Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvat u formuli 1

Gregurek: Schumacheru se nitko nije protivio

Zrinko Gregurek
Reuters
12.03.2010.
u 19:21

U Bahreinu, u trenutku kad se upale zelena svjetla na početku nove sezone formule 1, uza stazu bit će i Zrinko Gregurek, vlasnik jedne od 14 zlatnih propusnica za sve utrke, osoba s jednom od najutjecajnijih dužnosti u svijetu automobilizma

Novi predsjednik FIA-e Jean Todt zbog sjajno odrađene predizborne kampanje pozvao je svog prijatelja u tim. Najveći je to uspjeh hrvatskog automobilizma, imati čovjeka na najvišoj poziciji.

U kojem smjeru danas, nakon afera, kazni i silnih problema, ide formula 1?

– Todtovim dolaskom na čelo FIA-e izbjegnuto je rasulo. Nije li i Schumacherov dolazak dokaz da će opet biti zanimljivo? On se nikada ne bi vratio da nema Todta.

Domaćin VIP gostima

Kako surađujete s predsjednikom?

– Puno lakše i ugodnije nego što sam zamišljao, i prije svega prijateljski. Na samom početku naše suradnje prvo je pred više ostalih suradnika rekao, a zatim i napisao, da smo nas dvojica ponajprije prijatelji, a tek potom da je on predsjednik FIA-e, a ja njegov suradnik.

Što će biti vaš posao ove sezone, koji su vam zadaci?

– Obnašam dužnost ambasadora, što znači sastanke s najvišim državnim dužnosnicima na utrkama, predsjednicima FIA-inih podtijela, VIP-gostima, momčadima i nositeljima superlicencija. Nadam se da Jean neće zahtijevati dolazak na sve utrke, s obzirom na to da me već obvezao da posjetim utrke svjetskih prvenstava (WRC, WTCC i GT).

Kako se u formuli 1 boriti s recesijom? Smanjuju li se troškovi i koji?

– Nominalno da, ali ima toliko potencijalnih organizatora F1 koji jedva čekaju da netko od aktualnih otkaže natjecanje, da se izvana ne vidi recesija. Što se timova tiče, nova pravila jamče uštedu.

Tko najviše zarađuje, a tko najviše gubi?

– Svi skrivaju ugovore, ali dobro obaviješteni spominju da najbolje plaćeni vozači dobivaju desetke milijuna eura.

Što za natjecanje znači Schumacherov povratak?

Pogodio s promjenama

– To je najveći medijski dobitak posljednjih godina. Vidjet ćemo hoće li biti i natjecateljski. Nije bilo oponenata njegovu povratku, jer svi žive od medijske pozornosti koja ne može biti usmjerena samo prema njemu. Naravno, privlači i sponzore.

Zašto dolazi do čestih promjena pravila? Sad je zabranjeno dolijevanje goriva. U nogometu se već dugo ništa ne mijenja, mogli bi ukinuti, recimo, zaleđe.

– Kada se uoči da nešto “ne štima”, potrebna je promjena. A Jean je godinama u tome i sigurno je pogodio s promjenama.

Vaša prognoza prvaka, za koga navijate?

- Vjerujem da će se prvak riješiti u okviru borbe između Alonsa, Hamiltona i Buttona. Vjerojatno bi i Michael bio opasniji da je Brawn potpuno dovršio bolid. Dok sam na ovoj dužnosti na kojoj jesam, nastojat ću se ne opredijeliti javno ni za koga.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
nevera999
08:13 13.03.2010.

kada jean todt ima hrvata za prijatelja to je najveći uspjeh hrvatskog automobilizma ??!! koja smo mi bijeda..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije