Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN BULJAN:

Hajduk mora pametno napasti Engleze, samo Vlašić nije dovoljan

Foto: Reuters
19.08.2017.
u 11:00

– Svi veliki klubovi upadaju u probleme kada nestane novca za pojačanja. Igrači kod nas narijetko najprije odaberu najpovoljniju financijsku ponudu, a tek onda razmišljaju o svojem igračkom napretku – istaknuo je Buljan

Jasno je da će Hajduku, u uzvratnoj utakmici s Evertonom, trebati ipak malo više od sreće i huka s poljudskih tribina. Očekivano, Englezi su se pokazali kao ozbiljna momčad koja se organizirano brani i napada, čija igra ima logičan put. Možda je i Hajduk mogao zabiti pogodak, no dva je primio, i to na način koji najbolje oslikava razliku između velikih i malih momčadi. Oba puta praktički iz posjeda lopte. Hajduk se dobro branio kada mu je obrana bila postavljena, no problem je u pravilu nastajao kada bi izgubio loptu na svojoj polovici igrališta. Kako se postaviti u uzvratnoj utakmici, sigurno je ono što će ovih dana mučiti Joana Carrilla. Isto pitanje postavili smo Hajdukovoj legendi Iki Buljanu.

Hajduk igra dobro

– Nema tu izmišljanja tople vode. Hajduk će morati napasti, no morat će se paziti Evertonovih kontranapada. Puno će ovisiti o samom početku utakmice. On će odrediti ishod. Hoću reći, ako Hajduk rano zabije pogodak, to će mu dati krila. Onda bi mogao slobodnije igrati i tu može biti svašta. Jer, ne može se reći da je Hajduk u prvoj utakmici igrao loše – ističe Buljan.

1/14

Kako se igrač individualno priprema za ovakve utakmice?

– Ne trebaju vam tu nikakvi posebni stimulansi, posebno ne oni financijski. To su velike utakmice za koje ne treba posebna motivacija zato što ih nema puno. Ovo im je prava prilika za dokazivanje. Sigurno je da će u ovom prvenstvenom kolu već mislima biti u uzvratu na Poljudu. Preporučio bih im da igraju razumno i da se previše ne otvaraju. Trebaju igrati strpljivo – sugerira Buljan.

Što je novoga donio Joan Carrillo?

– Vide se red u momčadi i nove taktičke varijante. Ja sam za to da se treneru da vrijeme za rad, a ne da ga se odmah procjenjuje nakon nekoliko utakmica. Hajduk je na pravom putu i ne bi bila tragedija čak i da ne uđe u Europsku ligu. Carrillo je “digao” nekoliko igrača. Pritom najviše mislim na Vlašića koji je dovoljno sazrio da može igrati puno jače utakmice.

Buljan razmišlja i o Ohandzi.

– Očito je da je upitno njegovo zdravstveno stanje. Jer da nije, ne bi igrao u Hajduku, već u puno jačem klubu.

Opet se osvrnuo na momčad.

– Ona ima potencijal i došla je do određene razine. Za pravi iskorak trebaju joj dva-tri klasna igrača koji bi donijeli prevagu.

U modernom nogometu sve se vrti oko novca kojeg Hajduk nema...

– Svi veliki klubovi upadaju u probleme kada nestane novca za pojačanja. Igrači kod nas narijetko najprije odaberu najpovoljniju financijsku ponudu, a tek onda razmišljaju o svojem igračkom napretku – istaknuo je Buljan i povukao paralelu:

Država mora pomoći

– Pogledajte Neymara... Mislim da nije pogodio što je otišao u PSG. Jer, s tom momčadi neće biti konkurentan ostalim europskim velikanima. Na njegovu mjestu ne bih odlazio iz Barcelone – ističe Buljan.

Dakle, Hajduk se može okrenuti većoj proizvodnji igrača.

– Ne da se može, već mora... Hajduk je godinama bio poznat po stvaranju igrača. Nemam informaciju je li škola zapuštena i rade li u njoj kvalitetni treneri. U modernom sustavu važniji je direktor omladinske škole nego trener prve momčadi. Čini mi se da je Hajduk zadnjih godina stao u tom segmentu. Nije dovoljan Vlašić. No za uspostavljanje tog koncepta treba vremena – ističe Buljan.

Bivši Hajdukov as nema dojam da naš nogomet ide u pravom smjeru.

– Nisam baš siguran. Pa ni Dinamo nije kao prethodnih godina. Možda zbog toga što je gazda okupiran nekim drugim problemima koji ga pritišću. Naš nogomet nazaduje jer država nema novca ulagati u kolektivne sportove. Sa sličnim problemom susreli su se Španjolci i Nijemci prije 20-ak godina i onda je država intervenirala. Država koja ne može ulagati u sport ne može očekivati rezultate. 

Komentara 8

JO
jozomeda
13:29 19.08.2017.

Vlašić je igrač za deset. Svaka čast mali.

GD
Gospon Drug
11:23 19.08.2017.

I torcida mora pametno navijati što je nemoguće...

BA
balance
11:38 19.08.2017.

Duel igra u Liverpoolu je bila jako loša.Hajdukovci ne znam može li se to čvršće i bolje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije