Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usprotivili se preporuci HOO-a

Boksački izbornici: Sport i politika ne idu u istu rečenicu i naši sportaši ne smiju patiti

storyeditor/2023-03-21/CacicNikolina1_pxl_spo_170323.jpg
PIXSELL
22.03.2023.
u 16:00

'Moramo nastupati. Oni koji vode naš sport trebaju zastupati interese sportaša, a ne se baviti vođenjem politike. Tko će tim sportašima vratiti izgubljena natjecanja i godine rada?' pita se Ante Matas, ženski izbornik

Umijeće je postići da je vuk sit i da ovce budu na broju. A upravo su to postigli ljudi iz Hrvatskog boksačkog saveza po pitanju nastupa na ženskom Svjetskom prvenstvu u boksu što se upravo održava u New Delhiju.

Zadovoljili obje strane

Samim dolaskom na natjecanje jedne boksačice (Nikolina Ćaćić) Hrvatska se nije pridružila zemljama koje su bojkotirale to prvenstvo jer je predsjednik Svjetskog boksačkog saveza (IBA) Rus Umar Kremljov dopustio ruskim i bjeloruskim sportašicama nastupe uz nacionalna obilježja (zastava, himna, grb). No, nenastupanjem Ćaćić, zbog navodne ozljede, Hrvatska je zadovoljila i onu drugu stranu (MOO, HOO) čija je preporuka bila da se ne nastupi.

Sve to najviše je stajalo Nikolinu i njena trenera Franju Kristića, koji su prevalili golem put, a nisu se natjecali. Bilo je to solomonsko rješenje koje se nije svidjelo izbornicima. A oni su se javno usprotivili političkim bitkama preko leđa sportaša, koji za trenutke nastupanja na najvećim svjetskim natjecanjima godinama mukotrpno treniraju.

– Ovime se izravno radi nepopravljiva šteta našim boksačima. Sport i politika ne idu u istu rečenicu i naši sportaši ne smiju patiti zbog odluka na drugim razinama – poručio je Kristijan Hodak, izbornik seniora.

– Moramo nastupati. Oni koji vode naš sport trebaju zastupati interese sportaša, a ne se baviti vođenjem politike. Tko će tim sportašima vratiti izgubljena natjecanja i godine rada? – pita se Ante Matas, ženski izbornik.

Naš boks je u opasnosti

– Kao izbornici dužni smo poštovati odredbe nadređenih institucija, no zabrana nastupa je najlošije rješenje koje ne koristi nikome. Kao treneri u opasnosti smo izgubiti najperspektivnije sportaše jer kako ih motivirati na težak rad ako su spriječeni ogledati se s najboljima na najjačim svjetskim natjecanjima – ističe Yousef Hasan, izbornik mlađih seniora.

– Kako ćemo se ponositi medaljama ako nam je zabranjeno boriti se za njih? U opasnosti je cijeli boksački sport u Hrvatskoj – tvrdi Pero Veočić, izbornik kadetske reprezentacije.

– Što su u povijesti promijenili bojkoti Olimpijskih igara u Moskvi i Los Angelesu? Ostali su zauvijek zakinuti samo sportaši koje je politika spriječila da ostvare životne snove – podsjeća Mladen Šteko, trener triju osvajačica europskih mlađeuzrasnih medalja u prošloj godini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije