Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEBI PAVČECA

Hrgović izazvao Usika, ali nije dobio odgovor. Njegov štićenik postaje naš najmlađi teškaš

storyeditor/2023-03-24/PavcecHrgaJuki1_nnn_spo_240323.jpg
Foto: Privatni album
25.03.2023.
u 16:00

Zasad se ne zna hoće li se Filip Hrgović boriti s Ukrajincem, ali danas će u ring, po prvi put u seniorima, 17-godišnji Lovro Pavčec.

Nova vremena, novi običaji. Još do prije dva desetljeća bila bi to vijest za sablazan, no danas više nije neka novost kada neki hrvatski boksač, koji još nije ni iskusio seniorski meč, zakorači u profesionalni ring. Prvi je to, prije devet godina, kao 16-godišnjak izveo velteraš Luka Pupek, a danas će to učiniti 17-godišnji teškaš Lovro Pavčec, momak koji za sobom ima dvije europske mlađeuzrasne medalje, kadetsko srebro i juniorsku broncu. Uz njega, svoj profesionalni debi imat će i njegov tri godine stariji brat Petar Pavčec, inače srednjaš, koji bi se trebao boriti protiv boksača iz BiH Hrustića.

Požurila ih ruska agresija

Kako je do toga došlo, objasnio je njihov klupski trener Yousef Hasan.

– Jedan od razloga što smo se u to upustili jest što bi se, dok traje ruska agresija u Ukrajini, moglo dogoditi da nas nema na europskim i svjetskim prvenstvima u olimpijskom boksu. Primjerice, ne bude li ga na tim natjecanjima, Lovro Pavčec mogao bi ispasti iz olimpijskog programa jer neće imati gdje potvrditi svoju kategoriju, a oduži li se taj rat, moramo od nečega živjeti. Osim toga, Petar Pavčec na svom je poslu dao otkaz jer se želi maksimalno posvetiti boksu, a to je borac spreman za sve vrste izazova.

Jukijevi puleni nastupit će na priredbi koju organizira tim Arijana Goričkog koji će se u glavnoj borbi večeri, u pero kategoriji, sučeliti s Urugvajcem Carilom Herrerom.

– Sjajno je što se takva priredba održava u Boksačkom centru Zagreb i što smo dobili priliku – kazao je Yousef koji se pobrinuo i za pričuvnu opciju ako planirani srpski teškaš ne prođe liječnički pregled.

– Naučio sam to radeći u Hrgovićevu timu. Nadam se da će srpski teškaš Nikola Knežević ipak nastupiti, ali rezervnu opciju dogovorio sam na vrijeme, jer ako to ne učinite, oni kojima u posljednji čas nudite borbu nabijaju vam cijenu.

Kad smo već kod Hrgovića, pitali smo Jukija kakva je situacija s njegovom potencijalnom borbom za naslov. Shvativši da od borbe Usika i Furyja neće biti ništa, Hrga je javno izazvao Usika, no odgovor nije dobio.

– Zasad se još ništa ne zna, no važno nam je da Hrga ostane u radnom pogonu kako bi bio spreman ako iskrsne prilika. S obzirom da ne smije imati meč bez pokroviteljstva organizacije (IBF) u kojoj je prvi izazivač, morat ćemo to popuniti što jačim sparinzima.

21.03.2022., Zagreb - Menadzer Zeljko Karajica, boksac Filip Hrgovic i trener Yousef Hasan na konferenciji za medije u hotelu Esplanade. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Paralelno amater i profi

A da bi Hrgin štićenik Lovro Pavčec kao maloljetna osoba mogao nastupiti u profesionalnom boksu, trebalo je zadovoljiti poseban uvjet. To nam je kazao glavni tajnik Hrvatskog saveza profesionalnog boksa Harry Gorian:

– U tom slučaju potrebna je suglasnost roditelja, ali i trenera koji stoji iza tog mladog borca.

Na temu sve ranijih debija u profesionalnom boksu, Gorian je kazao:

– Netko vrlo mlad želi stjecati iskustvo uvodnim prestižnim mečevima koji su kontrolirani. U prvom dijelu profi karijere obično skupljate pobjede protiv ljudi koji nemaju velike ambicije i boksaju za novac, a kada steknete dobar skor, tražite prostor za uzlet.

Ono što nekad nije bilo moguće, danas jest; a to je da možete paralelno gurati amatersku i profesionalnu karijeru. Barem do 15. profi meča.

– Za sada je tako, ali ako netko u međuvremenu osvoji važan profesionalni pojas, taj se mora odlučiti. Zapravo, on može nastupati i kao amater, ali se u tom slučaju skida s profesionalnih rang-lista jer svjetske profi federacije ne mogu dopustiti da neki njihov as izgubi na nekom natjecanju u amaterskom boksu. Boksači vole zadržati status amatera što dulje jer tako dobivaju novac od države – objašnjava Gorian.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije