Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE NADE

Hrvatska postaje kopljaška velesila

Sara Kolak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
16.07.2017.
u 22:09

Laura Štefanac (19) trenira u zagrebačkom Agramu kod trenera Matije Jakopovića. Laura je potpuno gluha.

Kada je prije nekoliko tjedana Andrej Hajnšek, trener Sare Kolak, rekao da će Hrvatska uskoro postati kopljaška ženska velesila, malo smo ga čudno gledali.

Mislili smo si, sreća je uopće što imamo Saru, olimpijsku pobjednicu iz Rija. Odakle sad tako hrabra izjava i tko su uopće nasljednice Sare, koja ima samo 22 godine.

– Počeo sam surađivati s Franjom Želimorski i Laurom Štefanec, dvije mlade kopljašice, jedna je iz Varaždina, druga iz Zagreba. Obje su trenutačno juniorke i od njih dvije očekujem sljedeći tjedan dvije medalje. Franja će uzeti medalju na Europskom juniorskom prvenstvu, a Laura na OI za gluhe osobe – rekao je Hajnšek.

Počela s trčanjem

Laura Štefanac (19) trenira u zagrebačkom Agramu kod trenera Matije Jakopovića. Laura je potpuno gluha. Nakon dvogodišnjih pretraga ugrađena joj je umjetna pužnica u svibnju 2011.

– Imala sam dosta muke s govorom, upoznavanjem zvuka, glasova i tako, puno je truda trebalo uložiti, ali, evo, uspjela sam i jako sam zadovoljna – rekla je Laura koja se, unatoč tome što je gluha, natječe sa sportašicama bez invaliditeta, ali i sudjeluje i na natjecanjima za gluhe. Na nedavnom seniorskom prvenstvu Hrvatske bila je odmah iza Franje. Ali s novim osobnim rekordom, 49,59 metara.

– Znala sam da sam spremna za ovu dužinu, samo je trebalo sve dobro posložiti u mojoj glavi. Ovaj rezultat bio je i norma za juniorski EP u Grossetu, ali poklopilo se da je u isto vrijeme i OI za gluhe osobe. Naravno da su mi Olimpijske igre važnije. Prvi put tamo ću nastupiti i očekujem medalju, “gladna” sam uspjeha i to je moj cilj. Ako bacim koplje oko 50 metara, to je sigurno medalja, možda i zlatna – istaknula je Laura, koja je na juniorskom EP-u za gluhe bila triput zlatna i triput srebrna.

S Franjom je u sjajnim odnosima.

– Da, super smo si. Jedna drugu bodrimo, guramo naprijed, međusobno si pomažemo.

Sara Kolak?

– Ona je postavila visoko ljestvicu i moja je želja da barem dođem blizu tog njezina vrha. Obožavam taj njezin čvrsti stav i kako razmišlja. Ona mi je idol – rekla je Laura koja je trenirala tenis u osnovnoj školi.

– Jednom sam otišla trčati kros na Jarun. Vidjela me Antonia Žalac, trenerica kluba Agram. Rekla je da dobro trčim pa me pozvala u klub. Kada sam došla u Agram, trenirala sam trkačke discipline, ali mi se to nije sviđalo pa sam se prebacila na bacačke discipline i već sedmu godinu treniram koplje – otkrila je Laura.

Franja (19) je ove sezone osvojila naslov juniorske prvakinje Balkana, a ovaj tjedan očekuje ju juniorski EP u Grossetu. Drugi hitac u životu preko 50 metara na seniorskom prvenstvu Hrvatske zaista je odličan rezultat uoči Grosseta. U Italiji očekujem novi osobni rekord. Medalju? – Prvo da uđem u finale, a onda ćemo dalje. Znam da je favorit za zlato jedna Norvežanka koja baca 57 metara. U ovom trenutku to je za mene predaleko – istaknula je Franja, koja koplje baca pet godina.

Želi upisati logopediju

– Prvo sam krenula u atletsku školu u rodnom Varaždinu. Kako sam dobro bacala vortex, malenu lopticu u obliku rakete, prešla sam na bacanje koplja. Trener mi je Nenad Pavliček – rekla je.

Ali, počeli ste suradnju i s Andrejem Hajnšekom?

– Da, bila sam na nekoliko treninga. Andrej mi je popravljao tehniku. Trenirala sam sa Sarom i to je zaista privilegija. Hoće li to s Andrejem biti nekakva dugoročnija suradnja, još ne znam. Moj trener za sada je Nenad Pavliček – rekla je Franja koja je zlatnu medalju nakon seniorskog prvenstva odnijela upravo svom treneru.

Grosseto će biti njezino posljednje natjecanje ove sezone.

– Na jesen me čeka upis na fakultet. Želja mi je upisati logopediju u Zagrebu. Znam da će mi biti problem treniranje u Varaždinu i studiranje u Zagrebu, ali o tome ću razmišljati na jesen – zaključila je Franja.

Komentara 2

SL
slatix
09:46 17.07.2017.

Srećom nije Čilić osvojio Wimbledon jer bi sad bili i teniska sila.

SL
slatix
09:46 17.07.2017.

Srećom nije Čilić osvojio Wimbledon jer bi sad bili i teniska sila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije