Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vedran Martić

Hrvat vodi Hačanova na teniski vrh: Stvaram novog Ivaniševića

05.11.2018.
u 16:33

Splićanin Vedran Martić (51) na dobrom je putu da od ruskog tenisača Hačanova napravi novog Ivaniševića

Od Karena Hačanova stvaram novog Ivaniševića - kazao nam je Splićanin Vedran Martić (51) negdje u studenome 2013. godine.

Mladi je Rus tada imao 17 godina, a njegovi roditelji Abgar (bivši odbojkaš) i Natalija doveli su ga u Split i predali ga Martićevoj brizi već godinu dana prije. Hačanov je u finalu Masters turnira u Parizu pobijedio Đokovića sa 7:5, 6:4.

Hačanov je ostao s Martićem do kraja 2014. godine i u tom razdoblju postigao nekoliko iznimnih rezultata u juniorskoj konkurenciji. Između ostaloga, bio je i europski prvak za juniore do 18 godina.

1/5

O tome kako je uopće došlo do suradnje bivšeg trenera Gorana Ivaniševića i Hačanova, Martić nam je tada rekao:

– Nakon juniorskog US Opena 2012. godine kontaktirao me Karenov ujak i tražio da pogledam kako igra. Karen je došao u Split, trenirao je tjedan dana i tako smo počeli suradnju. Jako je talentiran, malo podsjeća na Gorana, ali još puno mora raditi.

Rastali se, pa mu se vratio

Hačanov se kasnije okrenuo i drugim trenerima, pretežito Španjolcima (kao i mnoge druge Ruse vuče ga topla klima), ali ni s jednim se nije tako dobro slagao kao s Vedranom. Shvatio je da Splićanin s pravom traži neke korekcije u njegovoj igri i pristupu tenisu pa mu se 2016. vratio.

I rezultati se vide: prethodnu 2017. godinu okončao je na 45. mjestu, a u ovoj, dosad najuspješnijoj godini u njegovoj karijeri, danas 22-godišnji Karen već je osvojio dva turnira (Marseille i Moskvu), postao je standardni reprezentativac Rusije i prvi put postigao više od 40 pobjeda u sezoni.

Najblistavije trenutke doživio je ipak na upravo završenom Masters 1000 turniru u Parizu gdje je do Đokovića pobijedio trojicu igrača iz Top 10: Johna Isnera, Alexandera Zvereva i Dominica Thiema. U ponedjeljak će u najgorem slučaju biti 12. tenisač svijeta, a njegova ovogodišnja zarada premašit će 2,5 milijuna USD.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

– Ono što me posebno učinilo sretnim jest činjenica da sam iz meča u meč igrao sve bolje. To mi daje puno samopouzdanja – ističe Hačanov koji se već stigao i oženiti, na kraju 2016. pred matičara je odveo predivnu moskovsku studenticu Veroniku Škljiajevu.

Sad je oženjen i opasan i nitko mu ne može zamjeriti što želi Grand Slam krunu i prvo mjesto na ATP listi.

Dominacija hrvatskih trenera

Pisali smo već o velikom uspjehu hrvatskih teniskih trenera koji su do prije nekoliko tjedana trenirali petoricu tenisača iz Top 25. No, od danas će njihov uspjeh biti još očitiji jer će biti treneri petorice od 18-orice najboljih: Ljubičićev Federer bit će treći, Cinkušev Čilić sedmi, Schneiderov Ćorić 11., Martićev Hačanov 12. a Ivaniševićev Raonić 18. na ATP listi. Nijedna država ne može se podičiti time.

Za Martića su posljednji uspjesi mladog Rusa posebna satisfakcija. Još je jednom dokazao da uspjeh s Goranom nije bio slučajan. Vodio je Zeca od 1996. do 2000., možda i u njegovu najplodnijem razdoblju (10 turnira i još 10 finala), ali Goran je Wimbledon, nakon tri izgubljena finala, osvojio 2011. kada mu je (sparing) trener bio sedam godina mlađi prijatelj Mario Tudor.

Vedran je trenirao i prezimenjakinju Petru Martić (nisu u srodstvu), Marina Draganju, Anke Huber i još neke tenisače, ali je upravo s Hačanovom doživio svoju učiteljsku zrelost.

Komentara 8

FM
fmihoci1
16:50 05.11.2018.

.... sitni ispravak: Ivanišević, Wimbledon 2001 . ....

FM
fmihoci1
16:50 05.11.2018.

.... sitni ispravak: Ivanišević, Wimbledon 2001 . ....

Avatar Forte
Forte
17:57 05.11.2018.

Ma nemoj Ivanisevic, uvijek mi je teglio zivce sa oscilacijama, dobar servis al 100% bio lud ((:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije