Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN Singapura

Hamilton pobijedio, trostruki sudar Vettela, Raikkonena i Verstapena

Formula 1 - Singapur
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
17.09.2017.
u 16:13

Sva trojica su morala odustati, a poklon je iskoristio Hamilton, koji je startao tek s petog mjesta i u novonastaloj situaciji lako došao do pobjede i povećanja ukupnog vodstva.

Lewis Hamilton pobjednik je VN Singapura ispred Daniela Ricciarda u Red Bullu. Treći je završio Valtteri Bottas u Mercedesu. Carlos Sainz (Toro Rosso) je završio četvrti, a odmah iza njega se smjestio Sergio Perez (Force India). Šesti je završio Jolyon Palmer (Renault), sedmi Stoffel Vandoorne (Mclaren) a osmi Lance Stroll u Williamsu. Krug desetorice zatvaraju Romain Grosjean (Haas) i Esteban Ocon (Force India), piše GP1.

Desetak minuta prije starta utrke počela je kiša u Singapuru. Prvih 6 vozača je startalo na intermediate gumama dok je ostatak grida bio ispremješan sa full wet i intermediate gumama.

Odmah na startu utrke smo vidjeli sudar između Raikkonena, Verstappena i Vettela. To je značio kraj za prvu dvojicu dok je Vettel u istom krugu izgubio bolid te napravio štetu koja nije popravljiva. Nakon samo 400 metara utrke smo izgubili oba vozača Ferrarija te Red Bullova Maxa Verstappena. Vodeći čovjek utrke u tom trenutku je bio Lewis Hamilton. Taj incident iz prvog kruga će biti istražen nakon utrke, priopćili su iz direkcije utrke.

Poslije četiri kruga iza safety car-a vozači su ponovo krenuli punom brzinom. Svi vozači su u re-startu zadržali svoje pozicije i nije bilo većih problema. U tom sudaru na startu utrke nastradao je i Fernando Alonso. Iako se na prvu činilo kako bolid nije teže oštećen on je u sedmom krugu javio probleme prema svom pitlaneu te su ga obadva bolida Williamsa prestigla, a potom se uputio u bokseve.

U 11. krugu novi safety car. Danill Kvjat tek što je prošao Kevina Magnussena nije uspio zakočiti na vrijeme za jedan zavoj i završio je u barijerama. Većina vozača je odlučila promijeniti gume na svojim bolidima i velika većina je prešla ili ostala na intermediate gumama. Među njima je i Ricciardo koji je na ponovnom startu poslije safety car-a imao 14 krugova svježiji set guma od Hamiltona.

U 20. krugu utrke Hamilton je imao prednost od 3 i pol sekunde ispred Ricciarda koji se nije uspijevao približiti Hamiltonu unatoč puno svježijim gumama. Velika borba se vodila za četvrto mjesto između Sainza, Hulkenberga i Pereza koji su bili unutar 3 sekunde. Svi vozači osim Pascala Wehrleina, koji je bio na full wet-u, su bili na intermediate gumama.

Iz Mclarenovog boksa je otišla poruka kako se ne očekuje više kiše te su Magnussen i Massa prvi otišli po ultrasoft gume. Na kraju 27. kruga većina vozača je prešla na slick gume. Među njima je i Ricciardo koji je pokušao napraviti undercut nad Hamiltonom. Krug kasnije svoj prolazak kroz bokseve je odradio i Hamilton te izašao sa preko 10 sekundi prednosti nad Ricciardom. Obojica su na ultrasoft gumama.

U sljedećim krugovima  su svi vozači popravljali svoja najbrža vremena i to je bio znak kako se staza sve više i više suši. U borbi za peto mjesto, u mjenjač Carlosa Sainza se zalijepio Sergio Perez ali nije uspijevao proći pokraj njega, čak ni uz pomoć DRS-a. Ni po suhom Red Bull nije uspijevao naći načina za dostići Hamiltona te se on odvojio na stabilnih 10 sekundi prednosti.

Na početku 38. kruga Marcus Ericsson se izvrtio i zabio u zid,te time prouzročio novi safety car. Hamilton se preko team radija žalio zašto je opet izašao safety car te smatra kako je virtualni safety car sasvim dovoljan. Hulkenberg je imao neke probleme ali su u boksevima uspjeli nešto popraviti. Vratio se na deseto mjesto u utrci. 20 krugova prije kraja u utrci je bilo još samo 14 bolida.

Nakon sat i pol vremena utrkivanja bilo je jasno kako neće biti moguće odraditi svih 61 krug pa je počelo odbrojavanje do puna dva sata vožnje, što je limit utrkivanja u svim utrkama. 13 minuta prije kraja utrke Nico Hulkenberg je morao odustati zbog problema na njegovom Renaultu. Nekoliko krugova kasnije i Magnussen je morao odustati zbog tehničkih problema.

Prema kraju utrke Valtteri Bottas se približavao Ricciardu ali do kraja ga nije uspio dostići. Lewis Hamilton je do kraja utrke vozio smireno i uzeo novu pobjedu te time povećao prednost na 28 bodova u poretku vozača.

U ukupnom poretku vodi Hamilton s 263 boda, Vettel je ostao na 235, dok je Bottas treći s 212.

Sljedeća utrka je VN Malezije u Sepangu za dva tjedna.

Komentara 2

OB
ObrenM
17:11 17.09.2017.

Sramotna HRT vec godinama ne prenosi F1,niti vrhunski boks,a na Hanzekovic-Miljanic lopovski mafijaski nacin ovrsuju ljude,koji to smece od programa niti ne gledaju.Cijelo ljeto samo reprize,kao Lijepom nasom iz 2015/16.Predlazem povecanje pretplate na 100 kuna i da se to oduzima svaki mjesec od placa i mirovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije