Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fiba Europe izabrala

Garbajosi Gibraltar i Cipar važniji od Srbije, Litve, Francuske, Hrvatske...

20.05.2023.
u 21:59

Fiba Europe dobila je novog predsjednika a Hrvatska je ostala bez člana Izvršnog odbora što je u prethodnom mandatu bio Stojko Vranković

Hrvatska košarka doživjela je još jedan udarac, doduše ni približno takav kakvi su recentni rezultati muške reprezentacije. Lijepa Naša ostala je bez predstavnika u Izvršnom odboru Fiba Europe a to je dosad, u mandatu Turčina Turgayja Demirela, bio Stojko Vranković.

Ideja vodstva Hrvatskog košarkaškog saveza bila je pokušati zadržati Stojka (bivšeg predsjednika) u tijelu koje donosi strateške odluke važne za europsku košarku no u tome se nije uspjelo. A nije jer je u izboru za novog predsjednika kontinentalne Fibe nije izabran čovjek koji je hrvatsku košarkašku legendu planirao učiniti jednim od svoja tri dopredsjednika.

A to je bio Francuz Jean-Pierre Siutat koji je najavljivao nekih 30-tak glasova a dobio ih je 15 što će reći da je u predvečerje izborne Skupštine zacijelo bilo i pretrčavanja iz njegova u suparnički tabor. A izbornu utrku predsjednik Košarkaškog saveza Francuske izgubio je prilično uvjerljivo jer je protukandidat, i novi predsjednik, Jose Garbajosa dobio 35 glasova.

Dogodilo se tako da su skupštinari Fiba Europe išli linijom manjeg otpora i da je većini među njima lakše bilo dati glas poznatom igračkom imenu (svjetskom i europskom prvaku) nego kvalitetnijem programu.

A tko je to glasovao za Garbajosu, a tko nije, zacijelo se najbolje vidi iz sastava njegova 23-članog Izvršnog odbora u kojemu su predstavnici Cipra, Gibraltara, Irske, Islanda, Kosova, Nizozemske, Portugala, Rumunjske, Švicarske, Švedske... ali ne i Francuske, Litve, Srbije i Hrvatske.

Najpoznatija imena u Garbajosinoj vladi su bivši NBA igrač Georgij Glučkov i bivši turski reprezentativac Husein Bešok a u Izvršnom odboru je i predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije Matej Erjavec koji je očito glasovao za pobjednika.

Francuski kandidat, kojeg je podržavao i veliki Tony Parker, planirao je vratiti Eurobasket na razmak od dvije godine a sada se čini da će ostati sve po starom pa tako i frekvencija održavanja kontinentalnih natjecanja. A to je od nakon 2017. svedeno na svake četiri godine što je velika šteta jer Eurobasket je možda i najbolji proizvod kojeg Fiba Europe ima.

To što je Garbajosa postao predsjednik dovodi u pitanje kvalitetu pregovora s Euroligom oko usklađivanja kalendara natjecanja jer je, kao predsjednik Španjolskog košarkaškog saveza, novi predsjednik Fiba Europe bio ostrašćeni kritizer vodstva Eurolige.

Garbajosa je za Španjolsku odigrao 167 utakmica i osvajač je šest medalja s najvećih natjecanja. Dvije sezone je proveo u NBA ligi igrajući za Toronto koji je, kad je Garbajosa pristao igrati za Španjolsku na OI u Pekingu, odlučili otkupiti njegov ugovor nakon čega je još četiri sezone igrao u Europi. Od 2016. obnašao je dužnost predsjednika Košarkaškog saveza Španjolske s kojeg će se sada morati povući.

Garbajosa je u svom nastupnom govoru najavio borbu za napredak hrvatske košarke no pitanje je kako to misli ostvariti ako, kao što se govori, nije sklon promjenama.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije