Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čerenšekov priručnik

Mentalni trener pomagat će i Sari Kolak

14.07.2017.
u 19:20

Uz čvrstoću, sportaši trebaju i izdržljivost, snagu, trebaju biti i mentalno fit – napominje Čerenšek koji je upravo potpisao dogovor o suradnji s našom zlatnom olimpijkom Sarom Kolak.

Tjelesna priprema sportaša oduvijek je bila važna, no u posljednje vrijeme sve se više ističe i ona mentalna. Dapače, stručnjaci ističu da je upravo mentalna zona još nedovoljno istražena i kako se upravo u njoj kriju najveće rezerve za napredak. Običnim rječnikom rečeno: kad su dva sportaša gotovo jednakih tjelesnih i tehničkih mogućnosti, o pobjedniku će odlučiti psiha.

Sportski psiholozi imaju „alate“ kojima mogu pomoći sportašima da poboljšaju svoju izvedbu koja inače može biti narušena različitim psihološkim faktorima, primjerice: natjecateljska tjeskoba, prevelika očekivanja i slično. Naglašavajući taj psihološki pristup u pripremi sportaša i popunjavajući prazninu koja kod nas postoji zbog nedostatka literature o tome, poznati mentalni trener Igor Čerenšek ovih je dana objavio priručnik Mentalni trening, za trenere i sportaše, ali i za sve one koji se bave suvremenom fenomenologijom sporta. Radi se o prvom takvom priručniku na ovim prostorima, ali i šire.

Sportaš mora biti mentalno fit

– Priručnik je napisan s idejom da kroz jednostavnost u pristupu i konkretne alate podučava trenere kako svakodnevno raditi na mentalnom aspektu pripremljenosti sportaša. Iako je priručnik namijenjen prvenstveno trenerima, mogu ga koristiti i sportaši, ali i svi ostali – ističe Čerenšek (34).

Koliko ste dugo pripremali taj priručnik i zašto ga objavljujete baš sada?

– Posljednjih četiri-pet godina. Nadopunjavao sam ga sve dok nisam dobio jasnu sliku što želim. Sada ga objavljujem jer sam napokon zadovoljan s onim što će pružiti čitatelju.

U knjizi spominjete izraz “mentalni fitnes”, kako biste objasnili tu sintagmu?

– Odlučio sam se za “mentalni fitnes” jer mi naziv “mentalna čvrstoća” nikad nije bio dovoljno dobar da objasni ono što vrhunski sportaš treba imati. Uz čvrstoću, sportaši trebaju i izdržljivost, snagu, trebaju biti i mentalno fit – napominje Čerenšek koji je upravo potpisao dogovor o suradnji s našom zlatnom olimpijkom Sarom Kolak. Ona se tako pridružila galeriji sportaša koja surađuje s Čerenšekovom tvrtkom Mentalni trening koju čine i nogometaš Marko Pjaca, veslač Damir Martin, atletičar Ivan Horvat i mnogi drugi.

Martinu je trening pomogao

Knjiga ima 125 stranica, izdavač je Conversatio centar i može se, po cijeni od 112 kuna, naručiti ili kupiti u Mentalnom treningu.

Na predstavljanju knjige okupilo se puno sportaša i sportskih radnika, ali i drugih osoba iz javnog života. Damir Martin objasnio je koliko mu je Mentalni trening pomogao u karijeri:

– U radu s mentalnim trenerima dobio sam samopouzdanje, a anksioznost se smanjila do granice da je gotovo i nema – rekao je srebrni veslač s Olimpijskih igara u Riju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije