Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stolni tenis

Hrvatica Hana Arapović postala prvakinja Europe: Pokušala sam biti što smirenija

HSTS
09.04.2023.
u 17:36

Prije dvije godine ustanovljen joj dobroćudni tumor jajnika. – Bila sam šokirana kad sam doznala da sam teško bolesna. To se dogodilo slučajno, na pregledu na koji sam došla zbog višemjesečnih bolova u leđima.

Hana Arapović postala je europska prvakinja u stolnom tenisu do 21 godine. Prvi put je hrvatski ženski stolni tenis osvojio zlato u ovoj dobnoj kategoriji.

Imali smo ranije europske juniorske prvakinje – Cornelia Vaida bila je prva u Bratislavi 2000. godine, a Tamara Boroš u Hagu 1995. godine.

Hrvatska je već imala zlato na europskom prvenstvu do 21 godine. Tomislav Pucar osvojio je prvo mjesto u ruskom Sočiju 2017. godine.

- Pokušala sam biti što smirenija tijekom finala. Igrala sam do zadnjeg poena kao da je riječ o početku meča. Uspjela sam tijekom cijelog susreta imati punu kontrolu. Na tri prethodna EP-a do 15 i do 19 godina izgubila sam u četvrtfinalu. Ovo mi je prva medalja i jako sam ponosna - istaknula je Hana nakon osvojenog zlata.

Hana Arapović na velikoj sceni ima zlato s europsko juniorskog prvenstva u paru s Čehinjom Zaderovom, te broncu u igri mješovitih parova s Ivorom Banom. Dogodilo se to prošle godine u Beogradu. 

Hana je u finalu pobijedila Njemicu  Sophiu  Klee sa 4:1 (11:9, 11:3, 11:8, 5:11, 11:9). U polufinalu je bila bolja od još jedne Njemice, Mie Griesel (4:0).

No, najtežu prepreku svladala je u četvrtfinalu kada je pobijedila Rumunjku Zahariju (4:2).

- Znamo se otkad smo bili djeca. Desetljeće smo igrali na turnirima i svaki put kad smo se sreli bila je žestoka i tijesna borba.

Ponekad ona pobijedi, ponekad ja...i onda opet i opet se vrtimo u krug. Znamo se u dušu i jedino je prevagnula trenutna inspiracija i jača glava.

Obje smo napravile toliko varijacija u taktici svaki put kad smo padale  - rekla je Hana koja će u kolovozu napuniti 19 godina.

Njih dvije susretale su se veći dio omladinske karijere, u posljednje vrijeme čak i na seniorskim turnirima, i uglavnom je slavila Rumunjka.

No, pamti se Hanina lanjska pobjeda i to na europskom Top 10 u Toursu.

Tada su obje imale isto skor, a odlučivao je zadnji međusobni dvoboj. Hana je slavila s 4:1 i osvojila Top 10. 

 - Sad igram za klub Weil, iz grada Weil am Rhein, koji se nalazi na tromeđi Njemačke, Švicarske i Francuske.

Taj njemački gradić od 30 tisuća stanovnika praktički je predgrađe švicarskog grada Basela. S našom skupinom zna raditi i Tamara Boroš, najbolja hrvatska stolnotenisačica svih vremena.

Ona mi pomaže savjetima, kao i moj tata Darko zbog kojeg sam i počela trenirati stolni tenis sa šest godina. Tata je i dalje moj glavni trener, on odlučuje o svemu – priča Hana.

Prije dvije godine ustanovljen joj dobroćudni tumor jajnika.

– Bila sam šokirana kad sam doznala da sam teško bolesna. To se dogodilo slučajno, na pregledu na koji sam došla zbog višemjesečnih bolova u leđima.

Kondicijski trener Kristijan Blažević spojio me s liječnicom Matijom Žutelijom Fattorini. Ona je odmah posumnjala da nije riječ samo o leđima.

Liječnica mi nije ništa htjela reći, iako je sumnjala. Rendgen nije ništa pokazivao, ali me je dr. Žutelija Fattorini dodatno poslala na magnetsku rezonancu.

No, zbog aparatića u zubima nisam mogla obaviti magnetsku, tako da sam završila na CT-u. Na kraju sam saznala da probleme radi prilično ogroman tumor.

Rasplakala sam se, najviše zbog straha da više neću moći trenirati. Srećom, tumor je bio dobroćudan -  prisjeća se tih dana Hana.

Operirana je četiri dana nakon što je ustanovljen tumor, u bolnici je trebala biti 12 dana, na kraju je izašla za sedam.

– Stanka je trajala dva mjeseca. Srećom, sve je dobro završilo i sada više nemam nikakvih problema – zaključila je Hana. 

Ključne riječi

Komentara 2

FU
Fulir555
23:22 09.04.2023.

Veliki uspjeh jednog od marginalnih sportova za kakve velike nacije nemaju novac da ih financiraju.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
18:53 09.04.2023.

Bravo Hana 👏👏👏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije