Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE U NORMALI

Hrvat otkrio kako živi u državi gdje se ne boje koronavirusa: Ovdje nema panike

Karlo Bručić
Foto: Instagram
1/4
30.03.2020.
u 15:01

Čuvam se koliko mogu, ne idem u centar grada, u šoping-centre. Veći dio vremena provodimo u klupskom kampu, koji je izvan grada, tako da smo rizik od zaraze sveli na najmanju moguću mjeru – kaže Bručić

Sportskim zaljubljenicima u doba ove pandemije sve više nedostaju utakmice Premiershipa, Primere, Prve HNL, ma ustvari, utakmice svih tih natjecanja. No, iako bismo možda pomislili drukčije, svijet sporta ipak nije do kraja stao, u nekim zemljama još se uvijek igra. Tako ovih dana možete pratiti utakmice nogometnih liga Nikaragve, Butana, Tanzanije, Haitija, Burundija, Gambije te lige Svetog Kristofora i Nevisa. Još jedno prvenstvo, i to u Europi, još je uvijek aktivno. Bjeloruska liga igra se, i to pred gledateljima, iako se koronavirus već nalazi u toj zemlji.

U Švedskoj bez gledatelja

Bjelorusi prkose svim zabranama i ograničenjima, a predsjednik Aleksandr Lukašenko, kojeg se često naziva “posljednjim diktatorom u Europi”, naredio je da se nogomet u Bjelorusiji mora igrati. On u pandemiji koronavirusa vidi tek još jednu psihozu.

– Od toga će neki ljudi patiti, a neki profitirati. Svijet luduje, a mislim da je apsolutna ludost zatvoriti granice. Panika nam može naštetiti više od samog virusa.

Predsjednikovi savjeti dosta su neobični. Umjesto da paničari, građankama i građanima naredio je da popiju bar jednu votku svaki dan, idu u rusku kupku nekoliko dana u tjednu te da rade na selu. I to će ih, prema njegovu mišljenju, zaštiti od koronavirusa.

U toj ligi su i dva Hrvata – bivši igrač Dinama i Lokomotive Karlo Bručić od siječnja je u Dinamu iz Minska, a Tin Vukmanić igra u Šahtjoru Soligorsk.

– Ovdje nema neke panike, a mediji čak i ne objavljuju svakodnevne izvještaje o broju zaraženih. Ne mogu baš reći da sam ponosan na to što među zadnjima igramo baš mi, ali čuvam se koliko mogu, ne idem u centar grada, u šoping-centre. Veći dio vremena provodimo u klupskom kampu, koji je izvan grada, tako da smo rizik od zaraze sveli na najmanju moguću mjeru – kaže Bručić.

Bjelorusi su igrali i jučer, a nogometna lopta kotrljala se i travnjacima Švedske. Doduše, oni su ipak malo pametniji jer igraju se samo prijateljske utakmice i to bez gledatelja.

Igra se još uvijek i u Butanu, zemlji tišine, budizma i kraljeva. Mala je to zemlja u brdima Himalaje u kojoj okruženi Indijom i Kinom i relativno odsječeno od svijeta, živi oko 700.000 ljudi. Da se Butan razlikuje od ostalih zemalja, primjećuje se ako se zaviri u Ustav ove zemlje u kojem stoji: “Svaki građanin ima pravo na sreću...” A sreća im je sigurno i uživanje u nogometu.

Ako ste veliki nogometni zaljubljenik, ovih ćete dana uspjeti domoći se nekog streama Gambijske nogometne lige. U Prvoj ligi igra 14 klubova. Najviše osvojenih naslova, 16, ima Wallidan, klub iz grada Banjul. Aktualni prvak je Brikama United. Inače, Gambija je glavna destinacija za ženski seks-turizam. Pretežno sredovječne gospođe iz Europe i Amerike dolaze u gambijska odmarališta u potrazi za “romantičnim” odmorom, na kojem lokalni mladići – poznati kao “bumsters” – razmjenjuju seks za novac, darove ili vize.

Igra se i u Nikaragvi

Ako ste veliki kladioničarski fanatik, ovih ste se dana mogli kladiti i na nogometnu ligu Burundija, zemlje u kojoj su najpopularniji sportovi košarka i atletika, a tek onda nogomet. Prema nekim podacima, Burundi je najsiromašnija zemlja na svijetu. Opterećuju ga, kao i susjednu Ruandu, etnički sukobi većinskih Hutua i manjinskih, ali povijesno dominantnih Tutsija. Glavni izvozni proizvodi su kava i čaj.

Koronavirus se pojavio i u Nikaragvi, no njihove vlasti to nije nagnalo da prekinu sportska natjecanja pa su se tamo i jučer odigrale dvije utakmice nogometne lige.

No bojimo se da su navedene zemlje samo izuzetak i da to neće još dugo trajati...

>>> Pogledajte kako s djecom razgovarati o koronavirusu

Komentara 14

RA
rankovic
19:19 30.03.2020.

a nabesplatno lječenje če doći doma

Avatar NiceGuy
NiceGuy
18:38 30.03.2020.

-izgleda da je taj švedski mozak duplo manji od prosječnog ... pa stoga i privlači nadarene Rvate da smanjuju rizik od virusa boravkom u grupama

SK
Skyusi
20:27 30.03.2020.

Svi u Bjelorusiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije