Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA

Hrvatska će se za Svjetsko prvenstvo boriti protiv Slovenije, Finske i Švedske!

Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, Hrvatska - Njemačka
Ivo Cagalj/PIXSELL
31.08.2021.
u 13:26

Prvi kvalifikacijski ciklus u kojem će svaka reprezentacija odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. studenog ove godine.

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će u skupini C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. u Indoneziji, Japanu i Filipinima sa Slovenijom, Finskom i Švedskom.

Nimalo jednostavan posao za izabranike Veljka Mršića no da bi se vratili na svjetsku scenu, potrebno je pobijediti ovako jaka imena. Olakšavajuća je okolnost što Luka Dončić i Vlatko Čančar neće nastupiti za Slovence. Općenito, nikome neće zaigrati NBA igrači, tako da će Hrvatska biti Bojana Bogdanovića, Ivice Zubca, Luke Šamanića...

03.07.2021., Spaladium Arena, Split - Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, Hrvatska - Njemacka. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nažalost, zbog svih rezultata proteklih podosta godina, Hrvatska je bila smještena u četvrtu jakosnu skupinu. Ukupno, 32 reprezentacije u osam skupina bori se za 12 mjesta na natjecanju.

Isti način kvalifikacija bio je primjenjen i za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, prvom na kojem su nastupile 32 reprezentacije, a na koje se hrvatski košarkaši nisu uspjeli kvalificirati.

U šest kvalifikacijskih ciklusa svaka će reprezentacija odigrati 12 utakmica, po šest na domaćem terenu i u gostima.

Prvi kvalifikacijski ciklus u kojem će svaka reprezentacija odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. studenog ove godine. Od 21. veljače do 1. ožujka 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. lipnja do 5. srpnja sljedeće godine.

Drugi dio kvalifikacija će započeti s dvije utakmice u razdoblju od 22. do 30. kolovoza 2022., nastaviti se s drugim ciklusom od 7. do 15. studenoga, a završiti 2023. s posljednje dvije utakmice u terminu od 20. do 28. veljače.

Hrvatski košarkaši su posljednje veliko natjecanje imali 2017. kad su nastupili na Europskom prvenstvu na kojem su poraženi u osmini finala od Rusije, a sljedeće veliko natjecanje će im biti EuroBasket 2022. kojem su domaćini Češka, Gruzija, Italija i Njemačka. Hrvatska je smještena u skupinu C kojoj je domaćin Milano, a suparnici hrvatskim košarkašima bit će reprezentacije Grčke, Ukrajine, Velike Britanije i Estonije.

Hrvatska je do sada triput nastupila na svjetskim prvenstvima. Generacija predvođena Tonijem Kukočem i Dinom Rađom je 1994. u Kanadi osvojila brončanu medalju. Na SP-u 2010. u Turskoj Hrvatska je poražena u osmini finala od Srbije, a četiri godine poslije u Španjolskoj u istoj fazi natjecanja hrvatski su košarkaši izgubili od Francuske.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
16:36 31.08.2021.

Samo pobjednik ide iz skupine i sv imi znamo da je Slovenija velesila za nas. Daleko bolja. Tocka.

Avatar ysvlacionicy
ysvlacionicy
16:40 31.08.2021.

Al ce Slovenci da nas deru!

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:32 31.08.2021.

Hrvatska će se za Svjetsko prvenstvo boriti protiv Slovenije, Finske i Švedske! i hrvatski košarkaši iz regije če možda imati čast, mogočnost i priliku da igraju protiv, dive se, uće i zatraže autogram od jedne od največjih i najplačenijih zvijezda NBA lige schengenskog viteza i ponosnog europskog slovenca Luke Dončića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije