Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA liga

Hezonja prvi Hrvat koji bi mogao biti zvijezda drafta

FC Barcelona's Mario Hezonja have words with the referee during Euroleague match.February 5,2015. Foto © nph / Acero) *** Local Caption ***     /PIXSELL
Foto: NPH/Pixsell
24.06.2015.
u 08:00

'Da je Mario studirao u SAD-u, konkurirao bi za broj jedan!'

U noći na petak u newyorškoj Brooklyn Areni održat će se NBA draft, "predstava" koja klincima zaluđenim košarkom mijenja živote. Neki mladići ući će u dvoranu kao studenti koji čak nisu imali ni za kavu, a izaći će iz nje kao milijunaši s perspektivom da im životna zarada u dolarima bude i sedmeroznamenkasta.

I Šarić pomno prati draft

Među budućim milijunašima naći će se i 20-godišnji Dubrovčanin Mario Hezonja. No, za razliku od svojih tamnoputih konkurenata, među kojima su i oni koji su odrastali u getu pa u košarci vide izlaz iz egzistencijalnih nevolja, Hezonjin je san drukčiji. On najmanje trči za novcem, a više no itko za majstorstvom. On želi biti igračina, osvajati trofeje, a novac će onda doći sam po sebi. Posljednje procjene kazuju da će biti izabran između 5. i 8. pozicije, a u tom rasponu biraju Orlando, Sacramento, Denver i Detroit.

Najhrabriji u prognozama za Hezonju je Chad Ford, novinar ESPN-a, koji je uvjeren da će mladi Hrvat biti peti izbor. Uostalom, Hezonja je procijenjen kao drugi najtalentiraniji branič-šuter, odmah iza D'Angela Russella (19), za kojeg kazuju da je najispoliraniji igrač svoje draft-klase. Za Hezonju skauti kažu da trči kao gazela, da je odličan šuter te da se iznimnim atletizmom uklapa u gabarite NBA lige.

Što pak o Hezonji kaže Damjan Rudež, igrač kojem se san ostvario prošlo ljeto.

– Da je Mario išao na američki koledž, konkurirao bi za broj jedan, no i unatoč tome čudo bi bilo da ne bude izabran među prvih pet jer ima iznimnu radnu etiku, impresivne "fizikalije" i ogroman igrački talent. Puno se priča o njegovu ratobornom karakteru, no mislim da mu to u NBA može samo pomoći jer tamo svaku drugu večer ratujete protiv najboljih na svijetu na svojoj poziciji.

Europljanin koji bi mogao biti izabran čak i prije Hezonje mladi je Letonac Porzingis (20, 212 cm). Jedne podsjeća na Paua Gasola, a druge na Nowitzkog i igrač je tanana tijela, ali velike perspektive. Spomenuti Chad Ford procjenjuje da bi Porzingisa mogli uzeti već Sixersi na broju tri, što ne bi bila dobra vijest za Darija Šarića jer je to igrač s iste pozicije. Osim toga, Sixersi imaju još dvojicu visokih mladih igrača pod košem (Embiida i Noela) i u tom slučaju bi se nekoga od te trojice morali rješavati "tradeom".

Miličić najveći promašaj

Za sigurnog prvoizabranika na draftu smatra se Karl Towns, centar Kentuckyja, a igrač koji se najčešće spominje kao zicer na dvojci jest Jahlil Okafor i za obojicu se smatra da će biti izvrsni NBA igrači. No, tako su 2001. za Kwamea Browna mislili i Washington Wizardsi pa je postao najlošiji prvi izbor u povijesti drafta. Sveukupno, ima još jedno veće razočaranje, a zove se Darko Miličić i drugi je izbor drafta 2004. godine. Nakon što je Cleveland uzeo LeBrona Jamesa, Detroit je uzeo Srbina umjesto da izabere Carmela Anthonyja ili Dwyanea Wadea. Prije sedam godina prvi je birao Portland i dvoumio se između Grega Odena i Kevina Duranta. Posegnuli su za centrom i grdno pogriješili. Loše procjene događaju se i zbog podcjenjivanja nečijeg talenta pa je tako Tony Parker izabran tek kao 28., a Ginobili tek kao 57., i to u godini (1999.) kada je Hrvat Giriček bio izabran 17 mjesta prije.

>> Hezonja: Kada igram nikoga ne respektiram, sve ih želim pregaziti

Komentara 3

MA
Majur
09:29 24.06.2015.

Glavno da je Repeša majstor-trener cijeli turnir ga na klupi držao,da gradi na njemu svoj autoritet....Trener koji trkelja:"mi moramo visoko da skačemo,treba da budemo pravi i borbeni".....

BR
Branko102
17:29 25.06.2015.

Repeša je najslabija točka hrvatske reprezentacije.Nema tako dobrih igrača sa kojima bi on mogao nešto napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije