Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zasluženo priznanje

Hrvat je bio prva NBA superzvijezda u povijesti: Kultni Lakersi odali su mu veliku počast

Los Angeles Lakers
31.10.2022.
u 11:39

George Mikan je bio visok 208 centimetara, za to vrijeme bio je toliko nezaustavljiv pod košem pa su zbog njega udvostručili veličinu 'reketa'.

Prije utakmice između LA Lakersa i Denvera u Los Angelesu, vidjeli smo pravi spektakl jer su Lakersi umirovili dres s brojem 99,

Ovo je ukupno 11. dres koji će Lakersi umiroviti, a umirovljen je u čast Georgea Mikana , prve superzvijezde u povijesti ovog kluba, a vjerojatno i prve superzvijezde u povijesti NBA lige.

George Mikan rođen je u Illinoisu, ali je hrvatskog podrijetla. Njegov djed Juraj Mikan rođen je u Vivodni, selu na samoj granici Hrvatske i Slovenije u blizini Karlovca. Imigrirao je u Pennsylvaniju 1891., a njegov unuk bio je najdominantniji igrač u počecima NBA lige.

Igrao je za Lakerse, ali nikada u Los Angelesu, jer je igrao za franšizu dok je još bila smještena u Minneapolisu. Momčadi je donio pet naslova - 1949., 1950., 1952., 1953. i 1954.. godine. 

 

 

Nažalost, ovaj velikan preminuo je od dijabetesa 1. lipnja 2005. godine, a na ceremoniji podizanja dresa pod krov dvorane bili su njegovi sinovi Patrick i Mike, a na ceremoniji je bilo i nekoliko velikana Lakersa.

Između ostalih, tu su bili Pau Gasol, čiji će dres ove sezone biti umirovljen, kao i Shaquille O'Neal.

- Bez Mikana ne bi bilo ni mene - izjavio je jedan najboljih centara u povijesti. 

Standings provided by Sofascore

>> Shaquille O'Neal nastupio kao DJ na Krku, a pridružio mu se i Dončić: "Svi sa ovog područja odlični su strijelci"

Komentara 1

KA
kajinx
02:18 01.11.2022.

Radi Mikana NBA je mjenjao pravila igre! Mikan's rules!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije