Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča boksačkog kralja

Furyjev otac: Njegov je cilj promijeniti svijet

Tyson Fury
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.11.2015.
u 09:15

Vidim grijeh oko sebe čim se probudim. Put po kojem idem je težak, ali Bog mi daje snagu da se svaki dan borim s vragom, kaže prvak Tyson Fury.

Kupio nas je Tyson! Ne novcem, on ne kupuje baš sve, čak ni činjenicom da je napokon s trona skinuo dosadnog prvaka. Valuta novog teškaškog kralja Tysona Furyja je srce, stil, odlučnost i spremnost učiniti sve za cilj, bez zadrške. Na kraju, spremnost na borbu, koja bi u boksu trebala biti temelj ulaska u ring, što je vrijednost koju smo za vrijeme vladavine Vladimira Klička (i brata također) zaboravili.

– Boks je ključna stvar u našoj nomadskoj kulturi – kazao je boksač rođen u obitelji irskih putujućih trgovaca, koji se sele tamo gdje smatraju da za njih ima posla. Englezi ih zovu Gipsy (iako im podrijetlo nije romsko), te dodao:

– Prije bilo čega drugog naučite kako se tući. Dok ostali klinci udaraju loptu, mi udaramo rukama. Kad se stvori problem, ne zovemo policiju, već skidamo majice, izlazimo van i rješavamo problem. Biti dobar borac najvažnija je stvar u našem nomadskom životu – kaže Fury.

Ispratio prvaka pjesmom

Tyson Fury (27) suprotnost je vladara ringa prošlog desetljeća. Konkretno, dok je Kličko (39) furao stil superiornog čovjeka bez mane, na čijem licu nećemo vidjeti osmijeh, Fury je do titule došao s emocijom, pun želje za borbom, za uspjehom. Stavio je sve što je imao na stol i upalilo mu je. U 12. rundi, kada je mogao izgubiti sve, nije kalkulirao, već još jače napao. Šalio se u ringu, boksao protiv prvaka s rukama iza leđa, smijao se, razgovarao s protivnikom, plakao, pa na kraju i otpjevao naslovnu temu iz Armagedona, pop-rock baladu Aerosmitha. Simbolično ju je otpjevao prebijenom Kličku. Armagedon – katastrofa – kraj. Novo doba...

Kako bismo objasnili životnu priču prvaka, moramo se vratiti u 1988. godinu. Div iz Manchestera (206 cm, 119 kg) rodio se – tri mjeseca prerano. Imao je kao novorođenče svega 453 grama! Otac John, boksač koji se svojedobno borio za titulu prvaka Engleske, nazvao je sina, koji je bio veličine njegove šake – Tyson.

– Moj će mali biti visok dva metra i biti boksački prvak, kao i Iron Mike Tyson – govorio je u bolnici, dok su liječnici objašnjavali kako sin ima male šanse da preživi.

Mike Tyson tih je dana trijumfirao protiv Michaela Spinksa i postao prvak s titulama – WBC, WBA, IBF i The Ring. Johnov sin, 27 godina kasnije, skupio je ozbiljniju kolekciju – WBA (Super), IBF, WBO, IBO i The Ring. Pobijedio je Tyson u toj prvoj borbi za život, ali u borbi za prestiž u Düsseldorfu učinio je nešto što niska najboljih na svijetu nije uspjela. Srušio dominatora. S lakoćom.

Cilj mu je promijeniti svijet

– Njegov je cilj promijeniti svijet – kazao je otac, koji je većinu sinovih mečeva gledao iz zatvorske ćelije, jer je služio kaznu od pet godina zbog tučnjave na aukciji automobila. I to zbog svađe koja je počela zbog limenke piva?!

Problema sa zakonom ja nemam. Osim jedne kazne za prebrzu vožnju. Griješim svakoga dana u Božjim očima, ali zakone ne kršim. Velik sam, jak i brz. Imam brze kretnje, razmišljam u ringu. Mogu se prilagoditi svakom stilu. Ja sam boksač koji je kompletan, a Isus Krist moj je spasitelj. A ja sam spasitelj teške kategorije – kaže Fury i najavljuje desetogodišnju dominaciju.

Suprugu Paris upoznao je sa 15 godina, a par danas ima dvoje djece – kćer Venezuelu i sina Princea. Sina je želio nazvati Isus, no supruga nije dopustila.

Obitelj i vjera su mi sve. Borim se kako bih sebi i obitelji osigurao bolji život. Vjerujem da će mi Bog oprostiti za sve što činim. Čim se probudim, vidim grijeh oko sebe gdje god pogledam. Put po kojem idem je težak, ali Bog mi daje snagu da se svaki dan borim s vragom. Dogodi se i meni da odem u petak navečer van pa se vratim ujutro u sedam. Teška sam osoba, ali mislim da sam pozitivac – govori Fury bez zadrške. Na tronu je danas čovjek od krvi i mesa. S prednostima i manama. Jedan od nas. Nedodirljivih više nema.

>> Fury: Bio sam na samo 65 posto, Kličku bi bilo bolje da razmisli želi li revanš

Komentara 2

BA
badabing
23:11 02.12.2015.

ali on ne želi samo titulu zbog titule i para-on hoće reforme u box-u....

HH
helgin@hogar
15:58 30.11.2015.

a ja bih spasavao dupine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije