Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMIR TOPLAK

HNL čudotvorac: Spašava i treći klub od ispadanja, a ima recept i za Hajduk

21.05.2021.
u 07:00

Ja sam j...ni fajter; što je situacija bezizlaznija i teža, meni je taj izazov veći. Kad nešto izgleda nemoguće, e to je ono što mene tjera naprijed i neodoljivo privlači – ističe Toplak

Ima trenera koji su u bitkama za ostanak sa svojim klubovima predodređeni za neuspjeh, a ima i onih koji se u tim dramama i stresovima izvrsno snalaze. Primjerice, u prvoj skupini trenera dominantan je i neponovljiv Tomislav Ivković, trener koji je iz Hrvatske lige ispao s čak tri kluba, Međimurjem (2010.), Rudešom (2019.) i Interom (2020.), premda ga se za ta tri brodoloma teško može izravno kriviti budući da je uskakao kada su mu klubovi već bili jednom nogom u ponoru.

Samir Toplak (51) šampion je ove prve skupine trenera, onih koji u svojim životopisima neće imati trofeje, ali će zato poput najdražih pehara čuvati uspomene na dramatična spašavanja klubova od ispadanja u niži rang.

Sve me to jako, jako zamara

Tako je Toplak u proljeće 2019. od ispadanja spasio zaprešićki Inter, godinu poslije Varaždin (s oba kluba na kraju je osvojio osmo mjesto), a ove godine pred ciljem je s Lokomotivom. Tvrdi da je Lokomotiva ‘80 posto spašena’, no o tome malo poslije...

– U Interu sam, u godini ostanka, bio počeo sezonu. Imao sam kontinuitet, znao sam s čim raspolažem, pa mi je utoliko bilo lakše nego u Varaždinu, gdje sam momčad preuzeo 14 kola prije kraja, a zatekao sam rasulo. Na ruku mi je tada išla stanka zbog korone, pa sam imao šest tjedana za rad i pripremu za završnicu sezone – priča Toplak, kojega u njegovim uzbudljivim trenerskim avanturama prati asistent Branko Lađević.

Koliko vas psihički iscrpljuju ti silni stresovi u borbi za ostanak?

– Već sam naviknut na to, ali priznajem da me sve to jako, jako zamara, gubi se silna energija i taj je stres zaista ogroman. Kada se boriš za ostanak, nije ti stresna samo utakmica, nego praktički svaki opasni napad suparnika, jer svaki taj napad, svaki gol može biti sudbonosan. Naravno da priželjkujem da jednoga dana i ja radim i steknem kontinuitet u stabilnijim uvjetima, ali opet nikada neću bježati ni od ovakvih izazova. Ja sam j...ni fajter; što je situacija bezizlaznija i teža, meni je taj izazov veći. Kad nešto izgleda nemoguće, e to je ono što mene tjera naprijed i neodoljivo privlači – ističe Toplak i dodaje:

– I ne mogu vam opisati osjećaj zadovoljstva kada u toj bitki za ostanak uspiješ. Pa to je poput najvećega trofeja! Osobito kada to ostvariš u svome gradu, kao što se meni dogodilo u Varaždinu.

A sad o Toplakovim čudesima s Lokomotivom. Kada je Samir preuzeo lokose, nakon odigranog 25. kola, bili su posljednje plasirana momčad prvenstva. Uslijedila su četiri poraza, pa je nakon 29. kola zaostatak za pretposljednjom Istrom 1961 iznosio četiri boda.

A sada, nakon deset Toplakovih utakmica na klupi, Lokomotiva je osma na ljestvici. Otkako je Samir preuzeo momčad, ona je osvojila 10 bodova; jedan više od Šibenika, tri više od Slavena Belupa, te četiri više od izravnih suparnika Istre 1961 i Varaždina. A Samir je u svlačionici zatekao čak 19 stranaca, iz Albanije, Grčke, BiH, Nigerije, Belgije, Gane, Kameruna, Argentine i Južne Koreje.

Kako ih je uopće uspio pokrenuti, kako uopće komuniciraju? Nasmijao se...

– Nemam prevoditelja ako na to mislite. S Papom (Papadopoulosom, nap.a.) razgovaram njemački, s ostalima hrvatski; neki Albanci ga razumiju pa prevode sunarodnjacima... Snalazimo se svakako i priznajem da je teško, jer ne samo da sve njih moram uvjeriti u to da su bolji nego što jesu, nego moram i od njih dobiti neku povratnu informaciju. Očito je efekt postignut, oni su prepoznali moju energiju, koliko to želim, i rezultat je ova situacija. Mi smo 80 posto osigurali ostanak – tvrdi Toplak.

Hajduk sada ima pritisak

Što bi se moralo dogoditi da Lokomotiva ispadne iz prve lige?

– Da Varaždin pobijedi u Koprivnici, da Istra 1961 uzme barem bod u Osijeku, a da mi izgubimo od Hajduka na Poljudu. Ma sve je moguće, ali ovakav rasplet bio bi zaista nevjerojatan.

Dakle i da doživi poraz na Poljudu, Lokomotiva može ostati u ligi. Ali zašto razmišljati o tome, osobito u svjetlu činjenice da je Toplak s Interom i Varaždinom već znao iznenaditi Hajduk u Splitu?

– S Hajdukom je puno lakše igrati kada nema gledatelja na Poljudu. Taj pritisak s tribina može te sputati, a Hajduku daje krila. Najpogubnije je na Poljudu zatvoriti se i čekati što će biti; ne, tamo moraš biti hrabar, vjerovati u sebe i samo tako možeš uspjeti. A sada Hajduk ima pritisak, bijeli se bore za Europu, pa iako su se dignuli u formi, protiv nas se sigurno neće prošetati do pobjede – zaključio je Toplak.

Ključne riječi

Komentara 3

VK
vječni krojf
14:06 21.05.2021.

Toplak se možda malo preračunato.Ovako,Hajduk. sigurno tuče Lokomotivu,Osijek i Istra igraju neriješeno, Varaždin pobjeđuje Belupo i Lokomotiva je zadnja.

Avatar dzambo
dzambo
09:26 21.05.2021.

Ovo je ''ogromna'' sansa da Hajduk posalje Lokose direktno u II HNL....A Istra svojom igrom kod jednog Osijeka koji moze polako na ''ljetni'' odmor ostat neporazena....a Varazdin se sam mora cupat i dobiti Slavena koji je vec dugo los a ionak Slavenu ova tekma nista neznaci....

BR
Breoxs
07:21 21.05.2021.

Lokomotiva ispada jer će Istra pobijediti u Osijeku! Varaždin isto ostaje. Istra ne smije ispasti, a potpuno je svejedno da li u1.HNL igraju Lokomotiva, Rudeš ili Hrvatsko dragovoljac. Lokomotiva može ostati samo ako pobijedi Hajduka u gostima, a to se neće dogoditi jer Hajduk mora ući u borbu za Europsku konferencijsku ligu. Slaven je daleko najlošiji i on je zaslužio ispasti, iako je i njih teško oštetilo na jednoj utakmici s Istrom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije