Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski kup u sambu

Hrvatska prvi put nastupa u tajnom sportu kagebeovaca

Fjodor Jemiljanjenko
AFP
24.03.2010.
u 19:15

Ta je borilačka vještina dugo bila tajna sovjetske tajne policije (NKVD, KGB), a na natjecanju u Moskvi nastupit će šestorica naših predstavnika.

Danas i sutra u Moskvi na jednom natjecanju u sambu prvi će put nastupiti hrvatska reprezentacija. Sambo je borilačka vještina, zapravo kratica za izraz (sam)ozaštita (b)ez (o)ružja, a nastao je od borilačkih umijeća kavkaskih i sibirskih naroda kojima su dodane tehnike džiju-džicua. Stvoren je za potrebe specijalnih postrojbi sovjetske vojske i policije, a tek je 50-tih godina prošlog stoljeća dopušteno da se s njim upoznaju i građani.

– Taj sklop borilačkog umijeća prvi je put spomenut 1905. godine u vojnoj obuci Carske Rusije, a prvo natjecanje održano je 1935. godine – kaže doktor sportskih znanosti Ukrajinac Viktor Bankin, uz Rusa Dmitrija Stojanova jedan od dvojice mentora hrvatskih reprezentativaca.

U svijetu borilačkih sportova sambo je dobio na ugledu tek kada se saznalo da je iznjedrio danas najvećeg borca slobodne borbe Fjodora Jemjeljanjenka.

– Po pravilima, borilački sambo ima 95 posto sličnosti s pravilima slobodne borbe, ali uz puno više zaštitne opreme. Taj je dio samba godinama razvijan daleko od očiju javnosti, u tajnim vježbaonicama – objašnjava izbornik reprezentacije Željko Banić.

Sambaši se natječu u jakni koja sliči na kimono, a zove se kurtka. Meč je gotov kada borac suparnika baci na leđa i pri tome ostane stajati ili kada mu napravi polugu na ruci ili nozi zbog koje je suparnik prisiljen predati se.

Na Svjetskom kupu u Moskvi, 25. i 26. ožujka, nastupit će Kristijan Perak, Marko Torić i Ajlin Ahmić u sportskom te Antun Račić, Dejan Gunjavić i Maro Perak u borilačkom sambu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije