Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže povećanje

HOO poručio Plenkoviću i Janici: Nagrade za odličja su neopravdano niske

Andrej Plenković i Janica Kostelić
Patrik Macek/PIXSELL
01.08.2017.
u 18:10

HOO uputio inicijativu za povećanje novčanih nagrada osvajačima medalja.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je predsjedniku Vlade Andeju Plenkoviću te državnoj tajnici za sport Janici Kostelić inicijativu za povećanje novčanih nagrada za vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša osvajača medalja na olimpijskim igrama, kao i svjetskim i europskim prvenstvima, odnosno prijedlog za izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.


 

"Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje kao i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku, njen poticajan razvoj i promociju u svijetu. Međutim, novčane nagrade koje se osiguravaju hrvatskim sportašima za osvojena odličja višestruko manje u odnosu na novčane nagrade koje dobivaju njihove kolege s olimpijskih i svjetskim postolja iz drugih zemalja. Napravili smo usporedbu s drugim zemljama sličnog bruto društvenog proizvoda po stanovniku i sa zemljama u okruženju, te utvrdili da su naše postojeće državne nagrade za osvajače medalja sa svjetskih prvenstava i olimpijskih igara nepravedno niske" navodi se u dopisu HOO-a koji je ovim putem dopunio i ponovio svoj prijedlog iz kolovoza 2016. godine nakon Olimpijskih igara u Riju.


 

Važećom Uredbom o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća (NN 111/12 i 134/12), državna novčana nagrada za osvajače zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u ekipnom sportu koje se održava svake dvije godine, kao što je to FINA Svjetsko prvenstvo 2017. u Budimpešti, na kojem su hrvatski vaterpolisti ostvarili fantastičan uspjeh, iznosi 45.000 kn za svakog člana ekipe. U razdoblju prije važenja navedene Uredbe visina novčane naknade za zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu iznosila je 100.000 kn za svakog člana ekipe, a što je Uredbom iz 2010. godine značajno smanjeno.


 

"Predlažemo povećanje iznosa državnih novčanih nagrada izmjenom važeće Uredbe, bar u visini naknada za osvajače olimpijskih medalja utvrđenih Uredbom (NN 40/07) koja je bila na snazi do kraja 2009. godine" piše u zahtjevu koji potpisuju čelnici HOO-a, predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop.

Komentara 8

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:51 01.08.2017.

Nagrade treba povećati, to je neupitno, ali samo onim sportašima koji nemaju profesionalne ugovore sa klubovima. Apsurdno je da sportašu koji ima miljunski ugovor u klubu u kojem igra, da još treba i novčana nagrada države! Malo su miljuna zaradili pa im još i država treba plaćati... rađe te novce uložite u sportske objekte da se sva djeca mogu bavit sportom u HR. a ne samo oni kojima roditelji mogu platiti školu sporta!

GA
Gastarbeiter2
19:49 01.08.2017.

Ko plaća više nagrade? Kako bi bilo da povećamo PDV na 80% da ima za sve kojima je potrebno iz drzavne kase?

DH
dalibor.hren
18:31 01.08.2017.

Točno je da su nagrade sramotno niske! No, i ljudi iz HOO-a imaju besramno visoke plaće za nerad, a uz to još imaju i prave dnevnice. Dakle i Hoo i RH bi trebali svjetske prvake nagraditi s 45.000,00 - ali € (eura!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije