grada: Madridu, Innsbrucku i Torinu. Naši su u Italiji, a danas se u prvom kolu svoje skupine D, počev od 16 sati, sastaju s Australcima. U nedjelju od 10 igraju s Mađarima, sve mečeve možete gledati na HTV-u 2...

Od utorka naši reprezentativci mogu trenirati u dvorani u kojoj će se i igrati, u čuvenoj Pala Alpitour, gdje se pomalo završava vizualna transformacija: oznake ATP Finalsa zamjenjuju se vizualima Davisova kupa.

– Sve se dobro razvija. Dobro treniramo, momci su dobro raspoloženi, svi su zdravi i čekamo početak natjecanja – kaže izbornik Vedran Martić, kojemu će ovo biti drugo vođenje reprezentacije, ali prvo na završnom turniru. Naime, u ožujku prošle godine bio je izbornik u susretu protiv Indije u Zagrebu.

Sadašnji sustav igranja u Davisovu kupu donosi dva pojedinačna susreta na dva osvojena seta i jedan meč parova. Koliko je zbog toga komforna situacija za našu reprezentaciju da u sastavu ima ovako vrhunski par kakav su Nikola Mektić i Mate Pavić?

– Sigurno je dobro imati u momčadi prvi par svijeta, Matu Pavića i Nikolu Mektića. Svaki izbornik poželio bi imati takav par u svom sastavu. Vodeći su par svijeta, osvojili su Olimpijske igre, Wimbledon i još mnogo turnira, tako da je sigurno da sam zadovoljan što su u timu – istaknuo je Martić.

Znači, sastav našeg para nije upitan, znamo i tko će igrati na prvoj ploči (Marin Čilić), pa je jedina nepoznanica tko će biti na drugoj? Kandidati su Nino Serdarušić (24 godine, 242. na ATP listi) i Borna Gojo (23, 276. na listi). Izbornik vjerojatno već ima ideju, ali će konačnu odluku objelodaniti tek u četvrtak ujutro (mijenjati se može do sat vremena prije početka dvoboja).

– Treniramo i pripremamo se, za tu odluku imamo još vremena.

De Minaur protiv Čilića

I još pokoja riječ o prvom suparniku, Australiji:

– Australija je jako dobra momčad i prilično ujednačena. Izbornik Lleyton Hewitt ima velik broj igrača na raspolaganju i vidjet ćemo koga će staviti u pojedinačnim mečevima. Vjerujem da je Alex de Minaur siguran izbor, a za drugu ploču glavni kandidati su John Millman i Alexei Popyrin. U paru su također jako dobri, imaju Johna Peersa, a sad im je stigao i ljevoruki Alex Bolt. Suparnička momčad prilično je izjednačena pa naši momci moraju odigrati svoj najbolji tenis. Nadam se da ćemo ih uspjeti pobijediti – napomenuo je Martić.

Marin Čilić ima najviše pobjeda za Hrvatsku u Davisovu kupu. Njegov je učinak 41-17 (samo u pojedinačnim dvobojima ima 31-11, po čemu je također rekorder). Drugi u tom poretku je Ivan Ljubičić s 36 pobjeda i 19 poraza, treći Goran Ivanišević s 33 pobjede i 11 poraza. Goran ukupno ima najviše pobjeda u Davisovu kupu (48-15), ali neke je (15-4) postigao za reprezentaciju bivše države.

Četvrti po broju pobjeda za Hrvatsku je Mario Ančić (21-13), peti Ivo Karlović (13-14), šesto mjesto dijele Ivan Dodig (11-15) i Saša Hiršzon (11-12), osmi je Borna Ćorić (10-8) itd. Sljedećih dana Čiliću se pruža prilika da podeblja svoje vodstvo, Mektiću (4-3) i Goji (1-2) da povećaju broj svojih pobjeda, a Paviću (0-7) i Serdarušiću (0-0) da stignu do prvih pobjeda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije