Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO PRIZNANJE

Hrvat Marović "šef parade" na povijesnom Svjetskom prvenstvu u Beogradu

Foto: Privatni album
1/4
25.09.2021.
u 08:00

Markov otac Drago Marović izvještavao je sa prvog amaterskog SP-a u Havani 1974. kada je Mate Parlov postao prvak svijeta.

Predstojeće šakačko Svjetsko prvenstvo u Beogradu (od 26. listopada do 6. studenog) bit će povijesno. Naime, po prvi put će se na prvenstvu svijeta za boksače amatere dijeliti nagradni fond i to ne bilo kakav.

Za ovu priliku, Svjetski boksački savez (AIBA) odlučio je podijeliti čak 2,6 milijuna američkih dolara pa će svakom od 13 svjetskih prvaka (toliko je po novom kategorija) pripasti 100 tisuća USD. Pobijeđeni finalist, osvajač srebrne medalje, dobit će na račun 50.000 USD, dok će oba osvajača bronce inkasirati po 25.000 USD.

No, bit će to povijesno prvenstvo svijeta i za hrvatski boks. Naime, po prvi put će tehnički delegat najveće svjetske smotre biti Hrvat. A riječ je o 48-godišnjem Marku Maroviću, negdašnjem novinaru a danas glavnom tajniku Hrvatskog boksačkog saveza koji je od 2014. pa naovamo glavni delegat bio na 14 velikih natjecanja, no nikad na ovako velikom.

Što sve ta uloga podrazumijeva, opisao nam je sam Marko:

- Kompletno natjecanje, kako priprema za njega tako i provedba proći će moj nadzor. Dakle i sustav natjecanja bit će pod mojoj ingerencijom pa i odluke vezane uz prigovore promatrača odnosno ocjenjivača sudaca. Bude li drastičnih kršenja zadanih pravila, od strane bilo kojeg od sudionika, moći ću istog i udaljiti s natjecanja.

Foto: Privatni album

Marovićeva odgovornost bit će ti veća što će ovo Prvenstvo, s posebnim povećalom, pratiti Međunarodni olimpijski odbor koji je prije nekoliko godina, zbog netransparentnog vođenja i financijsko-organizacijskih problema, Aibi oduzeo pravo organiziranja olimpijskih boksačkih natjecanja na Igrama u Tokiju.

- MOO će pozorno pratiti što će se događati u Beogradu. Prije tjedan dana poslali su pismo Aibi u kojem su pohvalili neke stvari no i dalje će pratiti situaciju do točke u kojoj će, vjerujem, jednog dana Svjetski boksački savez vratiti pod svoje okrilje. S obzirom na novčane nagrade, bit će ovo, u smislu natjecateljske provedbe, najzahtjevnije natjecanje u povijesti boksa jer će, zacijelo, biti i više pritisaka na službene osobe nego obično.

Kako je uopće došlo do novčanih nagrada u amaterskom boksu? To zacijelo ima veze i s činjenicom da je novi predsjednik doveo u Aibu i novog sponzora (Gazprom).

- Rezultat je to rada novog predsjednika Aibe Rusa Umara Kremljova koji je u nešto manje od godinu dana napravio niz reformi pa je tako uveo i nagradni fond za amaterska natjecanja. Štoviše, novčane nagrade su se dijelile već i na mlađeuzrasnim natjecanjima. Tako je, ako se ne varam, na U-22 Prvenstvu Europe podijeljene nagrade u visini 25.000 USD za zlato, 10.000 za srebro i 5.000 za bronce. Na juniorskom EP-u prvaci su dobijali 5.000 USD, doprvaci 2.000 a osvajači trećeg mjesta po 1000. Na kadetskom Prvenstvu Europe nije bilo novčanih nagrada, jer ipak je riječ o mlađim maloljetnicima, no zato su prvaci dobivali posljednji model iPhonea, srebrni klinac je dobio iPad a trećeplasirani rukavice i "handles" ručke s kojima udarate a na vašem mobilnom telefonu posebna aplikacija vam govori da li ispravno radite direkt, kroše ili aperkat.

Beograd je već jednom bio domaćin Svjetskog prvenstva, a bilo je to 1978. u tadašnjoj SFRJ. Četrdest tri godine kasnije Srbija želi ostaviti još snažniji dojam što se vidi i iz sljedećeg.

- Dovoljno je reći da se dužnosti čelnog čovjeka Organizacijskog odbora SP-a prihvatio osobno srpski predsjednik Aleksandar Vučić. A organizatori su promotorom ovog natjecanja učinili slavnog Roya Jonesa Juniora dok se s nizom slavnih osoba pregovara oko njihova dolaska a među njima su i Mike Tyspn i holywoodski glumac Mark Wahlberg. Pozvan je bio i Sylvester Stallone, glumac koji je utjelovio Rockyja, no on je za svoj dolazak, navodno, tražio previše - kazao nam je Marović .

Prvo Svjetsko prvenstvo u amaterskom boksu održano je 1974. u Havani kada je Mate Parlov osvojio zlato. A o tome je, kao izvjestitelj Sportskih novosti, izvještavao Markov otac Drago Marović, ugledni sportski novinar s istančanim osjećajem za borilačke sportove. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije