Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

HNS odustao od kandidature za Euro 2020.

Hrvatski nogometni savez nije mogao zadovoljiti prvi zakonski i Uefin uvjet – dobivanje suglasnosti i garancije Vlade Republike Hrvatske
25. travnja 2014. u 17:49 15 komentara 1614 prikaza
Davor Šuker, Zdravko Mamić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski nogometni savez obavijestio je danas Uefu kako neće predati kandidaturu za domaćinstvo Eura 2020.

Petak 25. travnja posljednji je rok za predaju finalnih kandidatura za Euro 2020. godine koji će se održati u 13 gradova diljem Europe.

Takva ideja čelnika Uefe oživjela je želju Hrvatskog nogometnog saveza da Hrvatska bude domaćin tog nogometnog spektakla. HNS je od samog početka poštivao sve rokove prijavljujući za domaćinstvo dva grada, Zagreb i Split te je gradovima pravovremeno proslijedio i svu dokumentaciju od dobivenu Uefe.

Usprkos potpori oba potencijalna grada domaćina, Zagreba i Splita, koji su pokazali želju i volju učiniti što je potrebno za dobivanje domaćinstva, na čemu im se zahvaljujemo, Hrvatski nogometni savez nije mogao zadovoljiti prvi zakonski i Uefin uvjet – dobivanje suglasnosti i garancije Vlade Republike Hrvatske.

Nažalost, Vlada Republike Hrvatske nije odgovorila na službeni dopis Hrvatskog nogometnog saveza u vezi kandidature za Euro 2020. Takvom odlukom Vlade RH nije ispunjen zakonski preduvjet ulaženja u utrku za domaćinstvom Europskog prvenstva jer Zakon o sportu propisuje kako je za organizaciju takvog događaja nužna suglasnost Vlade RH. Istodobno, to je i osnovni UEFA-in uvjet kako bi kandidatura bila prihvaćena.

Hrvatski nogometni savez, stoga, sa žaljenjem odustaje od kandidature za Euro 2020. jer smo i dalje mišljenja kako bi domaćinstvo takvog natjecanja bila fantastična prilika za promociju Hrvatske i grada domaćina, razvoj sportske kulture i infrastrukture te ekonomski poticaj cijeloj zemlji.

Bez obzira na to, veselimo se Prvenstvu koje će uistinu biti "EURO za Europu" i duboko vjerujemo da će hrvatska nogometna reprezentacija biti jedan od sudionika tog festivala nogometa.

U nastavku prenosimo cjeloviti prijevod dopisa HNS-a predsjedniku Uefe Michelu Platiniju:

Dragi predsjedniče,
želim Vas obavijestiti da je Hrvatski nogometni savez odlučio kako neće predati završnu kandidaturu za organizaciju Eura 2020.

Bili smo vrlo zainteresirani za mogućnost ugošćavanja Eura 2020. kao dio UEFA-inog projekta "EURO za Europu", ali nismo uspjeli dobiti potrebnu potporu Vlade Republike Hrvatske.

Hrvatski Zakon o sportu propisuje da se svjetska i europska prvenstva moraju organizirati uz pismenu suglasnost hrvatske Vlade, što je ujedno i UEFA-in zahtjev.

Nažalost, zbog izazovne gospodarske situacije u državi, a usprkos potpori Grada Zagreba i Grada Splita koji bi bili izvrsni gradovi domaćini, Vlada Republike Hrvatske nije odgovorila na službeni dopis HNS-a, pružajući nam tako kao jedinu mogućnost odustajanje od kandidature.

Iako žalimo što nećemo imati priliku ugostiti takav izvanredan događaj, želimo sreću svim kandidatima i ne sumnjamo kako će završni turnir biti pravi festival nogometa.

UEFA i vi osobno zaslužujete čestitke za ovu revolucionarnu ideju koja će 13 država učiniti ponosnim domaćinima Eura. Iako Hrvatska neće biti jedna od njih, duboko vjerujemo kako će hrvatska reprezentacija biti jedan od sudionika završnog turnira.

S poštovanjem, Davor Šuker, Predsjednik HNS-a

>> Evo što su iz HNS-a poručili Gradu Splitu zbog dopisa Uefi

Euro 2020 - Group D - Croatia v Scotland
KAKAV MAJSTOR
VIDEO Jeste li primijetili ovaj detalj? Evo što je Luka Modrić napravio prije gola
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • Avatar žič
  žič:

  pametno..........

 • Deleted user:

  Bar ova država neće uči u još veći minus.

 • Avatar mohito
  mohito:

  kakve veze s odustajanjem ima mamic pa da je trebalo stavit njegovu sliku uz ovaj clanak? - to je ocita namjera da citatelji kasnije vizualno povezuju mamica sa odustajanjem od kandidature - a zapravo su trebali su stavit sliku milanovica ... prikaži još!a i pogotovo jovanovica, jer oni nisu htjeli dat suglasnost, makar se jovanovic svojevremeno bahatil da vlada stoji iza kandidature splita i da ce osigural lovu za poljud itd…a gdi se sad nestali?