Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE LJETO

Bio bi to posao stoljeća! Manchester City prati sjajnog dinamovca, odšteta nije problem

Dinamo
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/6
07.12.2019.
u 08:21

S godinama razvio je prijateljski odnos sa skautima Manchester Cityja, vodstvom njihove nogometne akademije Manchester Cityja, te nekim od čelnika kluba. Za sve nogometaše iz regije koji ih zanimaju pitaju Čakaruna

U srijedu od 19 sati u Maksimiru će gostovati Manchester City, najskuplja momčad u povijesti klupskoga nogometa, s tržišnom vrijednošću od čak 1,28 milijardi eura predvođena najcjenjenijim svjetskim trenerom Pepom Guardiolom.

Bit će prvorazredni spektakl za zagrebačku publiku, u sudbinskoj Dinamovoj utakmici za prezimljavanje u Europi.

>> Pogledajte galeriju: Ne znaš koja je ljepša! Jeste vidjeli kako izgledaju djevojke nogometaša Dinama?

Dinamo
1/14

Uoči dolaska velike engleske momčadi u Zagreb, razgovaramo s nogometnim menadžerom iz Novigrada Ivesom Čakarunom, čovjekom koji godinama blisko surađuje s Manchester Cityjem i izvrsno poznaje strukturu tog kluba i odnose unutar njega.

Sve rade planski

– Moja suradnja s Manchester Cityjem počela je još 2011. godine kada sam im doveo Stefana Savića iz Partizana. Od tada mlade momčadi Manchester Cityja, U-16, U-18 i U-21, svake godine dolaze u Novigrad na desetodnevne ljetne pripreme. Među ostalim, u Novigradu su svojedobno trenirali i Jadon Sancho, pa realovac Brahim Diaz, Phil Foden..., vodili su ih Patrick Vieira, pa Simon Davies, danas trener Anderlechta – kaže Čakarun.

S godinama razvio je prijateljski odnos sa skautima Manchester Cityja, vodstvom njihove nogometne akademije Manchester Cityja, te nekim od čelnika kluba. Za sve nogometaše iz regije koji ih zanimaju pitaju Čakaruna.

– Phil Robinson i Gary Worthington u Cityju su zaduženi za dovođenje mladih igrača, a konačnu odluku donose sportski direktor Txiki Begiristain i glavni direktor Brian Marwood. Niti jedan transfer ne može se ostvariti bez njihova odobrenja – ističe Čakarun i nastavlja:


– Mnogi imaju percepciju o Manchester Cityju da je to isključivo klub koji samo neumjereno troši, a oni su, otkad je šeik Mansour kupio klub za 400 milijuna eura, povećali vrijednost svoga vlasničkoga udjela kluba od 87 posto na 3,5 milijarda eura. Manchester City sve radi planski, pa već imaju klubove u SAD-u, Japanu, Australiji, Kini..., uskoro će imati i u Indiji, i svi su izuzetno uspješni.

>> Pogledajte galeriju: Dinamovi igrači bili pravi domaćini u plavoj kućici

Dinamo
1/26

Manchester City nedavno je kupio mladoga Hajdukova nogometaša Antu Palaversu, pa ga odmah poslao na posudbu u belgijski Oostende. Kakva je njegova perspektiva u Cityju, hoće li on ikada vidjeti Etihad?

– Prema mojim informacijama, u Cityju su izuzetno zadovoljni kako se Ante razvija. Uočili su kako je jako napredovao i moguće je da sljedećega ljeta, ako nastavi napredovati, bude pozvan na pripreme s prvom momčadi Manchester Cityja. Kada su dovodili Palaversu, ključno pitanje bilo im je – kakvoga je karaktera? Ta im je komponenta jednako važna kao i nogometaška kvaliteta. Inače, ljudi iz Cityja, njihovi fizioterapeuti, kondicijski treneri..., svakoga mjeseca obilaze njihove igrače na posudbama, uključujući i Palaversu, te kontroliraju njihovo stanje. Njima je svaki njihov igrač jednako bitan – kaže Čakarun.

Kakav Manchester City možemo očekivati u Zagrebu?

– Iz Dinamove perspektive, u ovom trenutku čini mi se kako je Manchester City u Zagrebu u posljednjem kolu Lige prvaka – idealan ždrijeb za plave. City u subotu igra s Manchester Unitedom, a u sljedećem kolu s Arsenalom, i to su njima mnogo važnije utakmice od Dinama. Stoga očekujem da će Guardiola u Zagrebu naravno željeti pobijediti, ali i da će u toj momčadi nastupiti samo trojica-četvorica igrača iz udarne postave. Pa iako će među njima možda biti Cancelo ili Mahrez, veliki, skupocjeni igrači, mislim da Dinamo ima dobre šanse za pobjedu.

Odšteta nije problem Cityju

Na čemu temeljite taj optimizam?

– Dinamo je u Ligi prvaka već svladao jednu zaista vrhunsku momčad, Atalantu, i u toj utakmici dokazao je da mu je mjesto u tom elitnom društvu. Uz takav pristup, uz top-formu Petkovića, Olma, Oršića, Gojaka..., Dinamo se može nositi i s Manchester Cityjem, koji sigurno neće imati ni izbliza takav motiv kao plavi. Usto, znam koliko je Bjelici stalo da Ligu prvaka zaključi pobjedom. On je uvjeren kako se to može ostvariti, on to priprema i siguran sam da će to prenijeti i na svoje igrače – dodaje Čakarun.

Na kraju, je li Dani Olmo želja Manchester Cityja za sljedeću sezonu, koliko je izgledan taj transfer?

– Manchester City prati Danija Olma i on im je na listi opcija za zamjenu sad već 33-godišnjega Španjolca Davida Silve. Međutim, ne vjerujem da bi se nešto oko Olma u tom smjeru moglo događati ove zime, nego na ljeto, jer će se čekati da se vidi koliko će Olmo igrati za A reprezentaciju Španjolske, hoće li biti na popisu za Euro... Uglavnom, odšteta za Manchester City nije problem, pitanje je samo hoće li se odlučiti za njega – zaključio je Ives Čakarun.

Osim Stefana Savića, Čakarun je u Cityjev klub, New York City, nedavno odveo Brazilca Hebera iz Rijeke, a posljednji igrač kojega je plasirao u Manchester City je 18-godišnji Srbin Slobodan Tedić iz beogradskog Čukaričkog.

>> Pogledajte kako je Dinamo čestitao Daniju Olmu poziv u španjolsku reprezentaciju

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije