Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLAKOČER ODLUČIO

Hajduk kažnjen zbog rasističkih natpisa i 'visokih peći'. Tisuće eura odlaze iz klupske blagajne

Zagreb: 18. kolo SuperSport HNL: Lokomotiva - Hajduk
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
13.12.2023.
u 20:16

Unutar transparenta s natpisom "Torcida Mokošica" stajalo je i "white boys". Natpis se često pojavljivao uz konfederativnu zastavu iz američkog građanskog rata koju Uefa drži rasistički obojenom

Kraj polusezone obilježit će nedjeljni derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru. Utakmica je na rasporedu od 17.15, a 'bijeli' u nju ulaze kao vodeći na ljestvici sa sedam bodova i dvije utakmice više od drugoplasiranog Dinama. Ujedno, ovo će biti prvi put u posljednjih 19 godina da je Hajduku pripala titula jesenskih prvaka.

S pravom se može očekivati i spektakl na tribinama. Navijačima Hajduka pripale su 3 tisuće karata koje su rasprodane u svega nekoliko sati, a brojni su pozivi i navijačima kluba s Maksimira koji i dalje prodaje karte. Međutim, velik broj navijača može značiti i veću mogućnost incidenata na tribinama te više kazne. 

GALERIJA Lokomotiva srušila pobjednički niz Hajduka! Pred punim stadionom i uz puno muke došli tek do remija

Zagreb: 18. kolo SuperSport HNL: Lokomotiva - Hajduk
1/29

Dok svi iščekuju veliki derbi, disciplinski sudac HNL-a Alan Klakočer, odlučio je o kaznama za 18. kolo HNL-a. Hajduk je na stadionu u Kranjčevićevoj ulici imao veliku podršku protiv Lokomotive, ali isto tako zbog uporabe pirotehničkih sredstava i zabranjenih uzvika ponovo mora plaćati kazne. 

"HNK Hajduk se kažnjava zbog toga što su na prvenstvenoj utakmici 18. kola Lokomotiva - Hajduk gostujući navijači (Torcida), smješteni na istočnoj tribini, u 48. minuti aktivirali jednu petardu, u 51. i 55. minuti zapalili po jednu baklju, u 75. minuti zapalili 20 baklji te u 76. minuti aktivirali pet dimnih bombi i dvije bljeskalice, čime su sve počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 2. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje novčana kazna u iznosu od 2.750 eura.

VEZANI ČLANCI:

Kažnjava se Hajduk i zato što su pripadnici gostujuće navijačke skupine Torcide istaknuli transparent 'MO KO ŠI CA' unutar kojeg je natpis White Boys te jer su u 20. minuti skandirali: 'Visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četiri purgera, purger se dere - aaa, bit će pečenja, radujem se jaaa', čime je počinjen prekršaj iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje novčana kazna u iznosu od 5.000 eura pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. DP HNS-a izriče ukupna novčana kazna u visini od 7.350 eura", stoji u priopćenju disciplinskog suca HNL-a.

Ovo nije prva kazna zbog natpisa "white boys" koji je često istican uz zastavu Konfederacije, zajednice južnih država današnjeg SAD-a, jedne od strana u američkom građanskom ratu (1861.-1865.), a u kojem je jedno od centralnih pitanja bilo ono ropstva i robovlasništva. Ukoliko se u obzir uzme da su u ropskom statusu uglavnom bile osobe afro-američkog podrijetla, jasno je zašto su Uefa i Fara odlučile zabraniti zastavu zbog rasističkih konotacija. Ovoga puta Torcida nije izvjesila spornu zastavu, već je natpis "white boys" stajao na transparentu uz "Torcida Mokošica". 

Uz Hajduk, kazne će morati platiti Lokomotiva, Dinamo, Varaždin i Osijek.

NK Lokomotiva se kažnjava jer su na prvenstvenoj utakmici 18. kola Lokomotiva - Hajduk gostujući navijači (Torcida), smješteni na istočnoj tribini, u 48. minuti aktivirali jednu petardu, u 51. i 55. minuti zapalili po jednu baklju, u 75. minuti zapalili 20 baklji te u 76. minuti aktivirali pet dimnih bombi i dvije bljeskalice, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka DP HNS-a, te se na temelju istog propisa izriče novčana kazna u visini od 1.200 eura.

VEZANI ČLANCI:

GNK Dinamo se kažnjava jer je na prvenstvenoj utakmici 18. kola Dinamo - Rudeš domaća navijačka skupina (BBB), smještena na sjevernoj tribini, u 37. minuti zapalila jednu baklju, u 38. minuti jednu baklju i jednu bljeskalicu te u 75. minuti zapalila trinaest baklji, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka DP HNS-a, te se na temelju istog propisa izriče novčana kazna u visini 1.600 eura.

NK Osijek se kažnjava jer su na prvenstvenoj utakmici 18. kola Varaždin - Osijek gostujući navijači (Kohorta), smješteni na južnoj tribini, u 26. minuti zapalili jednu dimnu bombu, a u 70. minuti deset strobova, dvanaest baklji, od kojih su jedanaest bacili na teren za igru, zbog čega je utakmica prekinuta na dvije minute, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 2. DP HNS-a, te se na temelju istog propisa izriče novčana kazna u visini od 2.000 eura.

NK Varaždin se kažnjava jer su na prvenstvenoj utakmici 18. kola Varaždin - Osijek gostujući navijači (Kohorta), smješteni na južnoj tribini, u 26. minuti zapalili jednu dimnu bombu, a u 70. minuti deset strobova, dvanaest baklji, od kojih su jedanaest bacili na teren za igru, zbog čega je utakmica prekinuta na dvije minute, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka DP HNS-a, te se na temelju istog propisa izriče novčana kazna u visini od 1.000 eura."

VIDEO Ancelotti o Modrićevom promašenom penalu: Ne znam što se događa

Komentara 2

ML
mladaklada
16:13 14.12.2023.

Te hajdučke stihove sigurno je osmislio njihov navijački stručni tim doktora filozofije, prava i ostalih humanističkih znanosti, obzirom na kulturu, pristojnost i miroljubivost koju redovito iskazuju na stadionima, a još više oko njih.

Avatar barba_barba
barba_barba
09:17 14.12.2023.

Znači li to da, je Ina stara navijačka „bili su bili…….“ pod zabranon-zbog rasizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije