Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘lav ademi’

Goce Sedloski: Dinamo prezimljava, a Ademija obožava svaki trener

Arijan Ademi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
03.12.2020.
u 17:19

– Recite mi tko, koji to trener ne bi obožavao toga igrača? Pratim ga već dugo i kod njega nisam nikada zamijetio padove forme. Rijetki su takvi nogometaši.

Dinamov kapetan Arijan Ademi (29) danas će u Rotterdamu, u utakmici s Feyenoordom, obogatiti svoju već ionako plodnu karijeru nastupom za plave u čak 28. europskoj zemlji, a pritom će ispisati povijest i postati samostalni rekorder po broju europskih nastupa za plave (77, jedan više od Sammira, trećeplasirani Badelj ih ima 52...), dok jedan rekord već drži, po broju žutih kartona (23, nijedan crveni). Također, Ademi će postati drugi kapetan Dinama koji je dva puta vodio plave prema europskom proljeću. Prvi je bio također rođeni Šibenčanin, legendarni Dražan Jerković, u sezonama 1962./1963. i 1964./1965., dok je Ademi prvi put proljećar bio u sezoni 2018./2019.

Kako je Ademi zapravo postao Dinamova legenda? Na njegovu žalost, u to ga je “uvalila” afera s dopingom zbog koje je bio prisiljen pauzirati čak dvije godine, od 2015. do 2017. godine i koja ga je zakočila na vrhuncu karijere. Da je Ademijev nalaz bio čist i da je 2015. nastavio igrati za plave u Ligi prvaka, gotovo sigurno bi brzo bio prodan u inozemstvo i onda vjerojatno nikada ne bi upoznao Bjelicu niti bi se kasnije kitio rekordima. Eto, svako zlo za neko dobro...

Sakuplja rekorde

Kad smo već kod Ademijevih rekorda, spomenimo i kako se neumoljivo približava još jedan. Naime, Ademi trenutačno ima 280 nastupa za plave u svim natjecanjima, a rekorder među strancima koji su nosili Dinamov dres, nekadašnji je reprezentativac BiH Edin Mujčin s 288, od toga 41 u europskim natjecanjima.

Dinamo u svojoj povijesti u bivšoj državi i samostalnoj Hrvatskoj nije imao puno stranaca s kapetanskom vrpcom. Prvi od njih u Hrvatskoj koji je imao tu čast bio je također Makedonac, poput Ademija, Goce Sedloski. Žustri, požrtvovni branič kapetansku je vrpcu u Dinamu bio preuzeo u proljeće 2005. godine nakon povratka iz Japana i nakon što je iz Dinama otišao Niko Kranjčar.

– A što bih vam kazao o Ademiju da niste već čuli? – javio nam se jučer Sedloski koji odnedavno živi u Zagrebu, i nastavio:

– Recite mi tko, koji to trener ne bi obožavao toga igrača? Pratim ga već dugo i kod njega nisam nikada zamijetio padove forme. Rijetki su takvi nogometaši. A ono što posebno imponira kod Arijana jest da ne postoji suparnik ni natjecanje u kojemu ne daje cijeloga sebe. Toliko je pošten, odgovoran, uvijek motiviran. Igrač koji se nikada ne štedi simpatičan je i poželjan svakome. Tako je dočekan i u Makedoniji, gdje je omiljen, gdje ga svi vole i gdje su jedva dočekali takvoga igrača.

Sedloski ima 33 europska nastupa za Dinamo, među ostalim nastupao je protiv Milana, Manchester Uniteda, Fulhama, kijevskog Dinama... Samo je jednom, 1999. godine, bio blizu prezimljavanju.

– U Dinamovoj izvedbi protiv Wolfsbergera nisam uočio nijedan propust, ni najmanju negativnost za koju bih se mogao uloviti. Ne ulazeći u snagu Feyenoorda, za mene je Dinamo u izdanju iz Klagenfurta jamstvo da im europsko proljeće ove godine ne može izmaknuti – dodao je Sedloski.

Arijan Ademi za Dinamo je nastupio u čak 27 europskih zemalja. U Europskoj uniji za Dinamo je igrao u Mađarskoj, Belgiji, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Portugalu, Luksemburgu, Austriji, Bugarskoj, Litvi, Danskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Italiji, a izvan EU u Rusiji, Moldaviji, Ukrajini, Škotskoj, Norveškoj, Izraelu, Kazahstanu, Švicarskoj, Turskoj, Gruziji i Engleskoj.

Omiljen u Sj. Makedoniji

U karijeri je za plave igrao protiv šest europskih prvaka; Real Madrida (2:6), Porta (0:3), PSV-a (0:0), Celtica (0:1, 4:3), Bayerna (0:5) i Feyenoorda (1:1) te protiv nekih od vrlo moćnih europskih momčadi toga doba, primjerice Lyona (1:7), PSG-a (0:4), Arsenala (2:1) i Manchester Cityja (0:2).

Ademija su u europskim utakmicama vodila sedmorica Dinamovih trenera, Zajec, Halilhodžić, Jurčić, Čačić, Ivanković, Bjelica i Mamić, i niti jednoga nije ostavio na cjedilu. Kapetani su mu bili Bišćan, Badelj, Šimunić i Antolić i sve ih je u Dinamu nadvisio. U Dinamu je od 2010. godine na dresovima nosio brojeve 6, 7 i 16, a od 2017. godine, kada se vratio nogometu, prisvojio je peticu. Nekada Ramljakovu, Zajecovu, Ištvanićevu, Jurićevu..., čak i – Calellovu.

Na kraju, Arijan Ademi, dečko iz poznate šibenske slastičarske obitelji, odnedavno je jednoj kategoriji vodeći i u Sjevernoj Makedoniji, zemlje iz koje porijeklo vuku njegovi roditelji Tadžidin i Zedija. Nakon što se tamošnja reprezentacija nedavno prvi put plasirala na Europsko prvenstvo, sportski web-portal Sportmedia.mk objavio je intervju s “lavom Ademijem”, kako ga zovu u Makedoniji, koji je imao rekordnih 116.314 klikova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije