Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedok vremena Zvonimir Magdić (81) kao dječak uživo je gledao purgere

Građanski je bio europski velikan, pred njim je čak i Barcelona bila nemoćna!

'mara_nnn_spo_110311'
' '
14.03.2011.
u 10:15

Igrači Građanskog bili su činovnici u Plinari, Elektri, općini..., a publika ih je obožavala

Novinarski doajen Zvonimir Magdić (81) zamalo je pustio suzu kada smo dogovarali intervju...

– Zar o Građanskom, mome djetinjstvu u Zagrebu, najljepšim uspomenama...?

Što je za vas Građanski, Amigo?, pitamo velemajstora pisane riječi.

– Građanski je najveći hrvatski nogometni klub! I to nije moj dojam, nego će to reći i njegovi rezultati. Nikada poslije niti jedan hrvatski klub nije imao takvu skupinu nogometnih genijalaca, koji su s trenerom Bukovyjem stvorili nevjerojatan duh zajedništva – kaže Amigo.

Pothvat u Barceloni

Postavu te momčadi Magdić izrecitira u dahu: Glaser, Brozović, Dubac, Lechner, Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković, Kokotović. Ali, tko je bio najveći nogometaš Građanskog?

– Moj susjed iz Trnja, Štef Bobek, najveći nogometaš kojeg sam ikada vidio. Duhovit, raznovrstan, elegantan, dribler, lijeva, desna noga, jedini koji je rolao s obje... Jednom sam ga pitao da sastavi idealnih 11 iz Građanskog, Reala i Honveda, tada najmoćnijih klubova Europe. I Štef je u nju stavio sedmoricu iz Građanskog! – prisjeća se Magdić.

Najveće utakmice Građanskog?

– Pobjeda nad Barcelonom u gostima 1923., golom Brace Babića. Doček na glavnom kolodvoru bio je veličanstven, 15.000 ljudi. Ili one 1944. nad moćnim Mađarima, Nagy-Varadom na Concordiji, 2:0 i 1:0, pred 20.000 ljudi, kada je i poglavnik bio na utakmici. Na uzvrate u Mađarsku putovali su vlakom praćeni njemačkim letećim tvrđavama. Prva je završena 1:1, druga 4:0 za nas, odigrana neposredno nakon bombardiranja.

Kako ste saznali rezultat iz Mađarske?

– Slušajući sportske vijesti na krugovalu. Potrčao sam to podijeliti s igračima Željezničara, koji su upravo kartali. Klicao sam: "Građanski je tukao Mađare s 4:0!", a oni su me poklopili: "Daj, mali, ne zafrkavaj, to je nemoguće!"

Loža u Edinburghu

I još jedna od nezaboravnih: Liverpool je 1936. godine u Zagrebu pao s 5:1. Amigovo sjećanje:

– Poslije toga purgeri su išli na turneju na Otok i, među ostalim, igrali protiv Heartsa u Edinburghu. Samo zbog toga išao sam s Dinamom prije dvije godine u Škotsku, da sjednem u ložu iz koje su ondje nekada gledali Građanski.

Na kraju razgovora, suza se opet zacaklila...

– Nažalost, 1945. komunisti su zatrli sve što je Građanski imao, pokradeni su ili uništeni svi trofeji, dresovi... Poznati zagrebački nogometni dužnosnik Bogdan Cuvaj jednom je 50-tih godina pozvan u Beograd. Ondje su mu rekli: "Želite li, možete vratiti imena klubovima, HAŠK-u, Concordiji..., samo Građanski ne dolazi u obzir! Toliko im je smetao, moj amigo...

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crnaguja1950
10:40 14.03.2011.

i Dasović bi na Mamićevu plaćicu,ak već nije,jel? kaj ste se uhvatili kluba kojeg nema već 60 godina ??????

Avatar Castro
Castro
13:01 14.03.2011.

Daske, hajmo sad malo o novinarima onda i sada !!! O njihovom postenju, objektivnom pisanju, odnosu..... Tvoje udarne vijesti su do kada je netko iz Dinama bio vani i gdje. Zamisli da su onda novinari pisali tko je koliko gemista popio i skim. Daske lutko moja, odi radi nesto......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije