Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKIJAŠI TRKAČI

Hrvatska nada Edi Dadić: Neću poput Faka prijeći pod zastavu Slovenije

Edi Dadić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
07.02.2014.
u 21:15

– Odlazak u Sloveniju ne planiram. Zasad imam dobre uvjete i u Hrvatskoj, a nadam se da će se još popraviti – kaže Dadić.

Od 11 hrvatskih predstavnika u Sočiju čast da prva izađe na borilište imat će skijašica trkačica Vedrana Malec (23). Sutra je očekuje utrka skiatlona na 15 kilometara (7,5 klasično + 7,5 slobodno). Atipično za ovaj sport, u kojem su prijašnji hrvatski predstavnici na OI većinom dolazili iz Gorskog kotara, Vedrana je Zagrepčanka.

– Iz Šestina sam, Sljeme i snijeg su mi blizu. Krenula sam u ovaj sport kao klinka, a od srednje škole sam ozbiljno, profesionalno u njemu. Skijaško trčanje izuzetno je naporno, u Hrvatskoj su šanse za uspjeh vrlo male, sport je daleko od profitabilnog, no toliko sam se zarazila da više ne mogu bez njega – opisala je Malec, inače studentica pete godine novinarstva.

Većinu priprema za Soči odradila je u Europi, a za božićne praznike trenirala je u Zagrebu, na Sljemenskoj cesti s rolama na nogama.

"Ne bojim se terorizma"

Problem mi je stvarao šljunak na cesti, ali navikla sam ja već na lošije uvjete – kaže Vedrana.

Prvi trening u Sočiju već je odradila.

Staza je odlična, vrijeme još ljepše – poručuje Vedrana koja se veseli boravku u olimpijskom selu:

– Bit će super vidjeti neke sportaše kojima se divim i koje sam dosad mogla gledati samo na TV-u. Nadam se da ću uloviti sliku s biatloncem Bjorndalenom, skijašima Neureutherom i Ligetyjem.

Terorizma se ne boji.

– Uopće ne razmišljam o tome, boji se jedino moja mama, he-he.

Uz Vedranu Malec, hrvatski predstavnik u skijaškom trčanju bit će i Edi Dadić, 20-godišnjak iz Ravne Gore. Nastupit će u četiri discipline – skiatlonu, sprintu, 15 km klasičnom tehnikom te maratonu od 50 km.

– Treniram već 15 godina, a imao sam sreće da mi staza u Ravnoj Gori prolazi doslovno pokraj kuće. Ima nešto u tom zraku u Gorskom kotaru jer imamo četiri olimpijca u mom kraju – rekao je Dadić i dodao:

– Očekivanja? Ja sam među najmlađima, svi su stariji 5-10 godina. Bit ću zadovoljan ako nakon utrke budem mogao sebi reći da sam dao maksimum.

Za štap 300 eura

Kada se govori o skijaškom trčanju ili biatlonu u Hrvatskoj, uvijek su tema uvjeti koji nisu na razini ostalih europskih zemalja. Razmišlja li i veliki talent Dadić otići putem biatlonca Faka?

– Odlazak u Sloveniju ne planiram. Zasad imam dobre uvjete i u Hrvatskoj, a nadam se da će se još popraviti – kaže Dadić.

Otkrio je i koliko je skijaško trčanje skup sport:

– Treba mi desetak skija, a svaka košta od 400 do 600 eura te barem dva para štapova, svaki po 300 eura. A da ne govorimo o ostalim troškovima koji se skupe tijekom više od 150 dana priprema u inozemstvu.

>> Plamen upalili Rodnina i Tretjak! Kostelić ponio hrvatsku zastavu

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Komentara 1

LI
liliZG
11:56 10.02.2014.

Nitko ga to nije niti tražio, pa zato...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije