Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velolučke blizanke

Hrvatice postale svjetske prvakinje! 'Ovo je naš san, a naša veza je tajna uspjeha'

12.07.2021.
u 14:00

– Bila je lijepa fešta, a onda pakiranje stvari i na put dugačak deset, 11 sati, koliko nam treba do Zagreba – istaknula je Ivana

Velolučke blizanke Josipa i Ivana Jurković osvojile su zlato na Svjetskom prvenstvu u veslanju do 23 godine u češkim Račicama. U konkurenciji jedanaest posada u dvojcu bez kormilara bile su najbolje s vremenom 7 minuta, 17 sekundi i 20 stotinki.

– Osvojiti zlato naš je san još otkako smo počele veslati zajedno. Veza između nas dvije kao blizanki nešto je što se teško može objasniti. Kod nas u hrvatskom veslanju braća i sestre su tajna uspjeha, najbolje čuvana tajna – kazala je Ivana nakon trijumfa.

Šangaj otkazan

Naslov svjetskih prvakinja ne osvaja se svaki dan pa su sestre malo profeštale.

– Bila je lijepa fešta, a onda pakiranje stvari i na put dugačak deset, 11 sati, koliko nam treba do Zagreba – istaknula je Ivana.

Šteta što ne idete na Igre u Tokio sad kad ste u dobroj formi?

– Da smo se plasirale u Tokio, onda ne bismo nastupile na ovom Svjetskom prvenstvu. Ne kaže se uzalud, svako zlo za neko dobro. Ne kažem da bismo na Igrama osvojile medalju pa ispada da je bolje što smo ovdje nastupile jer svjetsko zlato je svjetsko zlato – kaže Ivana, koja je prvi put veslala u ovom češkom gradiću.

– Koliko se sjećam, bila sam 2015. Bila sam prva u samcu tako da su mi Račice postale baš sretno mjesto. I dalje malo tugujemo što se nismo izborile za Tokio, ali Igre u Parizu začas će doći tako da nam one sigurno neće izmaknuti – istaknula je Josipa.

U kvalifikacijama su bile najbrže pa su se izravno plasirale u finale tako da su zlata odveslale samo dvaput.

– Nije bilo ni lako, Amerikanke i Njemice su nam stalno “puhale” za vratom– naglasila je Josipa.

Kako nigdje nije bilo izravnog prijenosa, roditelji su njihov nastup pratili preko YouTube kanala.

– Mama i tata su prvi čestitali. Bili su ponosni na nas dvije i jedva čekam da ih zagrlim – kaže Ivana.

Sestre Jurković 2017. prvi su put bile svjetske prvakinje, tad juniorske, ali u četvercu bez kormilara zajedno s Brunom Milinović i Izabelom Krakić. Ove godine bile su zlatne u Svjetskom seniorskom kupu, a svoju zagrebačku pobjedu posvetile su ocu pomorcu.

– Slijedi nam dva tjedna odmora. Naravno, odmah ćemo iz Zagreba produžiti na Korčulu. Jedva čekam vidjeti svoje roditelje, prijatelje, uživati u moru i kupanju. Nažalost, odmor će kratko trajati jer nas početkom rujna očekuje Europsko prvenstvo do 23 godine. I tamo sad idemo po medalju. Neću reći da ćemo biti prve jer na ovom Svjetskom prvenstvu nije bilo Grkinja koje se pripremaju za Tokio, a tu su i uvijek opasne Njemice – rekla je Ivana.

Ne može bez Miss sporta

Zar niste trebali uskoro ići na Svjetsko seniorsko prvenstvo?

– Evo, baš prije pola sata to je Svjetsko prvenstvo, koje se trebalo održati listopadu u Šangaju, otkazano. Naime, kineske vlasti su uvjetovale da svi koji dolaze na veslački SP moraju najprije 14 dana u izolaciju. Dakle, 14 dana biti bez treninga bilo bi samoubojstvo. Svi bi sportaši ispali iz ritma. Sad treba vidjeti gdje će biti zamjensko mjesto. Samo se nadam da neće biti Češka, Mađarska, Poljska, gdje smo ove godine stalno nastupale. Bilo bi lijepo otići na neku lijepu i atraktivnu destinaciju – kaže Ivana.

Ivana je dan uoči finala na mobitelu gledala finalni izbor Miss sporta Hrvatske.

– I sama sam 2018. bila Miss sporta Hrvatske pa me taj izbor zanima i svake ga godine gledam. No, kako stalno ima natjecanja u tom terminu, još nikad nisam gledala izbor uživo. Ovom prilikom čestitam Borni Mohač na tituli, a organizacija izbora kao i svake godine bila je na vrhunskom nivou – ističe Ivana.

Nego, hoće li biti doček u Veloj Luci?

– Ne znam, možda nas netko i iznenadi – kazala je Ivana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije